МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ В ПРОЦЕСІ ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ В ПРОЦЕСІ ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ

21.02.2014 09:59

[Секція 5. Математичні методи, моделі та інформаційні технології в економіці]

Автор: Іванов Олег Олегович, Київський національний торговельно-економічний університет


Cучасний економічний розвиток України на макро та мікрорівнях потребує відповідного забезпечення з точки зору ефективності процесу прийняття управлінських рішень, що забезпечує відповідну якість реалізації управлінської функції. Прийняття управлінських рішень передбачає формування певного уявлення про систему управління і процесів, що в ній відбуваються. Основним інструментальним та ефективним методом такого формування є метод моделювання - спосіб теоретичних і практичних дій, спрямованих на створення й використання образу реального об'єкта (моделі), що відбиває основні властивості об'єкта і заміщує його в ході дослідження.

Моделювання є важливим засобом розв’язання багатьох економічних завдань. Для економіки, де неможливе будь-яке експериментування, особливого значення набуває саме математичне моделювання. Завдяки застосуванню потужного математичного апарату воно є найефективнішим і найдосконалішим методом. 

Проблемам моделювання в процесі прийняття управлінських рішень присвячена велика кількість наукових праць вітчизняних та закордонних вчених: Ф.Ф. Бутинець, А.Д. Бутко, В.В. Вітлінський, В.Р. Кігель, Б.Г. Литвак, М.А. Науменко, Л.О. Ващенко, Р. Томас, Л.А. Трофимова.

Актуальність теми полягає у тому, що моделювання необхідно через складність організаційних ситуацій та неможливість експериментування з реальними об'єктами. 

Математична модель - це абстракція реальної дійсності (світу), в якій відношення між реальними елементами, а саме ті, що цікавлять дослідника, замінені відношеннями між математичними категоріями. Ці відношення зазвичай подаються у формі рівнянь і/чи нерівностей, відношеннями формальної логіки між показниками (змінними), які характеризують функціонування реальної системи, що моделюється. [2]

Сутність цієї методології полягає в заміні вихідного об’єкта його «образом» — математичною моделлю — і подальшим вивченням (дослідженням) моделі на підставі аналітичних методів та обчислювально-логічних алгоритмів, які реалізуються за допомогою комп’ютерних програм. Робота не із самим об’єктом (явищем, процесом), а з його моделлю дає можливість відносно швидко і безболісно досліджувати його основні (суттєві) властивості та поводження за будь-яких імовірних ситуацій (це переваги теорії). Водночас обчислювальні (комп’ютерні, симулятивні, імітаційні) експерименти з моделями об’єктів дозволяють, ретельно та досить глибоко вивчати об’єкт у достатньо детальному вигляді, що недоступно суто теоретичним підходам. [2]

Метою проведення моделювання є оптимізація процесу управління суб'єктом господарювання, забезпечення своєчасності прийняття та реалізації вірних і об'єктивних управлінських рішень, спрямованих на досягнення мети діяльності підприємства, на основі результатів аналізу інформації фінансової звітності. Вибір об'єкта моделювання обумовлений результатами аналізу,  напрямками діяльності господарчого суб'єкта, які необхідно відкоригувати. Окремі елементи моделі і взаємозв'язок між ними визначають кінцевий стан досліджуваного об'єкта і напрямки реалізації управлінських рішень. Моделювання управлінських рішень дає можливість обґрунтовано приймати вірні й об'єктивні рішення [1].

Практичними завданнями економіко-математичного моделювання є: по-перше, аналіз економічних об’єктів і процесів; по-друге, економічне прогнозування, передбачення розвитку економічних процесів; по-третє, вироблення управлінських рішень на всіх рівнях господарської ієрархії управління.

Існує ряд причин, які обумовлюють використання моделювання у процесі прийняття рішень. До них відносять: складність ряду ситуаційних організацій, неможливість проведення багатьох експериментів в реальному житті; необхідність орієнтації системи на майбутнє. Застосування моделювання - єдиний систематизований  спосіб побачити варіанти майбутнього і визначити потенційні наслідки альтернативних рішень, що дозволяє їх об'єктивно порівняти.

Використання моделювання процесу прийняття управлінських рішень дозволяє підняти його на якісно новий рівень, розробити і впровадити в практику прийняття управлінських рішень сучасні технології [3].

Можна виокремити щонайменше чотири функції щодо застосування математичних методів і моделей у вирішенні практичних проблем.

1. Удосконалення системи економічної інформації. 

2. Інтенсифікація і підвищення точності економічних розрахунків. 

3. Поглиблення кількісного аналізу економічних проблем. 

4. Розв’язання принципово нових економічних задач. [2]

Таким чином математичне моделювання є головним інструментом, що використовується для дослідження економічних явищ і господарських процесів, які знаходяться між собою у функціональній та ймовірній залежності.




Література:

1. Ващенко Л.О. Моделювання управлінських рішень на підставі результатів аналізу інформації, відображеної у фінансовій звітності // Торгівля і ринок України. – Донецьк: 2003 - Вип. 15. Т.3. - с. 8-14.

2. Вітлінський В.В. Моделювання економіки: Навч. посібник. — К.: КНЕУ, 2003. — 408 с.

3. Литвак Б.Г. Управленческие решения: учеб. пособие. - М.: ЕКМОС, 2006. – 246с. 

_________________________

Науковий керівник: Бутко Анатолій Дмитрович, к.е.н., професор



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота