ТЕОРЕТИЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ІНВЕСТИЦІЙ В ЛЮДСЬКИЙ КАПІТАЛ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ТЕОРЕТИЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ІНВЕСТИЦІЙ В ЛЮДСЬКИЙ КАПІТАЛ

10.04.2014 17:06

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Гвоздик Наталія Михайлівна, кандидат економічних наук, ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі»


Перехід до ринкових відносин в економіці спричинив суттєві зміни у всіх сферах життя українського суспільства. В цих умовах особливого значення набуває і активно використовується поняття «ефективність». За будь-яких методів господарювання і форм власності як суспільству в цілому, так і окремому члену цього суспільства не байдуже, якими ресурсними затратами та затратами живої праці досягається задоволення його потреб. Кінцевим завданням економічної науки та практики є формування такого механізму господарювання, який би забезпечив найбільш раціональне та ефективне використання наявних обмежених ресурсів. Вирішенню цього завдання сприяє оцінка ефективності будь-якого процесу.

Загальна ефективність будь-якого економічного процесу, звичайно, вимірюється, як правило, співвідношенням доходів і витрат. У нашому випадку це – ефективність інвестицій у формування елементів внутрішньої структури людського капіталу (знання, здоров’я, інші якості), що виявляється у процесі його практичного використання 1, с. 194.

Найбільш широке застосування на практиці отримала економічна ефективність інвестування в людський капітал. Вона виражається рівнем отриманого ефекту на одиницю витрат ресурсів. Ця форма ефективності інвестування в людський капітал характеризує величину віддачі у вигляді корисного результату (ефекту) з кожної гривні, вкладеної у формування людського капіталу. Економічна ефективність, визначаючи кількісні параметри ефективності, характеризує стан людського капіталу й оцінюється відношенням ефекту (збільшення доходу окремого індивіда та прибутку підприємства, підвищення продуктивності праці та якості продукції) від використання людського капіталу до витрат на його формування та накопичення.

Соціальна ефективність інвестицій у людський капітал показує рівень отримання соціального ефекту (зростання рівня та якості життя населення, зменшення розшарування суспільства за майновим і соціальним станом, можливість для самореалізації, всебічний розвиток особистості).

За нашим аналізом слід також виділяти психологічну та організаційну ефективність інвестицій у людський капітал. Психологічна ефективність виражається в моральному задоволенні, задоволенні культурних та духовних потреб, створенні позитивного психологічного клімату в колективі тощо, організаційна ефективність – у розвитку ініціативи і відповідальності, набутті цінностей солідарності та взаємної підтримки і т.і.

За спрямованістю ми розрізняємо внутрішню та зовнішню ефективність інвестицій в людський капітал. Внутрішня ефективність показує співвідношення між витратами у системі освіти, охорони здоров’я, системи мотивації праці на підприємстві та їх якістю. Для підвищення внутрішньої ефективності необхідно вкладати кошти у забезпечення навчально-матеріальної бази освітніх, медичних закладів, підвищувати рівень підготовки викладачів, медичних працівників, удосконалювати інструменти мотивації праці та управлінської діяльності з мотивації праці та ін. Проявом зовнішньої ефективності інвестицій в людський капітал є більш якісна робоча сила на ринку праці.

При оцінці ефективності інвестицій в людський капітал необхідно враховувати вплив різних чинників на цю ефективність. Ми поділяємо їх за двома ознаками: за ступенем локалізації та за ступенем впливу.

За ступенем локалізації виділяємо внутрішні та зовнішні фактори. До зовнішніх факторів можна віднести фактори макроекономічного середовища (валовий національний дохід; рівень інфляції; правове поле; зміни ринкових ставок заробітних плат та ін.) та фактори мезоекономічного середовища (темпи розвитку ринку, на якому працює підприємство; розміри плати за медичні та освітні послуги в регіоні; інноваційна політика, яка визначається пріоритетами розвитку регіону та ін.).

Внутрішні фактори обумовлені індивідуальними характеристиками людини (сформовані цінності, менталітет, традиції, наявність тих чи інших потреб людини, особисті здібності, підтримка сім’ї, рівень доходів, інвестиційна активність тощо) та особливостями функціонування підприємства (стадія розвитку підприємства, фінансові показники підприємства, наявність чіткої кадрової політики і стратегії управління персоналом, ступінь забезпечення підприємства кадровим резервом, рівень кваліфікації персоналу компанії і відповідна потреба у навчанні, ступінь розвитку культури праці).

За ступенем впливу розрізняємо загальні і часткові фактори. Загальні фактори впливають на всі види інвестицій в людський капітал, що здійснюються суб’єктами (ступінь мотивації у особи до саморозвитку; відданість цілям і інтересам підприємства; стимулювання залучення інвестицій у наукову, науково-технічну діяльність з боку держави; соціальне середовище та соціальне самопочуття працездатного населення тощо), а часткові – впливають лише на ефективність окремих видів інвестицій в людський капітал (вміння швидко адаптуватися у змінній обстановці, вміння знаходити потрібні форми діяльності та отримання інформації, яка сприяє переміщенню працівників у райони з більш ефективним використанням людського капіталу впливають на ефективність інвестицій в мобільність).

Отже, ефективність інвестицій в людський капітал залежить не тільки від обсягів вкладених інвестиційних ресурсів та отриманих доходів, а і від сукупності чинників, що забезпечують позитивний чи негативний вплив на інвестиційну діяльності у сфері людського капіталу.




Література:

1. Хромов М.І. Інвестиції в людський капітал: особливості визначення та критерії оцінки ефективності / М.І. Хромов // Економіка промисловості. – 2010. № 2. – С. 188-195.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота