ДО ПИТАННЯ ПРО РІВЕНЬ ЖИТТЯ НАСЕЛЕННЯ В УКРАЇНІ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ДО ПИТАННЯ ПРО РІВЕНЬ ЖИТТЯ НАСЕЛЕННЯ В УКРАЇНІ

31.05.2018 19:27

[Секция 1. Экономика, организация и управление предприятиями, отраслями, комплексами]

Автор: Соломка Ольга Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри економічної теорії Національного університету харчових технологій


Підвищення загального рівня життя, створення необхідних умов життєзабезпечення непрацездатної частини суспільства є одними з найважливіших завдань державної політики країни. Чим вище рівень життя громадян, тим більш розвиненим вважається суспільство.

Основною рисою соціально-економічних зрушень, що відбулися в Україні протягом останніх років, є загальне падіння життєвого рівня на фоні глибокого розшарування суспільства за рівнем доходу. Майнова нерівність не стала ефективною рушійною силою активізації поведінки населення на ринку праці тому, що саме тут кризові явища набули особливо тяжкого характеру і не забезпечили принципову можливість зміни первинного матеріального статусу.

Основними складовими рівня життя як комплексної соціально-економічної категорії, що виражає ступінь задоволення матеріальних і духовних потреб, є: розміри ВВП на душу населення, рівень освіти, забезпеченість населення житлом, його захворюваність, стан природного середовища, а також величина реальних доходів трудящих тощо.

Доходи населення є ключовим чинником, що визначає рівень життя громадян, а також найважливішим індикатором економічного добробуту держави та соціальної ситуації в країні. Адже, і якість життя населення в основному залежить від його сукупних доходів, що формуються з грошових та натуральних надходжень до сімейного бюджету: оплати праці, доходів від підприємницької діяльності, доходів від особистого господарства, пенсій, стипендій, різних допомог тощо. 

Сформовані в економічно розвинених країнах високі стандарти рівня життя досягаються, головним чином, через високі доходи від зайнятості, і саме це є важливим мотивом активізації поведінки населення на ринку праці.

Згідно із законами Енгеля, структура витрат має тісний зв’язок з рівнем доходів домогосподарств, а динаміка структури за основними каналами витрат прямо залежить від динаміки доходів населення. Існуюча структура витрат населення країни може свідчити про вкрай низький рівень доходів та споживання.

За даними Держслужби статистики серед усіх витрат домогосподарств впродовж 2016-2017 рр. споживчі витрати становили 93%. Домогосподарства витрачали на харчування половину всіх витрат. На купівлю непродовольчих товарів та оплату послуг домогосподарства направляли 40% усіх витрат [1]. 

Загально низькі стандарти життя в Україні не розвивають споживчі потреби, смаки та вподобання; споживання відбувається за простою схемою – задоволення базових потреб. 

Потребують подальшого розв’язання проблеми удосконалення таких інститутів як заробітна плата та пенсії, оскільки заробітна плата – основна складова доходів широких верств населення в Україні та одночасно основний фактор формування соціальних трансфертів і платоспроможного попиту населення, а пенсія – головний соціальний трансферт і за сукупними витратами і за внеском у доходи населення України. 

Безумовно, економічне зростання, ефективність виробництва, продуктивність праці, сукупний попит на робочу силу залишаються необхідними передумовами формування високого рівня життя населення, подолання та пом’якшення наслідків бідності тощо. 

Література

1. Офіційний сайт Державної служби статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.ukrstat.gov.ua.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота