КОЛІР БРЕНДУ, ЯК ЗАСІБ ВПЛИВУ НА ЛЮДИНУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

КОЛІР БРЕНДУ, ЯК ЗАСІБ ВПЛИВУ НА ЛЮДИНУ

04.03.2014 00:46

[Секція 3. Маркетинг]

Автор: Сорочак Марія Олегівна, студент НУ «Львівська політехніка»


На конкурентних ринках у наш час впізнаваність бренду відіграє надзвичайно важливу роль у приверненні уваги споживача. Впізнаваність – параметр, що характеризує, наскільки добре знають потенційні споживачі про товар або послугу. Чим вищий цей показник – тим популярніший бренд на ринку і вищі продажі.

Рішення про покупку споживачі приймають, ґрунтуючись на візуальних факторах, основним з яких є колір, що впливає на настрій та вибір людини. Аби створити сильний бренд, необхідно сформувати належну колірну гаму. Кожен відтінок має різноманітні асоціації і, конкретизуючи колір чи сукупність кольорів для бренду, потрібно спиратися на ці самі асоціації. Враховуючи те, що відтінки можуть викликати зумовлені емоції і почуття у відношенні до бренду, дуже важливо, щоб обраний колір, який стане символізувати «обличчя» компанії, був ефективний.

Психотехнологія кольору є одним із важливих засобів для створення бажаної позитивної рекламної атмосфери. Як показують спеціальні дослідження, 80% кольору й світла «поглинаються» нервовою системою й тільки 20% – зором. Колір є важливим елементом загального рішення зовнішнього вигляду товару чи бренду і вважається, що кольори мають певні характеристики, властиві їм від природи [2].

Колір є символом й ідентифікатором продукції, тому йому личить виділятися на колірному різноманітті конкурентів і бути впізнаваним на будь-якій поверхні рекламних носіїв. Новітнім способом виділення свого товару серед інших подібних стала бренд-колористика – це маркетинговий інструмент впливу на цільову аудиторію через вивчення психології сприйняття кольорів споживачами та застосування у рекламній діяльності тих, що викликають позитивні асоціації.

При розробці бренд-колористики необхідно керуватись кількома ключовими правилами [2]:

1. Кольори повинні відповідати цільовій аудиторії компанії, продукту. Наприклад, логотипи поліклінік не можуть містити «брудні» кольори, адже лікарня – це насамперед чистота і здоров'я.

2. Кольори повинні асоціюватися з продуктом, який пропонується споживачеві. Не можна брати як колір бренду ваш улюблений колір. Якщо ви купуєте одяг – тоді вибирайте той колір, що вам подобається. Але компанія – це не майка і не кофта. Не тільки вам її «носити».

3. Не «переборщити» з кількістю кольорів – занадто строкаті елементи в більшості випадків виглядають дешево.

4. Не вибирати колір, виходячи лише з переваг і побажань – тестувати. Споживач може думати інакше.

Виконання цих простих правил дозволить зробити бренд впізнаваним і таким, що буде запам’ятовуватися цільовій аудиторії. 

Визначення кольору або кількох кольорів полягає у виборі тих, які найкраще впораються із завданням подання бренду на ринку. Потім необхідно ознайомитися з тими словесними асоціаціями, які цей колір навіває на думку людей. Щоб прискорити процес вирішення цього завдання, можна ознайомитися з колірним вибором компаній, чиї бренди вже зарекомендували себе з досить благополучної сторони. Проаналізуємо вплив кожного кольору на емоційний стан та вибір споживача.

Червоний колір символізує любов і пристрасть, а з іншого боку – небезпеку і заборону. Колір є агресивним, життєвим, сповненим сили, викликає збудження, жагу до перемоги та влади, привертає до себе увагу, змушує діяти необдумано, різко, піддаватися першим відчуттям. Таким чином він налаштовує на рішучість і тому є ідеальним для виділення товару як об’єкта імпульсивного вибору. Так компанія «Levi’s» для свого бренду обрала червоний колір і тому найбільшою популярністю користується серед молодих амбіційних людей.

Зелений колір – символізує молодість, надію, життєву енергію, радість, природу, мир, перемогу весни над зимою або життя над смертю. Зелений знімає емоційну напругу, розслабляє, володіє здатністю концентрувати увагу і загострювати зір, чим сприяє прийняттю рішень. Як тільки ми чуємо про торгову марку «Organic», в наших думках відразу постає образ природного і натурального.

Жовтий колір – вселяє святковий настрій, збуджує інтерес до зовнішнього світу та активної діяльності, налаштовує на комунікабельність. Так компанія, що займається виробництвом фотоапаратів Nikon, бренд-колористика якого переважно складається з жовтого кольору, – є такою бажаною для молоді, яка прагне розвиватися.

Блакитний колір – символізує мир та всезагальну гармонію. Налаштовує на сферу підвищених почуттів, розслабляє, заспокоює, знімає тривожні передчуття. Блакитний колір викликає відчуття свіжості, легкості, чим нерідко користуються виробники тютюнової продукції та при оформленні мінеральних вод та охолоджувальних напоїв. Основним кольором шоколадного батончика «Bounty» – райська насолода є блакитний, що є невід’ємною характеристикою цієї торгової марки.

Існують також два кольори, які поза всякими рейтингами – чорний і білий. Вони будуть однаково ефектно поєднуватися з різноплановими кольорами, так як білий незрівнянно виглядає на будь-якому темному тлі, а чорний є чудовим доповненням, оскільки уособлює собою педантичність і стриманість.

Проаналізувавши досвід відомих брендів і асоціативні сигнали кольорів, необхідно визначити який колір демонструє специфічність бренду, який колір проявляє індивідуальність і характеристики пропонованого товару чи послуги, який колір вже «окупований» конкурентами.

Важливо зауважити, що ті слова, які характеризують конкретний колір, це не просто символізм, а гідний показник того, що саме позначає гамма обраних відтінків. Основні кольори символізують базисні психологічні потреби, які Люшер позначив як потяг до задоволення і прихильності (синій колір); прагнення до самоствердження (зелений); прагнення «діяти і досягати успіху» (червоний) і прагнення «дивитися вперед і сподіватися» (жовтий) [1].

Необхідно також розцінювати інтерпретацію відібраного кольору щодо всіляких культур. Наприклад, у західних традиціях, білий є кольором невинності і світла, хоча в деяких азіатських регіонах це колір скорботи і смерті. Переконайтеся, що колір, якому ви віддали перевагу, не має суперечливого трактування на ринках у різних країнах світу.

Отже, на вибір споживача впливає впізнаваність бренду, яка в тій чи іншій мірі є результатом співставлення графічних, дизайнерських і кольорових констант. Тому вибір кольору для певного типу продукції є дуже суттєвим, адже кожний колір має свою природу і різним чином впливає на підсвідомість споживача. Кольори не поєднані з якою-небудь конкретною галуззю, хоча деякі можуть краще за інших підходити для певних послуг чи товарів. Варто прагнути до того, щоб вибрати той колір з палітри, який буде найкраще представляти «обличчя» бренду, а до того ж вселить у клієнтів довіру і гідне ставлення до компанії.




Література:

1. Собчик Л.Н. МЦВ – метод цветовых выборов. Модифицированный восьмицветовой тест Люшера. Практическое руководство. – СПб., Изд-во «Речь», 2001. – 112 стр.

2. Електронний ресурс. Режим доступу: http://natalydesign.ru/?p=4175 – Бренди та їх кольори.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота