ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ МАЛОГО БІЗНЕСУ У КРИВОМУ РОЗІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ МАЛОГО БІЗНЕСУ У КРИВОМУ РОЗІ

18.04.2014 13:13

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Мацюра Світлана Іванівна, кандидат економічних наук, доцент, кафедра економіки та стратегії підприємств ДВНЗ «Криворізький національний університет», Світлична Вікторія Володимирівна, студентка кафедри економічної кібернетики ДВНЗ «Криворізький національний університет»


Малий бізнес виступає важливим чинником розвитку господарської самостійності Кривого Рогу, що має вирішальний вплив на процеси оптимізації структури економіки міста, сприяє насиченню ринку товарами та послугами, формуванню конкурентного середовища, підвищенню рівня життя населення та зменшенню безробіття [5].

В умовах фінансово-економічної кризи виконання регіональної програми розвитку малого підприємництва в Кривому Розі  на 2012 рік визнано задовільним, а основними напрямами Програми у 2012 році були: удосконалення нормативно-правової бази у сфері підприємницької діяльності, формування єдиної державної  регуляторної  політики у сфері підприємницької діяльності, активізація фінансово-кредитної та інвестиційної  підтримки малого підприємництва, сприяння створенню інфраструктури розвитку малого підприємництва, впровадження регіональної політики  сприяння розвитку малого підприємництва[2]. У 2012 році, за даними міського Виконкому, в місті налічувалося:

- 27000 – кількість в місті юридичних та фізичних суб’єктів підприєсмтва;

- 2500  – малі підприємства, на яких зайняті більше 21000 робітників.

Обсяг продукції, реалізованої малими підприємствами в цьому ж році з урахуванням змін до законодавства, становив 37%  від загального обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг)по області. Третина малих підприємств функціонувала у сфері торгівлі та послуг і саме  підприємства  цієї  галузі  забезпечили  найвищий  внесок малих підприємств у загальні обсяги реалізованої продукції (робіт, послуг) - майже 40% [1]. За рахунок використання потенціалу малого і середнього бізнесу у Кривому Розі вирішено проблему пасажирських перевезень та торговельного обслуговування. Саме на малих підприємствах міста розпочато впровадження передових технологій будівельних і оздоблювальних робіт. Це якісно змінило зовнішній вигляд вулиць. Суб’єкти малого підприємства освоюють сучасні інформаційні і телекомунікаційні технології, що сприяє входженню міста у світовий інформаційний простір. Випереджаючими темпами зростає внесок підприємництва в освоєння та комплексне використання природних сировинних ресурсів[6].

Основні чинниками, які   заважають   розвитку малого підприємництва в нашому місті:

- відсутність чітко сформульованої через систему правових актів державної політики у сфері підтримки малого підприємництва Криворіжжя; 

-збільшення адміністративних бар'єрів (реєстрація, ліцензування, сертифікація, системи контролю і  дозвільної практики); 

-відсутність реальних та дієвих механізмів фінансово-кредитної підтримки;

-надмірний податковий  тиск  і  обтяжлива  система  звітності; 

-невпевненість підприємців у стабільності умов ведення бізнесу; 

-надмірне  втручання  органів державної  влади  в  діяльність суб'єктів господарювання[1].

З 1 січня 2012 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового Кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» від 04.11.2011 року № 4014-VI. Для того, щоб оподатковуватись згідно статей даного закону слід виконати ряд пунктів, які ще більше ускладнюють даний процес [4].

Згідно з чинним законодавством, суб'єкти малого підприємництва підлягають економічному, соціальному та адміністративному регулюванню. Але надмірне регулювання обмежує конкуренцію, ефективність і мобільність використання ресурсів, сприяє розвитку тіньового сектора економіки [3].

Тому на державному рівні є доцільним: спрощення процесу створення та реєстрації суб'єктів малих форм господарювання; ліквідація бюрократичних дій органів державної і виконавчої влади, скорочення переліку видів підприємницької діяльності, що підлягають ліцензуванню і патентуванню, спрощення механізму видачі й анулювання ліцензій, обмеження кількості й повноважень контролюючих органів зниження ставки податків. 

На загальнодержавному рівні реалізовується ряд заходів, які сприяють розвитку малого бізнесу в Україні. Таких як:

- створення належних  умов  розвитку  малого  підприємництва у регіонах;

- сприяння створенню нових робочих місць суб'єктами малого підприємництва;

- підтримка ділової та інвестиційної активності, розвиток конкуренції на ринку товарів та послуг;

- активізація фінансово-кредитних та інвестиційних механізмів, пошук нових форм фінансово-кредитної підтримки малого підприємництва;

- створення умов для розвитку малого підприємництва у виробничій сфері, у тому  числі  на  базі  реструктуризованих підприємств [2].

На місцевому рівні було впроваджено ряд заходів для заохочення та підтримки діяльності малого бізнесу, таких як: створення належних умов для розвитку малого бізнесу, заохочення працівників та організація нових робочих місць [1].

Незважаючи на вищезазначені проблеми, щодо розвитку малого бізнесу, влада Криворіжжя намагається сприяти його піднесенню до належного рівня.

Отже, для ефективного розвитку малого підприємництва в Кривому Розі необхідно створити механізм ефективної взаємодії між владою та підприємницьким сектором. Його відсутність засвідчується тим, що малі підприємства ще не відіграють вагомої ролі в економіці нашого міста. Це проявляється й у тому, що вони не стали одним із важливих засобів усунення диспропорцій на окремих товарних ринках, створення нових робочих місць і скорочення безробіття, активізації інноваційних процесів, розвитку конкуренції, швидкого насичення ринку товарами й послугами. Саме малі підприємства - тенденційно-інноваційні, гнучкі й витратно-ефективні - за підтримки держави й за стимулюючих умов, особливо на регіональному рівні, спроможні розв'язати названі проблеми. Це сприятиме раціональному використанню їхнього ресурсного потенціалу, посиленню мотивації трудової діяльності, поступовому піднесенню рівня добробуту, впливатиме на досягнення рівноправного партнерства у світовому економічному співробітництві.




Література:

1. Звіт Криворізького Міськвиконкому [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://krlife.com.ua/8.

2. Інформаційна довідка про стан виконання плану заходів Національної програми сприяння розвитку малого підприємництва в Україні у 2012 році [Електронний ресурс]. – Режим доступу:http://www.dkrp.gov.ua/info/11927.

3. Постанова  правління  НБУ № 49 «Про  окремі  питання  діяльності  банків» від  05.02.2009 р.

4. Податковий Кодекс України від 28.04.2012 р., № 2755-VI. [Електронний ресурс] : [Режим доступу] – http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2755-17

5. Сафонова Ю., Сташко І. Проблеми розвитку малого бізнесу в Україні [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://intkonf.org/category/arhiv.

6. Юрій Любоненко, «Діалог – запорука стабільних стосунків бізнесу і влади» [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://stasya-1983.ucoz.ru/publ/intervju/06_2008_jurij_ljubonenko_miskij_golova_krivogo_rogu/3-1-0-13



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота