ПЕРСПЕКТИВИ ЕКОНОМІЧНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ В ЄС - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПЕРСПЕКТИВИ ЕКОНОМІЧНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ В ЄС

15.05.2014 11:55

[Секція 10. Світова економіка та міжнародні економічні відносини]

Автор: Гурмак Христина Василівна, бакалавр, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу


Розвиток інтеграційних процесів в Європі є звичайним явищем, що визначає теперішній та майбутній її розвиток, місце в системі міжнародних економічних відносин. Проблема економічної інтеграції для України є однією з першочергових, а враховуючи, що Україна - одна з найбільших європейських держав, то для неї особливо важливою є інтеграція саме з країнами Європи і, в першу чергу, з країнами-членами Європейського Союзу.

Взагалі відносини України ЄС були започатковані після здобуття незалежності України. Тоді вперше і пролунав заклик Євросоюзу до України підтримувати із державами – членами відкритий діалог та відкриті стосунки.

Позиція України щодо Євросоюзу була сформована вперше на законодавчому рівні в Основних напрямках зовнішньої політики України, що були схвалені Верховною Радою України 2 липня 1993 р. Ось починаючи із цього моменту Україна почала тяжіти до європейського інтеграційного об’єднання і від того моменту намагалась все ж таки приєднатись до ЄС, ці намагання ми можемо спостерігати і до сьогоднішнього дня.

Слід також підкреслити вигоди для України після вступу до ЄС:

• Політичні вигоди: будучи членом ЄС, Україна буде залучена до Спільної європейської політики безпеки та оборони , яка гарантуватиме Україні державний суверенітет та територіальну недоторканість.

• Економічні вигоди:перш за все це макроекономічна стабільність, додаткові інвестиції в економіку країни, отримання позитивного сальдо торговельного балансу, спільні митні тарифи, кількісні обмеження імпорту, антидемпінгова політика, протекціонізм і контроль експорту, забезпечення розвитку малого та середнього бізнесу, а також впровадження стандартів ЄС у виробництві.

• Соціальні вигоди: ефективний захист прав людини в інституціях ЄС, відкриття кордонів для вільного пересування населення, забезпечення високого рівня життя населення[1].

21 березня 2014 року Україна та Європейський Союз підписали політичну частину Угоди про асоціацію.

У Представництві ЄС заявили, що «підписання Угоди підкреслює рішучу підтримку України у ці важкі часи з боку Європейського Союзу. Глави держав і урядів ЄС також підтвердили свою рішучість підписати решту положень Угоди. Водночас незабаром ЄС тимчасово скасує митні збори на український експорт до Євросоюзу. Ці кроки є доказом обопільного бажання ЄС і України до побудови тіснішої політичної асоціації та економічної інтеграції»[2].

«Ми збираємося підписати з прем'єр-міністром України надання угоди про асоціацію і зафіксувати сильнее політичне партнерство, яке наблизить Україну і ЄС один до одного. Це демократичний вибір, який зробила Україна. Ми твердо маємо намір підписати іншу частину угоди в установленому порядку. Європа сподівається на Україну в довгостроковій перспективі», – наголосив президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу.

Як повідомлялось, Україна буде готова підписати економічну частину угоди з ЄС після президентських виборів, які відбудуться 25 травня[3]. 

Перші кроки до вступу в ЄС вже зроблені, проте для прискорення цієї інтеграції України слід здійснити такі першочергові заходи:

• зупинення подальшого соціального розшарування;

• забезпечення справжнього, а не декларованого розвитку підприємництва;

• виведення економіки з тіні;

• вільний доступ до кредитних, матеріальних та інформаційних ресурсів, ринків збуту продукції;

• ефективне втілення законодавства з питань боротьби з шахрайством та корупцією;

• посилення фінансового контролю за структурними фондами та фондами розвитку;

• реформа судової системи, захист прав власності та прав людини;

• розробка нової зовнішньоекономічної стратегії з урахуванням позитивних та негативних факторів від інтеграції України в Європу [4].

Україні час зробити ревізію своїх суперечливих досягнень останнього періоду і знайти кращий шлях підвищення властного конкурентного потенціалу і здатності бути повноцінним суб’єктом міжнародних відносин. Основою успішності євроінтеграційних зусиль може стати не квапливість, а виваженість, не прагнення до формального результату, а врахування всієї сукупності реальних обставин і тенденцій. Зрештою, сааме така політика відповідає справжнім європейським традиціям.




Література:

1. Проблеми інтеграції України до Європейського союзу /[Електронний ресурс] - Режим доступу:http://www.economy.nayka.com.ua/ ?op=1&z=1103

2. Україна підписала Угоду про асоціацію з ЄС/ [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://www.unian.ua/politics/899006-ukrajina-pidpisala-ugodu-pro-asotsiatsiyu-z-es.html

3. Сьогодні Україна підпише угоду про асоціацію з ЄС/ [Електронний ресурс] - Режим доступу:http://tyzhden.ua/News/105463

4. Інтеграція України до ЄС: проблеми та перспективи подальшої співпраці [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://www.confcontact.com/2008dec/2_virbulev.php



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота