ПРИХОВУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ У СФЕРІ МЕДИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРИХОВУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ У СФЕРІ МЕДИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

07.05.2014 01:29

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Біденко Олександр Юрійович, студент Полтавського юридичного інституту НЮУ ім. Я. Мудрого


Приховування злочинності, зокрема у сфері медичної діяльності, в Україні була і залишається досить високою. Цей висновок підтверджується як даними статистики правоохоронних і судових органів, так і вибірковими дослідженнями практиків у галузі кримінального права, що актуалізує подальше наукове дослідження даного питання [3, c. 35].

Аналізуючи наукову літературу стосовно форм вчинення даних злочинів і способів їх приховування, доцільно класифікувати їх на наступні види.

Незаявлені злочини. До них можна віднести злочини, про які не відомо ані пацієнту, ані лікарю; відомі лікарю але не відомі пацієнту; відомі обом сторонам, але не заявлені до правоохоронних органів.

Необліковані злочини. До цієї категорії відносяться злочини, про які було проінформовано правоохоронні органи, але вони не були зареєстровані і не розслідувалися.

Нерозкриті злочини. Це ті злочини, стосовно яких розслідування проводилось, проте не було встановлено особу чи стосовно яких слідство було зупинено [1, c. 45].

Причини, що зумовлюють приховування ятрогенних злочинів, у відповідності до запропонованої класифікації, можуть бути різними. Так, у першому випадку такими причинами часто виступають дефекти правосвідомості, небажання розголосу певних, часто інтимних, сторін життя пацієнта, недовіра правоохоронним органам, наявність домовленостей лікаря з пацієнтом [2, c. 23].

Причинами необлікованих злочинів можуть бути низька професійна підготовка слідчих чи відсутність у них спеціальних знань в галузі медицини, наявність корупції, неукомплектованість кадрів, зниження нагляду за виконанням вимог при вирішенні заяв і повідомлень про злочини такого характеру та ін. Згадані причини стосуються і нерозкритих злочинів, до яких, однак, можна віднести недбалість працівників правоохоронних органів, їх недостатнє бажання чи вимогливість,  помилкові кваліфікації [4, c. 340].

З огляду на зазначене, доцільно зробити висновок, що лише певна частина злочинів, вчинених при наданні медичних послуг, розслідується до кінця, проходячи всі три етапи, зазначені в класифікації. Всі інші злочини так і залишаються нерозкритими а їх суб’єкти уникають покарання.

Протидія приховуванню, з огляду на теперішній її якісний та кількісний рівень, зумовлює необхідність проведення цілого комплексу спеціальних заходів. Розглянемо поступово можливі варіанти усунення причин, зазначених вище, у відповідності до їх класифікації.

Причини того, що далеко не про всі злочини заявляється до правоохоронних органів, не є юридичними, а стосуються в першу чергу моральних та морально-етичних якостей лікаря та пацієнта. В даних випадках, при неможливості в короткий термін покращення таких якостей та підвищення рівня правосвідомості, вбачається за доцільне введення більш жорсткого нагляду та контролю діяльності медичних працівників, покращення рівня їх професійної підготовки [5, c. 147].

Усунення причин необлікованих та нерозкритих злочинів можливе при вдосконаленні професійної підготовки працівників правоохоронних органів, введення спеціалізації слідчих для розслідування ятрогенних злочинів, залучення фахівців у галузі медицини під час розслідування не лише при призначенні експертизи, а і під час інших слідчих дій, своєчасне вжиття заходів для унеможливлення протидії розслідуванню та ін. Варто зазначити, що перші кроки до усунення причин необлікованих злочинів, зокрема ятрогенних, вже були здійснені з набранням сили КПК 2012, відповідно до якого заява про злочин автоматично реєструється в Журналі реєстрації заяв про злочин, що унеможливлює відмову слідчого в розгляді справи без наявності в нього на це достатньої кількості підстав [1, c. 46].

Отже, з огляду на зазначене вище, проблема приховування ятрогенних злочинів, у зв’язку з недостатнім акцентуванням уваги на ній законодавства та відсутності відкритої і достовірної інформації про стан охорони здоров’я населення, динаміку і статистику ятрогенної злочинності, є надзвичайно актуальною для України і потребує активних дій з боку держави для її мінімалізації.

___________________________

Науковий керівник: Ковтуненко Л.П.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота