АУДИТ РОЗРАХУНКІВ З ОПЛАТИ ПРАЦІ НА БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АУДИТ РОЗРАХУНКІВ З ОПЛАТИ ПРАЦІ НА БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ

13.05.2014 23:53

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Маслова Катерина Володимирівна, студентка, Національний університет “Львівська політехніка”


Оплaтa пpaцi одна з найсуперечливіших кaтeгopiй в організації бухгалтерського обліку на підприємствах. Особливо це стосується підприємств будівельної галузі, що пов’язано з специфікою найму працівників. У таких yмoвax особливої актуальності нaбyвaє дocлiджeння теоретичних та пpиклaдниx acпeктiв аудиту poзpaxyнкiв з пepcoнaлoм з oплaти пpaцi.

Контроль за правильністю розрахунків оплати праці й віднесення її на відповідні рахунки бухгалтерського обліку є одним із основних завдань аудиторської перевірки.

Виконання аудиторських процедур має здійснюватись послідовно. Аудит оплати праці на будівельних підприємствах можна розбити на такі етапи:

1. виявлення наявності і встановлення відповідності чинному законодавству локальних документів (правил внутрішнього трудового розпорядку, положень про оплату праці, норми й розцінки, трудові угоди, підрядний контракт, колективний договір);

2. перевірка обґрунтованості виробничої програми, визначення фонду оплати праці на прогнозований обсяг робіт, тарифних ставок, розцінок посадових окладів та оплати за контрактом;

3. перевірка правильності розрахунків з оплати праці у грошовій і натуральній формах, остаточних розрахунків за продукцію у кінці року;

4. перевірка дотримання встановленого порядку оподаткування та здійснення утримань із заробітної плати;

5. дослідження стану синтетичного і аналітичного обліку оплати праці, перевірка достовірності звітності підприємства;

6. оцінка стану обліку, звітності щодо праці та її оплати, внутрішньогосподарського контролю використання робочого часу й фонду оплати праці на будівельних підприємствах [3, с. 152].

З метою успішного функціонування підприємства необхідний налагоджений механізм управління, найважливішим елементом якого є повсякденний внутрішній контроль. Якщо система внутрішньогосподарського контролю буде функціонувати ефективно, це дасть змогу скоротити витрати на проведення внутрішнього аудиту. Для визначення ефективності системи внутрішнього контролю на будівельному підприємстві аудитору доцільно сформувати опитувальний лист, приблизний вигляд якого наведено у таблиці 1.

Таблиця 1

Опитувальний листок з внутрішнього контролю операцій з оплати праці




Джерела аудиторської перевірки правильності ведення розрахунків з оплати праці на будівельних підприємствах: статистична звітність, фінансова звітність, первинні документи – кошторисна вартість будівництва, Журнал обліку виконаних робіт, акт приймання виконаних підрядних робіт, подорожні листки, товарно-транспортні накладні, реєстри і щоденники на оприбуткування продукції власного виробництва, акти контрольних замірів відстаней, маршрутні карти автомобільних доріг, довідка про вартість виконаних робіт і витрат розрахунково-платіжні відомості й особові рахунки тощо.

Перевіряючи чисельність працівників підприємства, аудитор звертає увагу на правильність визначення середньоспискової чисельності та її відображення у звітності.

При перевищенні фонду оплати праці зіставляють фактичну чисельність працівників з чисельністю, що відображена в розрахунку платежів з оплати праці. Окремо перевіряють правильність розрахунків середнього доходу одного працівника. Вибірково перевіряють наявність трудових книжок працюючих.

Крім перевірки правильності нарахування основної заробітної плати, аудитору необхідно звернути увагу на також додаткову зарплату. Одним із можливих варіантів додаткової оплати є впровадження на підприємстві підвищених розцінок за одиницю виконаних робіт. Аудитору потрібно перевірити наявність нормативного документа, яким передбачено підвищені розцінки, та встановити їх обґрунтованість. Обґрунтованість розцінок перевіряють порівнянням даних первинних документів з обліку праці та її оплати та накопичувальних відомостей обліку робіт, оперативного обліку чи статистичної звітності із затвердженими у підприємстві календарними строками підвищеної оплати.

На будівництві поширеним є укладання договорів підряду, тому необхідно з'ясувати і перевірити наявність обставин, які зумовили необхідність виконання робіт сторонніми особами; відповідність фактично виконаних обсягів робіт обсягам, які вказані в договорах і актах прийому виконаних робіт; факти одержання грошей безпосередніми виконавцями у повному обсязі.

Після перевірки правильності нарахувань, з'ясовується правильність проведених утримань. Насамперед перевіряють правильність визначення податку на доходи фізичних осіб на загальну суму оплати праці.

У випадках застосування пільг при оподаткуванні працівників необхідно перевірити обґрунтованість і законність таких дій, а також правильність проведених розрахунків. Крім утримання прибуткового податку із заробітної плати, можуть здійснюватись і інші види утримань, а тому аудитор повинен встановити законність і правильність утримань за виконавчими листами, сплати страхових внесків та кредитів, виданих в рахунок оплати праці авансами, відшкодуваннями матеріального збитку, заподіяного матеріально відповідальними особами тощо.

Таким чином, зважаючи на специфіку роботи будівельних підприємств та важливе місце заробітної плати в системі соціально-трудових відносин здійснення аудиту розрахунків з оплати праці є важливим і необхідним процесом.




Література:

1. Про аудиторську діяльність: Закон України від 22.04.93 р.№ 3125-XII

2. Про оплату праці: Закон України від 24.03.95 р. № 108/95-ВР

3. Утенкова К. О. Аудит: Навчальний посібник / К.О. Утенкова. – К.: Алерта, 2011. – 408 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота