ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ МАКРОПОКАЗНИКІВ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ НА РІВЕНЬ ПОДАТКОВИХ НАДХОДЖЕНЬ БЮДЖЕТУ ДЕРЖАВИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ МАКРОПОКАЗНИКІВ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ НА РІВЕНЬ ПОДАТКОВИХ НАДХОДЖЕНЬ БЮДЖЕТУ ДЕРЖАВИ

14.05.2014 14:14

[Секція 7. Податкова система. Бюджетна система]

Автор: Волькіс Максим Олександрович, магістр, Дніпропетровська державна фінансова академія


В Україні постійно відбувається процес удосконалення системи оподаткування. Він спрямований на уніфікацію зі світовими нормами і стандартами та залежить від стратегічних напрямів розвитку національної економіки. 

Як ми знаємо, завдяки роботі органів Міністерства доходів і зборів у структурі державного бюджету України податкові надходження становлять більше 50%. Тому за таких умовах стоїть завдання дослідження особливостей впливу факторів на стан виконання затверджених прогнозних показників доходів бюджету [1].

Оскільки можливості по реалізації стратегічних програм розвитку країни залежать від рівня доходів бюджету, а основними індикаторами національного розвитку є макроекономічні показники, то цілком доцільним буде вивчення особливостей впливу останніх на обсяги податкових надходжень до державного бюджету.

Одним з основних макроекономічних показників, які характеризують результати економічного розвитку в країні, є валовий внутрішній продукт. Основними елементами ВВП є: прибуток, заробітна плата, амортизаційні відрахування, непрямі податки. 

Щоб зрозуміти особливості взаємозв’язку ВВП із податковими надходженнями (надані цифри щодо ПДФО, податок на прибуток та ПДВ) необхідно проаналізувати  їх обсяги у динаміці, що дасть змогу побачити залежність між показниками (табл.1, табл. 2). 




Як ми бачимо, із збільшенням ВВП відповідно зростають і обсяги податкових надходжень державного бюджету. Це пояснюється тим, що із ростом відповідної складової у структурі макропоказника збільшується і обсяг відповідного податку, наприклад, при збільшенні оплати праці найманих працівників відбувається зростання ПДФО.

 Таким чином, аналізуючи дані за період 2010-2013 рр., можна побачити, що у 2011 році як один з факторів, зростання ВВП на 20,28 % вплинуло на ріст податкових надходжень бюджету на 39,15 %, у 2012 році зростання ВВП на 8,4 % призвело до збільшення податків на 6,7%, однак у 2013 році збільшення ВВП на 3,09% не призвело до аналогічного результату, оскільки обсяг податкових надходжень зменшився порівняно із попереднім роком на 4,7%, на що можуть впливати різні чинники, наприклад, політична ситуація в країні, зміни в податковому законодавстві тощо.

 Щоб зрозуміти такий рівень впливу макропоказника на рівень податкових надходжень використаємо коефіцієнт еластичності податкових надходжень який  показує, як змінюється  обсяг надходжень до бюджету залежно від зміни обсягу ВВП (або якогось іншого макроекономічного показника). Якщо коефіцієнт еластичності вищий за одиницю, то система доходів є еластичною, тобто зміни в обсязі надходжень до бюджету відбуваються вищими темпами, ніж зміни в обсязі валового внутрішнього продукту. За нееластичної системи доходів (коефіцієнт нижчий за одиницю) зміна в обсязі валового внутрішнього продукту не впливає на зміну в обсязі доходів держави або це відбувається набагато повільніше. Еластичність доходів бюджету залежить від двох чинників: еластичності кожного податку, який входить до системи оподаткування, і питомої ваги цього податку в загальному обсязі надходжень.

Для його розрахунку використовують формулу [2]:




 Отже в табл. 3 ми бачимо рівень впливу ВВП на обсяги податкових доходів бюджету держави, що пояснює нам проаналізовані вище зміни обсягів надходжень податків до державного бюджету України.

Таблиця 3

Рівень впливу ВВП на податкові надходження







Література:

1. Огляд і прогноз податкових надходжень України. [Електронний ресурс]. - №1(1). - Травень. - 2005. Інститут економічних досліджень та політичних консультацій. - Режим доступу: http:// http://www.ier.com.ua.

2. Лютий І.О., Дрига А.Б., Петренко М.О. Податки та споживання в економіці України. –К.: Знання, 2005. –335с. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота