ВІДМІННОСТІ МІЖ ВНУТРІШНЬОГОСПОДАРСЬКИМИ ТА ВНУТРІШНЬОГРУПОВИМИ РОЗРАХУНКАМИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВІДМІННОСТІ МІЖ ВНУТРІШНЬОГОСПОДАРСЬКИМИ ТА ВНУТРІШНЬОГРУПОВИМИ РОЗРАХУНКАМИ

08.05.2014 00:46

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Винар Юлія Тарасівна, студентка кафедри обліку та аналізу, Національний університет «Львівська політехніка»


Ринкові перетворення в Україні, процеси приватизації й реструктуризації великих підприємств, а також галузевих комплексів привели до утворення холдингових структур, об’єднань підприємств, в межах яких учасники взаємодіючи між собою, здійснюють внутрішні (внутрішньогрупові) розрахунки.

Вагомий внесок у вирішенні проблемних питань бухгалтерського обліку внутрішніх розрахунків здійснили такі відомі вчені, як: О.В. Амеліна, В.М. Костюченко, Н.О. Литвиненко, М.Р. Лучко, Я.В. Соколов, О.В. Тюлюканова. 

На даний час в бухгалтерському обліку відображаються як і внутрішньо- групові, так і внутрішньогосподарські операції підприємства. Отже, розглянемо особливості їх відображення в обліку.

Внутрішньогосподарські операції – це операції, які здійснюються в межах однієї економічної одиниці, яка є однією юридичною особою між внутрішніми підрозділами (цехами, дільницями), або відокремленими структурними підрозділами такими як філії, представництва [2].

Внутрішьогрупові операції – це операції, які здійснюються між материнським та дочірніми підприємствами або між дочірніми підприємствами однієї групи, що є однією економічною одиницею [2].

Внутрішньогрупові операції в свою чергу поділяються на вертикальні та горизонтальні.  Вертикальні внутрішньогрупові операції здійснюються на основі розрахунків дочірнього підприємства та материнським підприємством. Такі операції пов’язані з перерахуванням виручки за реалізовані товари, основні засоби, надані позики і виплатою заробітної плати. Горизонтальні внутрішньогрупові операції здійснюються між дочірніми підприємствами. До таких операцій відносять переміщення активів від одного дочірнього підприємства в межах групи до іншого. 

Зазначимо, що здійснювані внутрішні операції призводять до виникнення внутрішніх розрахунків.

Слід відмітити, що при внутрішньогосподарському розрахунку підрозділи не мають права юридичної особи, вони є частиною підприємства, їх самостійність обмежується лише виробничою сферою, вони не можуть укладати договорів, здійснювати взаємовідносини з іншими підприємствами, не можуть мати рахунків у банку. В той час як при здійсненні внутрішньогрупових розрахунків дочірні підприємства мають статус  юридичної особи, можуть укладати договори і надавати послуги як материнській компанії, так і іншим підприємствам, мають свої рахунки в банку та мають свій баланс.

Виходячи з вищезазначеного, можна стверджувати, що в цілому в межах об’єднання (групи) підприємств можуть здійснюватись такі операції: внутрішньогрупові операції на рівні групи підприємств, які здійснюють вплив на консолідовану фінансову звітність; внутрішньогосподарські операції на рівні окремого підприємства, які здійснюють вплив на фінансову звітність [3].

Для обліку розрахунків за внутрішніми операціями Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій передбачено рахунок 68 «Розрахунки за іншими операціями», а саме такі субрахунки:  682 «Внутрішні розрахунки»; 683 «Внутрішньогосподарські розрахунки».

Субрахунок 682 «Внутрішні розрахунки» призначений для ведення обліку всіх видів поточних розрахунків з дочірніми та асоційованими підприємствами.

Субрахунок 683 «Внутрішньогосподарські розрахунки»  призначений для ведення обліку внутрішньогосподарських розрахунків із виробничими одиницями та господарствами, виділеними на окремий баланс, із взаємного відпуску матеріальних цінностей; реалізації продукції, робіт, послуг; передачі витрат загально управлінської діяльності; виплати заробітної плати працівникам цих господарств; з інших видів розрахунків [1].

Зазначимо, що внутрішні розрахунки мають суттєвий вплив при складанні фінансової звітності, зокрема консолідованої фінансової звітності. На основі того, що консолідована фінансова звітність відображає лише господарські операції об’єднання (групи) в цілому з третіми відносно об’єднання (групи) особами, операції, що здійснюються між підприємствами однієї групи підлягають виключенню з консолідованої фінансової звітності. Так, внутрішньогрупові та внутрішньогосподарські операції підлягають виключенню при складані консолідованого балансу та консолідованого звіту про фінансові результати, як і внутрішньогрупові сальдо за розрахунками.

Отже, виходячи з вище сказаного можна зробити висновок, що  поняття «внутрішньогрупові розрахунки» та «внутрішньогосподарські розрахунки»  мають ряд суттєвих відмінностей, які слід враховувати при здійсненні бухгалтерського обліку, однак у них є одна вагома спільна риса – вони підлягають виключенню, тобто віднімаються, при складанні консолідованої фінансової звітності підприємства.




Література:

1. Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій:  Наказ Міністерства фінансів України від 30.11.99. р. №291 .

2. Гойло М.В. Характеристика  організаційно-правових форм об’єднань підприємств та їх вплив на організацію обліку внутрішніх розрахунків // М.В. Гойло // Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу. – 2012. 

3. Семчук І.В. Вплив внутрішніх операцій на звітність об’єднання (групи) підприємств // І.В. Семчук, В.Г. Мазур // Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу. – 2011. – с. 327-337.

_________________________

Науковий керівник: Гурська Олена Миколаївна, асистент кафедри обліку та аналізу



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота