ПРАВОВІ ОСОБЛИВОСТІ ЗАХИСТУ ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ ВСТУПНИКІВ ДО ВНЗ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРАВОВІ ОСОБЛИВОСТІ ЗАХИСТУ ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ ВСТУПНИКІВ ДО ВНЗ УКРАЇНИ

13.05.2014 23:59

[Секція 8. Інтелектуальна власність та його захист. Інформаційне право]

Автор: Кронівець Тетяна Миколаївна, асистент кафедри правознавства Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського


Серед основних стратегічних цілей розвитку  інформаційного суспільства та суспільства знань, які визначено в Законі України “Про Основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007-2015 роки” ключове місце посідає прискорення процесу розроблення та впровадження сучасних інформаційно-телекомунікаційних технологій в освіту та науку, забезпечення комп’ютерної та інформаційної грамотності громадян насамперед шляхом створення системи освіти, орієнтованої на використання новітніх інформаційно-телекомунікаційних технологій у формуванні всебічно розвиненої особистості, та забезпечення неперервності навчання, захист персональних даних, удосконалення інформаційного законодавства[1].

Проблеми розвитку інформаційного законодавства та захисту персональних даних стали предметом дослідження багатьох українських та зарубіжних фахівців, зокрема К.Бєлякова, В.Брижка, Р.Калюжного, Н.Кондратенка, В.Проценка, М.Різака,  А.Туніка. Швеця М.Я. Однак комплексного дослідження проблем правових особливостей захисту персональних даних абітурієнтів в Україні не здійснювалось, що зумовлює актуальність обраної автором теми.

Мета дослідження – проаналізувати стан правового регулювання впровадження в Україні інституту захисту персональних даних абітурієнтів; виявити вплив зростання рівня захисту персональних даних на розвиток інформаційного суспільства; запропонувати шляхи вдосконалення нормативно-правового забезпечення захисту персональних даних абітурієнтів України.

Закон України «Про захист персональних даних» покликаний регулювати відносини, пов'язані із захистом персональних даних під час їх обробки у різних сферах, у тому числі і у сфері освіти. А отже, всі дії, що пов'язані з обробкою відомостей про фізичних осіб у сфері освіти, починаючи з 1 січня 2011 року, повинні здійснюватися у відповідності до вимог цього Закону[2]. Однак, виникають суттєві проблеми із застосуванням і виконанням окремих норм закону на практиці. Частина їх вирішена прийняттям галузевих нормативно-правових актів, зокрема Міністерство освіти і науки України частково відрегулювало особливості захисту персональних даних у вищих навчальних закладах України прийнявши 07 грудня 2012 року Положення про обробку та захист персональних даних, яке затверджене наказом №1397[3].

Перш за все, слід зазначити, що обробка персональних даних включає в себе будь-яку дію або сукупність дій, здійснених повністю або частково в інформаційній (автоматизованій) системі та/або в картотеках персональних даних, які пов'язані зі збиранням, реєстрацією, накопиченням, зберіганням, адаптуванням, зміною, поновленням, використанням і поширенням (розповсюдженням, реалізацією, передачею), знеособленням, знищенням відомостей про фізичну особу[4].

Згідно із ст.2 Закону України «Про захист персональних даних» фізична особа, стосовно якої відповідно до закону здійснюється обробка її персональних даних є суб'єктом персональних даних. При цьому, статтею 46 Закону України «Про вищу освіту» визначено перелік осіб, які належать до учасників навчально-виховного процесу у вищих навчальних закладах[5].Тобто, така категорія осіб як вступники є суб'єктами персональних даних щодо яких здійснюється використання їх персональних даних.

Правовідносини із захисту персональних даних вступників розпочинаються з моменту подання заяви та документів для вступу до вищого навчального закладу, оскільки ця процедура передбачає збирання, реєстрацію, накопичення, зберігання відомостей про фізичну особу. При цьому, згідно із ч. 4 ст. 6 Закону України «Про захист персональних даних», первинними джерелами відомостей про фізичну особу є: видані на її ім'я документи; підписані нею документи; відомості, які особа надає про себе.Відповідно до ст. 12 Закону України «Про захист персональних даних» збирання є складовою процесу їх обробки, що передбачає дії з підбору чи впорядкування відомостей про фізичну особу та внесення їх до бази персональних даних.

Відповідно до вимог ст. 18 Закону України «Про вищу освіту» спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у галузі освіти і науки затверджує умови прийому на навчання до вищих навчальних закладів.Умови прийому до вищих навчальних закладів України в 2014 році затверджені наказом Міністерства освіти і науки  України від 29.10.2013 № 1510 ( далі – Умови прийому), визначають порядок прийому заяв та документів для участі у конкурсному відборі до вищих навчальних закладів[6].

Заява абітурієнта повинна оброблятися відповідно до вимог Закону України «Про захист персональних даних». Указом Президента України від 30.09.2010 № 926 «Про заходи щодо забезпечення пріоритетного розвитку освіти в Україні» покладено обов'язок на Міністерство освіти і науки України щодо створення відкритої Єдиної державної електронної бази освіти[7]. Положення про Єдину державну електронну базу з питань освіти, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.2011 № 752, визначає, що Єдина державна електронна база з питань освіти (далі - Єдина база) є автоматизованою системою збирання, верифікації, оброблення, зберігання та захисту даних, у тому числі персональних, щодо надавачів та отримувачів освітніх послуг з метою забезпечення потреб фізичних та юридичних осіб[8]. 

До Єдиної бази вносяться відомості, що містяться у базах даних, реєстрах, а також підготовлені у паперовій та електронній формі дані, що використовувалися у сфері освіти до створення Єдиної бази. В листі МОНмолодьспорту від 21.09.2012 № 1/9-658 було ще раз наголошено, що відповідно до Закону України “Про захист персональних даних” перед внесенням даних про студента до ЄДЕБО необхідно отримати від нього згоду на обробку його персональних даних у ЄДЕБО за формою згідно додатку до листа Міністерства  від 19.04.2012 р. № 1/9-302. При  доданні студента в ЄДЕБО про отриману згоду ставиться відповідна позначка.

Факт ознайомлення вступника з Правилами прийому, наявною ліцензією і сертифікатом про акредитацію відповідного напряму підготовки (спеціальності), а також надання ним згоди на оприлюднення результатів зовнішнього незалежного оцінювання (вступних екзаменів) та наявності підстав для вступу поза конкурсом, обробку даних в Єдиній базі фіксується в заяві вступника і підтверджується його особистим підписом при поданні заяви у паперовій формі (пункт 6.14 розділу VI Умов прийому). Отже вступник в обов’язковому порядку надає згоду на обробку своїх даних під час проведення вступної кампанії. 

Варто зазначити, що Умовами прийому не визначено, що подання документів може здійснюватися іншими особами (батьками, усиновлювачами або піклувальниками), а визначено, що заява та документи на навчання приймаються саме від вступника. З вищенаведеного випливає, що питання отримання згоди на обробку персональних даних від неповнолітніх абітурієнтів залишається відкритим, хоча на практиці таку згоду надають батьки. 

Вступники мають право подати заяви в електронному вигляді, якщо бажають взяти участь у конкурсному відборі на основі атестата про повну загальну середню освіту, сертифіката (сертифікатів) зовнішнього незалежного оцінювання з конкурсних предметів, визначених Умовами та Правилами прийому.

Заява в електронній формі подається шляхом заповнення вступником електронної форми в режимі он-лайн та розглядається приймальною комісією вищого навчального закладу згідно з Порядком подання та розгляду заяв в електронній формі на участь у конкурсному відборі до вищих навчальних закладів, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 29 жовтня 2013 року № 1510[9]. З прийняттям даного нормативного документа, вступник зможе не лише подати заяву в електронній формі, але й постійно моніторити її статус. Заяву в електронній формі мають право подати вступники, які бажають взяти участь у конкурсному відборі та не мають підстав для особливих умов участі у конкурсі і зарахуванні, визначених Умовами прийому та правилами прийому до вищого навчального закладу. Під час реєстрації вступник подає такі дані:  адресу електронної пошти, до якої має доступ вступник; серію та номер документа про освіту, на основі якого здійснюється вступ;  номер, пін-код та рік отримання сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання (для вступників на основі повної загальної середньої освіти). В особистому електронному кабінеті вступник вносить до Єдиної бази такі дані про себе: стать, місце проживання, номери телефонів (домашній та/або мобільний), із зазначенням телефонних кодів, номер та дата видачі медичної довідки за формою № 086-о, середній бал додатка до атестата про повну загальну середню освіту, визначений відповідно до пунктів 4, 7, 10 розділу VII Умов прийому, та обирає вищий навчальний заклад і напрям (спеціальність).

За результатами розгляду електронної зави уповноважена особа приймальної комісії надає електронній заяві певний статус, що відображаються в особистому кабінеті вступника.

Ще одним прикладом поширення персональних даних вступників є розміщення їх в рейтинговому списку. Так пункт 15.5 наказу № 1550, який фактично дублює пункт 3.16 наказу № 389,  закріплює, що: «Рейтингові списки вступників оприлюднюються шляхом розміщення на інформаційних стендах приймальних комісій та веб-сайтах вищих навчальних закладів із зазначенням категорій списку. Ці списки оновлюються при внесенні змін протягом строку проведення конкурсного відбору». Згідно з пунктом 15.4 цього ж наказу МОН у «рейтинговому списку зазначаються:  прізвище, ім'я та по батькові вступника; конкурсний бал вступника; наявність підстав для вступу поза конкурсом; наявність підстав для вступу за результатами співбесіди з відміткою про результати співбесіди; наявність права на першочергове зарахування», що значно збільшує обсяг даних, які оприлюднюються та можуть стати предметом загального обговорення і, як наслідок, бути підставою заподіяння моральної шкоди суб'єктові цих даних.

У свою чергу, в підпункті 2 пункту 16.4 наказу МОН № 1179 міститься норма, яка здатна запобігти масовому порушенню права на безпеку обігу персональних даних, адже нею закріплюється, що «рекомендованим до зарахування вступникам можуть надсилатись повідомлення засобами електронного та мобільного зв'язку відповідно до правил прийому до вищого навчального закладу». Вважаємо, що саме шляхом індивідуального повідомлення можна розв'язати проблему не тільки правомірності обігу (адже правомірним обіг можна зробити простим зобов'язанням надання згоди на таку обробку) персональних даних, а й захисту їх безпеки[10].

Отже, в Україні продовжується та вдосконалюється процес захисту персональних даних вступників. Необхідно передбачити можливість надання згоди на обробку персональних даних при поданні заяви до ВНЗ особами, що досягли 16 років. Потребує вдосконалення процедура відкликання згоди на збір та обробку персональних даних та знищення інформації про вступника в усіх системах. Перспективним є шлях індивідуалізації вступної кампанії, перенесення її в інформаційно-електронну площину, що дозволить зменшити ризики незаконного поширення інформації та дозволить забезпечити право кожного вступника на таємницю своїх даних.




Література:

1. Стратегія розвитку інформаційного суспільства в Україні: схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 15.05.2013 № 386 [Електронний ресурс]// Джерело доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/386-2013-р – Дата доступу: 14.07.2013.

2. Про захист персональних даних [Електронний ресурс] Закон від 01.06.2010 № 2297-VI /Офіційний веб-сайт Верховної ради України /Джерело доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/2297-17 – дата доступу 10.12.2013.

3. Положення про обробку та захист персональних даних [Електронний ресурс] Наказ МОН України від 07 грудня 2012 року за №1397 / Офіційний веб-сайт Верховної ради України /Джерело доступу: http://zakon.nau.ua/doc/?uid=1038.4054.0 – дата доступу: 05.03.2014.

4. Обработка персональных данных в сфере общего среднего и высшего образования. Аналитика правоприменения (из интервью [Електронний ресурс]//Джерело доступу:http://jurliga.ligazakon.ua/news/2012/6/15/66257.htm;– Дата доступу:14.05.2013.

5. Про вищу освіту[Електронний ресурс] Закон від Закон від 17.01.2002 № 2984-III/ Офіційний веб-сайт Верховної Ради України /Джерело доступу:http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/2984-14 – дата доступу:07.03.2014.

6. Про затвердження Умов прийому до вищих навчальних закладів України в 2014 році: наказ  МОН України від 29.10.2013 № 1510 [Електронний ресурс] / Офіційний веб-сайт Верховної ради України /Джерело доступу:http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z1855-13 – Дата доступу: 05.03.2014.

7. Про заходи щодо забезпечення пріоритетного розвитку освіти в Україні: Указ Президента України від 30.09.2010 № 926 [Електронний ресурс]/Джерело доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/926/2010 – дата доступу:13.05.2014.

8. Про створення Єдиної державної електронної бази з питань освіти: постанова Кабінету Міністрів України від 13 липня 2011 р. N 752[Електронний ресурс] /Джерело доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/752-2011-%D0%BF – дата доступу:10.01.2014.

9. Порядок подання та розгляду заяв в електронній формі на участь у конкурсному відборі до вищих навчальних закладів, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 29 жовтня 2013 року № 1510 [Електронний ресурс] / Джерело доступу: Ошибка! Недопустимый объект гиперссылки. – дата доступу: 10.12.2013.

10. Різак М. Правові аспекти захисту персональних даних, які підлягають обробці в навчальному процесі/ Михайло Різак [Електронний ресурс]// Віче – 2012 – №8 – джерело доступу: http://www.viche.info/journal/3079/ – дата доступу:14.07.2013.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота