РЕАЛІЗАЦІЯ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА НА ОСНОВІ ПРИНЦИПУ ЗАМКНЕНОГО УПРАВЛІННЯ В УМОВАХ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РЕАЛІЗАЦІЯ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА НА ОСНОВІ ПРИНЦИПУ ЗАМКНЕНОГО УПРАВЛІННЯ В УМОВАХ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ

10.04.2014 17:13

[Секція 2. Менеджмент]

Автор: Лінькова Олена Юріївна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри менеджменту Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут»


Ключові слова: відкрита система, принцип замкненого управління, управління, промислове підприємство, стратегія розвитку.

Вступ. Актуальність даної теми дослідження полягає в тому, що за умов Європейської інтеграції національних промислових підприємств постає потреба їх прискореної адаптації до нових стандартів діяльності.

Проблеми стратегічного управління активно досліджуються вітчизняними та закордонними вченими, але залишається недостатньо розкритим питання практичного використання принципу замкненого управління в менеджменті національних промислових підприємств.

Постановка завдання. Метою публікації є аналіз реалізації принципу замкненого управління в менеджменті національних промислових підприємств. Завдання публікації – виявлення актуальних проблем реалізації стратегії розвитку промислового підприємства та обґрунтування напрямків їх вирішення.

Методологія. Завдання управління промисловим підприємством за умов європейської інтеграції полягає в тому, щоб об'єкт управління забезпечував виконання необхідних функцій (оновлення технології, залучення інвестицій, підвищення кваліфікації). Фактичний стан об'єкта управління визначається робочими параметрами (витрати енергоносіїв, якість продукції, собівартість). В умовах господарювання на об'єкт управління впливають зовнішні фактори. Ці дії викликають зміну внутрішнього стану об'єкта.

У зв'язку з цим для виконання робочих функцій за алгоритмами Європейської інтеграції необхідно організувати подачу керуючих впливів на об'єкт управління. Завдання алгоритму: підтримка робочого параметра постійнім у часі або зміненим в часі за відомим законом. Завдання управління – формування такого закону (зміна керуючого впливу міністерств промисловості, при якому забезпечується реалізація завдань алгоритму при наявності збурення). Для вирішення цього завдання використовуються три принципи управління: розімкнене управління, управління за збуренням (принцип компенсації) і замкнуте управління (принцип зворотного зв'язку).

Принцип замкненого управління дозволяє вирішити завдання управління при будь-якому характері впливу. У цьому випадку сигнал завдання надходить на один з входів елемента порівняння, на другий вхід якого по ланцюгу зворотного зв'язку подається виміряне значення робочого параметра об'єкта управління. На виході елемента порівняння маємо сигнал (помилку, відхилення), який є різницею між заданим і фактичним значеннями параметрів. Залежно від розміру і знака помилки виробляється сигнал управління. Принцип замкненого управління враховує не тільки завдання, а й фактичний стан об'єкта і впливів. Тому даний принцип є універсальним і дозволяє вирішувати завдання управління, незважаючи на невизначеність об'єкта управління і характеру впливу. Залежно від мети завдання управління системи автоматичного регулювання класифікуються: системи стабілізації, системи програмного керування, системи, які стежать. У системах стабілізації робочий параметр об'єкта підтримується постійним у часі при постійному завданні. У системах програмного керування робочий параметр об'єкта змінюється в часі за відомим законом, відповідно до якого змінюється завдання. У системах, які стежать робочий параметр об'єкта змінюється в часі за невідомим законом, який визначається зовнішнім незалежним процесом.

Виконання стратегії розвитку спрямоване на вирішення завдань:

встановлення пріоритетності серед адміністративних завдань, щоб їх відносна значимість відповідала стратегії організації (розподіл ресурсів, встановлення організаційних відносин, створення допоміжних систем);

встановлення відповідності між стратегією і організаційними процесами (структура, система мотивування і стимулювання, норми і правила поведінки, розділені цінності і вірування, кваліфікація працівників і менеджерів);

вибір і приведення у відповідність до стратегії стилю лідерства і підходу до управління організацією.

Незмінне ефективне функціонування організації відбувається, коли вона реалізує одну стратегію – розвитку. Однак при такому підході дуже важливо проводити моніторинг за можливими небажаними змінами у зовнішньому середовищі.

Результати дослідження. Основні напрямки вирішення проблем реалізації стратегії розвитку промислового підприємства в умовах Європейської інтеграції: визначення алгоритму інтеграції промислових підприємств, впровадження систем автоматичного регулювання, моделювання політики, тактики, процедур та правил управління промисловим підприємством відповідно до завдань його розвитку.

Висновки. Для підвищення ефективності реалізації стратегії розвитку промислового підприємства за умов Європейської інтеграції виникає потреба системного підходу до вибору альтернативи політики та тактики управління, а також системи автоматичного регулювання.

Напрямки для проведення подальших наукових досліджень. Практична апробація економіко-математичних моделей (на основі принципу замкненого управління) щодо реалізації стратегії розвитку промислового підприємства за умов Європейської інтеграції.




Література:

1. Ансофф И. Новая корпоративная стратегия. – СПб.: Питер, 2009. – 546 с.

2. Виханский О.С. Стратегическое управление – М.: Гардарики, 2013. – 455с.

3. Латфуллин Г.Р., Райченко A.B. Теория организации. – СПб.: Питер, 2003. – 400 с.

4. Мильнер Б.З. Теория организаций / http://www.vuzlib.org/beta3/html/1/4344 

5. Thompson A. Jr., Strickland III A. J. Strategic Management: Concepts and Cases. 3rd ed. Plano, Tex: Business Publications, 2010.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота