ЗАХИСТ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ: ПРИНЦИПИ ЗДІЙСНЕННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЗАХИСТ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ: ПРИНЦИПИ ЗДІЙСНЕННЯ

14.05.2014 21:06

[Секція 7. Господарське право. Господарське процесуальне право. Фінансове право. Банківське право]

Автор: Безкоровайна Яна Анатоліївна, студент, Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ, Бахновська Ірина Петрівна, кандидат юридичних наук, доцент, Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ


Відповідно до ст. 13 Конституції України держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності і господарювання. На виконання цієї вимоги, згідно зі ст. 20 ГК України, кожний суб’єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів шляхами, визначеними нормами чинного законодавства. А також особа має право на самозахист свого права. Самозахистом є застосування особою засобів протидії, які не заборонені законом та не суперечатьморальним засадам суспільства. Тобто суб’єкт господарювання має право вчиняти самозахист шляхом захисту своїх прав та законних інтересів самотужки, своїми власними діями. Іншими словами – це захист без звернення до суду[1].

Деякі вчені-юристи, зокрема О. Ф. Скакун, розглядають захист як відновлення порушеного правового статусу й залучення порушників до юридичної відповідальності[4 c. 5]. Разом з тим визначення поняття захисту через відновлення може бути повною мірою застосоване для характеристики захисту в процесуальних відносинах, наприклад при здійсненні правосуддя, що дещо звужує його реальний зміст.

Під захистом прав суб’єктів господарювання І. В. Головань розуміє введення в дію системи правових і організаційно-творчих заходів, що спрямовані на забезпечення реалізації прав цих суб’єктів і недопущення їхніх порушень[2c. 512].

Захист прав суб'єктів господарювання - це сукупність взаємозалежних правових засобів, способів і форм, за допомогою яких при необхідності забезпечується захист законних прав суб'єктів господарювання при їх порушенні.

Усім суб’єктам правовідносин гарантується захист їх прав, свобод і законних інтересів незалежним і неупередженим судом, утвореним відповідно до закону. Суб'єкти господарювання вправі звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених Законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Принципи господарського права, щодо захисту суб’єктів господарювання є істотною складовою частиною нормативного регулятора майнових відносин у сфері господарювання. Про це свідчать уже відтворення у ст. 5 ГК конституційних основ правопорядку у сфері господарювання, закріплення загальних принципів господарювання у ст. 6 ГК та принципів підприємницької діяльності у ст. 44 ГК. Це дає підстави стверджувати, що законодавець послідовно наполягає на тому, щоб особи, яким адресуються акти господарського законодавства, сприйняли як керівні вказівки конституційні основи правопорядку у сфері господарювання, принципи (загальні принципи) господарювання та підприємницької діяльності [3 c. 27].

Неможливо розглядати принцип рівного захисту державою суб’єктів господарювання, не враховуючи його зв’язків з іншими галузевими принципами господарського права. До них належать: забезпечення господарського правопорядку та законності у сфері господарювання, захист економічної конкуренції та поєднання публічних і приватних інтересів у сфері господарювання. Важливим є той факт, що принцип рівного захисту суб’єктів господарювання, захисту економічної конкуренції та захисту прав споживачів закріплюється на рівні Конституції України. Це дає змогу стверджувати, що вони, як конституційні принципи, впливають на розвиток усіх галузей. Отже, розглянемо взаємозв’язок найбільш близьких за змістом та сферою застосування принципів господарювання [4 c. 6]. 

Принцип забезпечення господарського правопорядку та законності є одним із проявів принципу верховенства права у сфері господарського права. Принцип рівного захисту суб’єктів, як було зазначено вище, виступає закріпленням загальних принципів рівності та справедливості, що є складовими принципу верховенства права. 

Принцип захисту економічної конкуренції свідчить про забезпечуваний державою захист конкуренції у підприємницькій діяльності. З самого визначення змісту цього принципу простежується зв’язок з принципом рівного захисту суб’єктів господарювання, що відображається у суб’єкті, який забезпечує захист, тобто у державі.

Принцип поєднання публічних та приватних інтересів у сфері господарювання відображає зв’язок між свободою підприємницької діяльності та її обмеженням.

Отже, можна зробити висновок, що актуальні на сьогодні є вказані принципи для того щоб примусити або спонукати порушника припинити дії, що порушують майнові права  захисту суб'єктів господарювання, або попередити такі дії. 




Література:

1. Господарський кодекс України: закон України від 16 січня 2003 р. № 436-IV. З подальшимизмінами // ВідомостіВерховної Ради (ВВР). - 2003. - № 18, № 19-20, № 21-22. - Ст. 20.

2. Ніколенко Л. М. Господарськепроцесуальне право України : підручник /Л. М. Ніколенко ; Маріуп. держ. ун-т. – О. :Фенікс, 2011. – 512 с.

3. Колодій А. М.Принципизахисту суб’єктів господарювання: монографія / А. М. Колодій. – К. :ЮрінкомІнтер, 2012. – 208 с. 

4. Феделеш Е.М. Характеристика принципу захисту суб’єктів господарювання: монографія /Е.М. Феделеш. – К., 2010. – 176 c.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота