ОСОБЛИВОСТІ ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

07.05.2014 02:16

[Секція 7. Господарське право. Господарське процесуальне право. Фінансове право. Банківське право]

Автор: Адарченко Катерина Володимирівна, студентка Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого


Юридична відповідальність, а саме господарсько-правова, нині істотно зростає у зв’язку з підвищенням ролі правового засобу вирішення завдань регламентації господарського обігу. Відповідальність, хоча і передбачається у господарському праві, але як всяка юридична відповідальність має імперативний характер і настає лише в разі правопорушення. Відповідальність має розглядатися в якості одного з діючих важелів механізму господарювання, що здійснює вплив на прискорення економічного розвитку нашого суспільства. У цьому виявляється актуальність дослідження господарсько-правової відповідальності . 

Це питання досліджувалося такими видатними правниками , як В.С. Мартем’янова, В.С. Щербин, В.К. Мамутова, Г.В. Пронська. Однак, залишається багато дискусій , щодо господарсько-правової відповідальності. 

В юридичній літературі сформувалось багато різноманітних понять , якими позначається господарсько-правова відповідальність.  

Господарсько-правова відповідальність є комплексним правовим інститутом господарського права, предметом регулювання якого є господарські правопорушення.

Господарсько-правова відповідальність може бути визначена як правовідносини, які виникають внаслідок вчинення господарського правопорушення між суб’єктами господарювання або між суб’єктом господарювання та органом державної влади чи органом місцевого самоврядування, в результаті чого суб’єкт господарювання, винний у вчиненні правопорушення зазнає несприятливих наслідків майнового або організаційного характеру, які передбачені господарсько-правовими санкціями.[1,c.144-148]

Застосування господарських санкцій повинно гарантувати захист прав і законних інтересів громадян, організацій та держави, в тому числі відшкодування збитків учасникам господарських відносин, завданих внаслідок правопорушення, та забезпечувати правопорядок у сфері господарювання (ч. 2 ст. 216 ГК) Реалізації цієї мети покликані сприяти принципи, на яких базується господарсько-правова відповідальність, закріплені в ч. 3 ст. 216 ГК:

- потерпіла сторона має право на відшкодування збитків незалежно від того, чи є застереження про це в договорі;

- передбачена законом відповідальність виробника (продавця) за недоброякісність продукції застосовується також незалежно від того, чи є застереження про це в договорі;

- сплата штрафних санкцій за порушення зобов’язання і такожвідшкодування збитків не звільняють правопорушника і без згоди другоїсторони від виконання прийнятих зобов’язань у натурі;

- у господарському договорі неприпустимі застереження щодовиключення або обмеження відповідальності виробника (продавця) продукції.

В юридичній літературі найбільш розповсюдженою є думка, відповідно до якої господарсько-правова відповідальність існує у формі додаткового обов’язку, що покладається на зобов’язаного суб’єкта після порушення ним зобов’язання і полягає у сплаті неустойки, відшкодування збитків, завданих управленому суб’єкту. [2,c.171-177]

Господарсько-правовій відповідальності властиві особливі ознаки, а саме:  юридичність, матеріальність,протиправність, стимулювання. Щодо такої ознаки , як стимулювання то у функціональному відношенні господарсько-правова відповідальність покликана стимулювати належне виконання господарських та інших зобов’язань. Отже, її головною метою є забезпечення правопорядку в сфері економіки (в господарських відносинах).

Також треба зазначити господарсько-правову відповідальність можна визначити як застосування господарських санкцій, що здійснюється за допомогою державного примусу і виражається в суспільному осуді винного правопорушника і покладенні для нього додаткових обтяжень майнового характеру або позбавленні його суб’єктного права.   

Для інституту господарського права важливим є удосконалення господарських санкцій, які хоча і забезпечують окремі сфери господарювання, але потребують розвитку. Це стосується, зокрема, деяких адміністративно-правових санкцій,  що передбаченні у Господарському кодексі України, але не знайшли закріплення в інших законах. Зокрема, не закріплені адміністративно-правові санкції як зупинення дії ліцензії на здійснення суб’єктом господарювання окремих видів господарської діяльності,скасування державної реєстрації суб’єкта господарювання.[3,c.180-185]

Таким чином, господарсько-правова відповідальність покликана стимулювати належне виконання вказаних зобов’язань, гарантувати законні права та інтереси контрагентів, споживачів та самої держави, в тому числі і відшкодування збитків учасників товарообігу самої держави. Господарсько-правова відповідальність є одним із важелів механізму господарювання, і в цьому визначається його особливість. 




Література:  

1. Бабак О. Основні види відповідальності суб'єктів господарювання у зовнішньоекономічній діяльності // Підприємництво, господарство, право. – 2011. - №10. – С.144-148.

2. Заярний О.А. Деякі особливості господарсько-правової відповідальності за порушення організаційно-господарських зобов'язань, що виникають з договорів // Вісник господарського судочинства. – 2009. - №7. – С.171-177.

3. Щербина В.С. Адміністративно-господарські санкції в системі заходів господарсько-правової відповідальності. // Вісник господарського судочинства. – 2012 . – № 2. – С. 180-185.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота