ОСОБЛИВОСТІ ОБЛІКУ ФІНАНСОВОЇ ОРЕНДИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ОБЛІКУ ФІНАНСОВОЇ ОРЕНДИ

08.05.2014 00:51

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Винар Наталія Тарасівна, студентка кафедри обліку та аналізу, Національний університет «Львівська політехніка»


В умовах ринкової економіки Україна стала на шлях глибоких соціально-економічних перетворень, необхідною умовою успішного здійснення яких є розвиток підприємницького сектору. Але для цього необхідно використовувати альтернативні методи фінансування витрат на оновлення матеріальної бази і реструктуризацію виробництва. Однією з таких альтернатив може стати фінансова оренда. Саме фінансова оренда може значно пожвавити процеси створення нових підприємств, оновлення існуючого технічного забезпечення підприємств [1]. Тому питання обліку фінансової оренди є досить актуальним.

Питанню обліку операцій з фінансової оренди присвячені праці як вітчизняних, так і зарубіжних вчених, серед яких: І.А. Бланк, Р. Брейлі, В.А. Горемикін, М.Я. Дем'яненко, Н.П. Кондраков, Г.Г. Кірейцев, О.Г. Луб'яницький, Н.С. Рязанова, Н.Г. Слав'янська, Я.Б. Усенко.

Бухгалтерський облік фінансової оренди в Україні  регламентує  П(С)БО 14 «Оренда». Відповідно до нього фінансова оренда – це оренда, що передбачає передачу орендарю всіх ризиків та вигод, пов'язаних з правом користування та  володіння активом. Оренда вважається фінансовою зa наявності хоча б однiєї з наведених нижче ознaк [2] : орендар набувaє права власності нa орендований актив після закінчення стрoку оренди; орендар мaє можливість та намір придбaти об'єкт оренди зa ціною, нижчою за йогo справедливу вартість нa дату придбaння; строк оренди станoвить більшу частину строку корисногo використання (експлуатації) об'єктa оренди; теперішня вартість мінімальниx орендних платежів з почaтку строку оренди дорівнює абo перевищує справедливу вaртість об'єкта оренди; орендований актив мaє особливий характер, що дaє змогу лише орендареві використовувaти його без витрат нa йогo модернізацію, модифікацію, дообладнaння; орендар можe подовжити оренду активу зa плату, значно нижчу зa ринкову орендну плату; оренда мoже бути припинена орендарем, який вiдшкодовує орендодавцю його втрати вiд припинення оренди. 

Бухгалтерський облік фінансової оренди має свої особливості як у орендаря, так і у орендодавця. Розглянемо особливості у кожного з них.

Орендар відображає в бухгалтерському обліку одержаний у фінансову оренду об’єкт одночасно як актив і зобов’язання за найменшою на початок строку оренди оцінкою: справедливою вартістю активу або теперішньою вартістю суми мінімальних орендних платежів. Об'єкт оренди відображаємо по дебету субрахунків рахунку 10 «Основні засоби» у кореспонденції з кредитом субрахунка рахунка 531 «Зобов'язання з фінансової оренди». Амортизація об'єкта фінансової оренди нараховується орендарем протягом періоду очікуваного використання активу. Періодом очікуваного використання об'єкта фінансової оренди є строк корисного використання (якщо угодою передбачено перехід права власності на актив до орендаря) або коротший з двох періодів - строк оренди або строк корисного використання об'єкта фінансової оренди (якщо переходу права власності на об'єкт фінансової оренди після закінчення строку оренди не передбачено). Затрати орендаря на поліпшення об'єкта фінансової оренди (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що приводять до збільшення майбутніх економічних вигод, які первісно очікувалися від його використання, відображаються як капітальні інвестиції, що включаються до вартості об'єкта фінансової оренди. Такі витрати відображаються на рахунку 15 «Капітальні інвестиції».

Орендодавець відображає в бухгалтерському обліку наданий у фінансову оренду об'єкт як дебіторську заборгованість орендаря в сумі мінімальних орендних платежів і негарантованої ліквідаційної вартості за вирахуванням фінансового доходу, що підлягає отриманню, з визнанням іншого доходу (доходу від реалізації необоротних активів). Одночасно залишкова вартість об'єкта фінансової оренди виключається з балансу орендодавця з відображенням у складі інших витрат (собівартості реалізованих необоротних активів).

Фінансова оренда має свої переваги і недоліки. На нашу думку основними перевагами є: відсутність застави та поручителів; можливість отримати техніку і обладнання в користування без значного відволікання грошових коштів з обороту;  об’єкт фінансової оренди зараховується на баланс орендаря та на нього нараховується амортизація; дає можливість випробовувати машини, а потім їх купити; орендні платежі відносяться на собівартість продукції в повному обсязі, що знижує податок на прибуток. 

Основними недоліками є: складна організацію угоди з фінансової оренди через значну кількість учасників; науково-технічний прогрес робить об'єкт фінансової оренди застарілим під час фінансової оренди; орендні платежі не припиняють до завершення угоди; операції з фінансової оренди є досить ризиковою справою і мають специфічні ризики: фінансові ризики; ризик несплати орендних платежів; проектні ризики; майновий ризик, пов'язаний з утратою, пошкодженням предмета оренди; ризик неповернення предмета оренди. Однак попри наявні недоліки фінансової оренди українські підприємства все більше користуються нею.

Отже, основним особливостями обліку фінансової оренди є те, що об’єкт оренди зараховується на баланс орендаря і всі ризики і права з його використання переходять до нього, а орендавець одночасно списує об’єкт оренди з свого балансу.




Література:

1. Приймак Н.В. Фінансовий лізинг в Україні: загальна характеристика та 

сучасні тенденції розвитку / Н.В. Приймак // Сучасні тенденції фінансового ринку. –  2011.  

2. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку № 14 «Оренда»: Наказ Міністерства фінансів України від 10 серпня 2000 р. N 487/4708.

____________________________

Науковий керівник: Гурська Олена Миколаївна, асистент кафедри обліку та аналізу

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота