РОЗВИТОК БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЙНИХ ТА ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РОЗВИТОК БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЙНИХ ТА ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ

03.03.2014 15:34

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Бойчук Аліна Василівна, магістр, Буковинський державний фінансово-економічний університет


Інтеграційні процеси охоплюють різні сфери міжнародної економічної та фінансової діяльності, перш за все, банківської діяльності. Дослідження нових умов банківського сектору є важливим для аналізу економічної інтеграції та виявлення змін у банківській сфері при глобальних економічних процесах.

Для поглиблення інтеграційних процесів, необхідно застосувати якісно нові підходи до розвитку банківської системи, які повинні бути спрямовані на формування спільного європейського ринку і проведення спільної для європейських країн економічної та фінансової політики. У зв'язку з цим особливої актуальності набуває виявлення проблем та перспектив розвитку національної банківської системи та визначення шляхів забезпечення її стабільного розвитку в сучасних умовах.

Проблеми банківської системи України в умовах євроінтеграційних та глобалізаційних процесів є предметом наукових досліджень таких відомих учених як: О. Білорус, А. Гальчинський, В. Геєць, М. Долішній, Р. Кашпір, С. Кульпінський, В. Міщенко, В. Мусієць, А. Ревенко, В. Сікора, О. Шаров та ін. 

.Ринок ЄС є найбільшим "єдиним ринком" у світі. ЄС складається з 28 країн. У його межах живе більше 500 млн осіб з ВВП на душу населення 31 948 долр. США. ЄС посідає 17 місце за рейтингом ВВП на душу населення у світі.

Більшість авторитетних аналітиків стверджують, що асоціація з ЄС сприятиме швидкому росту ВВП України - на 11-12% у довгостроковій перспективі [4].

Основним позитивним наслідком євроінтеграційного процесу є істотне розширення можливостей національних економік отримувати додаткові грошові ресурси, які можуть забезпечити економічне зростання. Водночас, негативним є значне розширення спекулятивного капіталу, що підриває фінансову стабільність господарств.

Ще одним ризиком, є загроза втрати контролю над національною банківською системою. Прикладом цього є досвід країн Східної Європи, де банки не змогли створити гідну конкуренцію на міжнародних фінансових ринках і в результаті були придбані або поглинуті транснаціональними банківськими групами провідних країн світу [3].

На шляху процесів європейської інтеграції України постає низка проблем, серед яких слід відмітити:

- значні непогашені зовнішні зобов’язання; 

- залежність платіжного балансу від показників реструктуризації боргів банків;  

- низьку прибутковість та неоптимальну структуру витрат банків;

- значну частку проблемних кредитів і великі відрахування до резервів; 

- недосконалий ризик-менеджмент;

- вузьке коло надійних і кредитоспроможних позичальників;

- несприятливі умови конкуренції за домінування банків з іноземним капіталом в найбільш прибуткових сегментах банківських послуг; 

- обмеженість внутрішніх  джерел капіталізації банків.

Основними принципами політики євроінтеграції банківського сектору України є:

1) забезпечення економічного суверенітету України в умовах посилення інтеграції з країнами ЄС;

2) гармонізація інтересів України та її банківського сектору з інтересами країн ЄС при інтеграційних процесах в економіці та банківському секторі;

3) прозорість механізмів проникнення іноземного капіталу в банківський сектор України та його впливу на розвиток банківської системи;

4) безперервність процесів інтеграції України з ЄС [1].

Основними напрямками та заходами інтеграції банківської системи України до ЄС мають бути:

- забезпечення стабільності та підвищення конкурентоспроможності вітчизняної банківської системи на міжнародних ринках банківських послуг;

- розробка механізму попередження та зниження ризиків у зв’язку з розширенням євроінтеграційних процесів;

- посилення переваг та унеможливлення прояву кризових явищ при інтеграції банківського сектору до європейського співтовариства;

- удосконалення функціонування вітчизняної банківської системи в умовах посилення інтеграції України до європейської економічної спільноти.

Проведення перетворень у банківській системі України сприятиме прискоренню темпів європейської інтеграції, налагодженню більш тісного міжнародного економічного співробітництва і підвищенню конкурентоспроможності вітчизняних банків на ринку банківських послуг, дасть можливість збалансувати інтереси банків та клієнтів. 




Література:

1. Аналітична записка [Електронний ресурс] // Щодо інтеграції банківської системи України до банківської системи Європейського Союзу. – 2012. – Режим доступу: http://www.niss.gov.ua/articles/777/

2. Основні принципи ефективного банківського нагляду [Електронний ресурс] // Документи Базельського комітету з питань банківського нагляду. – 2006. – 9 с. – Режим доступу: www.bank.gov.ua/Bank_Supervision/BCP Core Principles_ukr .pdf.

3. Міщенко В. Фінансово-економічні складові реалізації інтеграційних процесів / Міщенко В. // Вісник НБУ.- 2012.-№ 11. – С. 12-14.

4. Шлях європейської інтеграції. Стратегія економічного і соціального розвитку України (2004-2015 рр.). –К.:ІВЦ Держкомстату України, 2004. – 416 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота