НОВЕЛИ НАЦІОНАЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

НОВЕЛИ НАЦІОНАЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

15.05.2014 19:48

[Секція 7. Господарське право. Господарське процесуальне право. Фінансове право. Банківське право]

Автор: Злакоман Ігор Миколайович, кандидат юридичних наук, доцент, Одеський інститут підприємництва та права


На теперішній час, інвестиційна діяльність яка провадиться на території України інвесторами та іншими учасниками, регулюється за допомогою великої кількості законів та  інших нормативно-правових актів. 

В останні декілька років, чинне інвестиційне законодавство України поповнилось чималою кількістю законодавчих актів. 

Так, зокрема, 1 липня 2010 року прийнято Закон України  «Про державно-приватне партнерство»  [3]. Зазначений законодавчий акт, заклав фундамент для стимулювання розвитку співпраці між державним та приватними секторами з метою підвищення конкурентоздатності економіки країни та залучення інвестицій в її економіку, окреслив чіткі гарантії прав приватних інвесторів, а також започаткував реформування інвестиційної сфери. Крім того, цей Закон встановлює основні засади партнерства між державою та приватним інвестором.

29 вересня 2010 року, Кабінет Міністрів України схвалив Концепцію Державної цільової економічної програми розвитку інвестиційної діяльності на 2011-2015 роки [9].

1 січня 2012 року було прийнято Закон України «Про підготовку та реалізацію інвестиційних проектів за принципом «єдиного вікна» від 21 жовтня 2010 року [5], яким передбачається, покладання на уповноважений орган функцій взаємодії із суб'єктами надання адміністративних та господарських послуг, що, в свою чергу, значно спростить порядок отримання послуг суб'єктом інвестиційної діяльності, необхідних для подальшої реалізації інвестиційного проекту.

22 грудня 2011 року прийнято Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про інвестиційну діяльність» [2], яким передбачається приведення термінології у відповідність із чинним законодавством, визначення терміну «інвестиційний проект» та змісту складових частин інвестиційного проекту, напрямів, шляхів та заходів державної підтримки і стимулювання інвестиційної діяльності, а також запровадження державної реєстрації інвестиційних проектів/проектних (інвестиційних) пропозицій, які потребують державної підтримки та проведення оцінки їх економічної ефективності.

22 березня 2012 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про індустріальні парки» [4], метою якого, серед іншого є активізація інвестиційної діяльності. 

24 травня 2012 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної реєстрації іноземних інвестицій» [1]. Метою цього Закону є встановлення чітких норм законодавства щодо здійснення державної реєстрації іноземних інвестицій органами державної реєстрації та її спрощення шляхом збільшення терміну подання інвестором документів для державної реєстрації іноземних інвестицій до 30 календарних днів після їх фактичного внесення, запровадження механізму перереєстрації іноземної інвестиції у разі, якщо інвестор-нерезидент продав або будь-яким чином передав корпоративні права українського підприємства іншій юридичній або фізичній особі - нерезиденту, встановлення порядку анулювання державної реєстрації іноземної інвестиції у випадку вилучення (репатріації) іноземних інвестицій, а також установлення семиденного терміну, протягом якого органами державної реєстрації здійснюється така реєстрація.

Зазначені нормативно-правові акти, були прийняті на виконання Національного плану дій на 2012 рік щодо  впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», яка була затверджена 27.04.2011 року Указом Президента України [8].

Незважаючи на такі зміни у законодавстві, все ж таки необхідно продовжити законотворчий процес у напрямку прийняття нормативно-правових актів, що передбачені вищевказаним Указом Президента України. Наприклад, необхідно прийняти  Закон України «Про національні проекти», який знаходиться на розгляді у Верховній Раді України. Прийняття зазначеного законодавчого акту сприятиме створенню правових засад для розв'язання стратегічних соціально-економічних проблем держави, покращення якості життя громадян, додаткового залучення інвестицій і підтримки розвитку економіки України інноваційним шляхом.

Крім того, на розгляді у Верховній Раді України знаходиться низка законопроектів, що спрямовані на удосконалення регулювання відносин в інвестиційній сфері.

Так, 23 серпня 2011 року у Верховній Раді України зареєстрований проект Закону України «Про Фонд гарантування інвестицій на фондовому ринку» [6] , яким пропонується визначити порядок здійснення компенсаційних виплат інвесторам, які втратили свої кошти та/або цінні папери внаслідок недоступності інвестицій.

Також на розгляді у Верховній Раді України, знаходиться Закон України «Про стимулювання інвестиційної діяльності в сільській місцевості» [7], який було розроблено з метою створення умов для активізації залучення інвестицій на підприємства в сільській місцевості, що були побудовані та введенні в експлуатацію до 1990 року, на яких не ведеться господарська діяльність останні 15 років і робота яких може бути відновлена в разі капітального ремонту або реконструкції.

Названі вище законопроекти спрямовані на удосконалення регулювання відносин в інвестиційній сфері та має свій предмет та мету. 

Разом з тим, незважаючи на цілий ряд проблем, в Україні продовжується активна робота щодо врегулювання відносин в інвестиційній сфері, а національне інвестиційне законодавство наближається до стабілізації.




Література:

1. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної реєстрації іноземних інвестицій»: Закон України. - Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/4835-17

2. Про внесення змін до Закону України «Про інвестиційну діяльність: Закон України. - Режим доступу:http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/4218-17

3. Про державно-приватне партнерство: Закон України [Електронний ресурс].- Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/2404-17

4. Про індустріальні парки: Закон України. - Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/5018-17

5. Про підготовку та реалізацію інвестиційних проектів за принципом «єдиного вікна»: Закон України. - 

Режим доступу:http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/2623-17

6. Про Фонд гарантування інвестицій на фондовому ринку: Закон України (проект).- Режим доступу:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_2?pf3516=9069&skl=7

7. Про стимулювання інвестиційної діяльності в сільській місцевості: Закон України (проект).- Режим доступу.- 

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?id=&pf3511=47640

8. Національний план дій на 2012 рік щодо  впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава»: Указ Президента. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/187/2012

9. Концепція Державної цільової економічної програми розвитку інвестиційної діяльності на 2011-2015 роки: Розпорядження Кабінету міністрів України. - Режим доступу:http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1900-2010-%D1%80



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота