ДИСКУСІЙНІ ПИТАННЯ З ОБЛІКУ НА ПОТОЧНИХ РАХУНКАХ БАНКУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ДИСКУСІЙНІ ПИТАННЯ З ОБЛІКУ НА ПОТОЧНИХ РАХУНКАХ БАНКУ

01.03.2014 17:51

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Дмитрук Вікторія Вікторівна, магістр, Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ



Актуальність дослідження. В процесі господарської діяльності у підприємств виникає необхідність в проведенні розрахунків. Грошові розрахунки, що здійснює підприємство проводяться через установу банку в готівковій та безготівковій формах. Операції з розрахунків в безготівковій формі носять масовий характер, оскільки з розвитком економіки їх питома вага значно зросла і продовжує зростати. В процесі обліку на поточних рахунках виникає ряд проблемних дискусійних питань, які потребують негайного вирішення. Актуальність даної теми полягає в тому, що ділянка бухгалтерії з обліку грошових коштів на поточних рахунках в банку є досить важливою, оскільки від достовірності, точності та оперативності обліку грошових коштів залежить вся господарська діяльність підприємств. Тому при організації обліку необхідно звернути велику увагу організації саме цієї ділянки обліку.

Аналіз наукових досліджень і публікацій. Дослідженнями сутності понять “грошові кошти” займалися Ю.А. Бабаєв, В.В. Бабіч, П.С. Безруких,  І.Д. Бенько, С.Л. Береза, В.А. Бородін, Т.А. Бутинець, О.С. Височан, Л.Л. Горецька, “гроші” – М.М. Александрова, Ф.Ф. Бутинець, О.Д. Василико, А.В.Демківський, А.Г. Загородній, Б.С. Івасів, Л.О. Каніщенко, “готівка” – В.Т. Бусел, Г.Л. Вознюк, О.В. Герасименко, “фінансові ресурси” – М.М. Александрова, М.М. Бердар, Б.О. Бєлов, І.О. Бланк, О.Д. Василик та інші.  

С.М. Остафійчук вважає, що так як грошові кошти є абсолютно ліквідними активами, тому до даного поняття не завжди можна віднести абсолютно всі залишки на рахунках в банках, тому що їх ліквідність може сильно відрізнятися від абсолютної [1]. Підтримуємо думку автора, оскільки дійсно не всі кошти на рахунках в банках підприємство може використати в будь-який момент часу. 

Мета роботи. Метою роботи є узагальнення теоретичної бази з обліку операцій на поточних рахунках у банку, постановка проблемних дискусійних питань з обліку даної ділянки.

Виклад основного матеріалу. Поточний рахунок — це основний рахунок суб’єкта господарської діяльності. Без відкриття поточного рахунка підприємство не має права вести будь-який вид господарської діяльності. Поточний рахунок призначений для зберігання грошових коштів і здійснення розрахунків за всіма видами діяльності підприємства [2]. Порядок відкриття та закриття рахунків в банках регламентується Постановою Правління Національного Банку «Про затвердження Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах» зі змінами і доповненнями від 06.06.2013 №492 [3].

Наявність поточного рахунку в банку — це основа контрактних взаємовідносин між банком і клієнтами.

При обліку на поточних рахунках в банку виникає ряд проблемних питань, таких як:

1. визнання та класифікація грошових коштів;

2. правильне, повне відображення грошових коштів у фінансовій звітності, зокрема у формі 3 «Звіт про рух грошових коштів»;

3. організація контролю за процесом збереження та використання грошових коштів;

4. недостатнє методичне забезпечення обліку грошових коштів на поточних рахунках в банку;

5. організаційне забезпечення обліку грошових коштів.

Вирішення вищевикладених питань призведе до оптимізації витрат робочого часу при веденні даної ділянки обліку та спростить роботу бухгалтерських служб.

Більшість науковців, які вивчають дане питання, схиляються до думки, що проблеми, пов’язані з обліком грошових коштів на поточних рахунках в банку є не стільки облікові, як управлінські, організаційні. Тому, на нашу думку, при належній організації управлінської діяльності на кожному підприємстві можна уникнути даних проблемних питань.

На думку практиків, основні труднощі при веденні бухгалтерського обліку виникають саме при складанні Звіту про рух грошових коштів, оскільки в процесі роботи виникає ціла низка проблемних та суперечливих питань. Це, по-перше, оцінка всіх монетарних статей (в тому числі грошових коштів в іноземній валюті), по-друге, визначення класифікаційної групи грошових коштів (розмежування таких грошових коштів, як кошти в  касі, кошти в банку та кошти в дорозі), по-третє, врахування фактора часу при оцінці грошових коштів підприємства.

Згідно НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 07.02.2013 №73  (далі НП(С)БО 1), у Звіті про рух грошових коштів наводяться дані про рух грошових коштів протягом звітного періоду в результаті операційної, інвестиційної та фінансової діяльності. Підприємство розгорнуто наводить суми надходжень та видатків, що виникають у результаті операційної, інвестиційної та фінансової діяльності. Якщо рух грошових коштів у результаті однієї операції включає суми, які належать до різних видів діяльності, то ці суми наводяться окремо у складі відповідних видів діяльності [4].

Порядок складання Звіту про рух грошових коштів регламентується Методичними рекомендаціями щодо заповнення форм фінансової звітності, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 28.03.2013 р. №433 [5]. Згідно даного нормативно-правового акту, при складанні фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності підприємства можуть обрати спосіб складання звіту про рух грошових коштів за прямим або непрямим методом із застосуванням відповідної форми звіту, яка подана в Додатку №1 до НП(С)БО 1. У звіті про рух грошових коштів, складеному за прямим методом, рух грошових коштів у результаті операційної діяльності визначається за сумою надходжень від операційної діяльності та сумою витрачання на операційну діяльність грошових коштів за даними записів їх руху на рахунках бухгалтерського обліку, а у звіті про рух грошових коштів, складеному за непрямим методом — рух грошових коштів у результаті операційної діяльності визначається шляхом коригування прибутку (збитку) від звичайної діяльності до оподаткування.

Інформація про рух грошових коштів є корисною для оцінки здатності підприємства генерувати грошові кошти та їх еквіваленти, а також дозволяє користувачам розробляти моделі для оцінки та порівняння теперішньої вартості майбутнього руху грошових коштів різних підприємств. Вона також підвищує ступінь зіставності звітності про результати діяльності різних підприємств, тому що запобігає впливу різних підходів до обліку однакових операцій та подій.

Дослідження методики формування Звіту про рух грошових коштів, яка передбачена в економічно розвинених країнах, передбачає два способи:

1. послідовний аналіз кожної операції перед складанням звіту;

2. аналіз за допомогою робочих таблиць.

На нашу думку, формування Звіту про рух грошових коштів за допомогою робочих таблиць є найбільш ефективним,  оскільки розкриває інформацію про зміни сальдо кожного рахунку не грошового характеру та дозволяє здійснити класифікацію всіх джерел і напрямків використання грошових коштів протягом облікового періоду.

Висновки. На нашу думку, систему бухгалтерського обліку операцій на поточних рахунках у банку необхідно організувати таким чином, щоб будь-який користувач облікової інформації мав змогу перевірити наявність грошових коштів на кожному поточному рахунку та відслідкувати їх рух.

На сьогодні в Україні майже кожен працюючий бухгалтер стикається з проблемами, які виникають при обліку операцій на поточному рахунку у банку. Дані проблемні дискусійні питання потребують негайного вирішення. Це спростить роботу бухгалтера, призведе до економії робочого часу, дасть змогу контролювати рух грошових коштів і зменшить ступінь шахрайства.




Джерела:

1. Остафійчук С.М. Грошові кошти та їх еквіваленти – найліквідніші активи підприємства / С.М. Остафійчук // Науковий вісник Ужгородського університету 2011. – с. 215-220.

2. Огійчук М.Ф. Фінансовий та управлінський облік за національними стандартами: підручник /  М.Ф. Огійчук, В.Я. Плаксієнко,  М.І. Беленкова [та ін.]; за ред. проф. М.Ф. Огійчука. - 6-те вид., переробл. і допов. - К.: Алерта, 2011. – с. 1042.

3. Про затвердження Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах: Постанова НБУ від 12.11.2003 № 492 (остання редакція від 06.06.2013) [Електронний ресурс] – Режим доступу http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1172-03.

4. Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затверджене наказом Міністерства фінансів від 07.02.2013 р. №73.

5. Методичні рекомендації щодо заповнення форм фінансової звітності, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 28.03.2013 р. №433.


_____________________________

Науковий керівник: к.е.н., ст. викладач Мельничук О.П.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота