ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ СУЧАСНОЇ ГЛОБАЛІСТИКИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ СУЧАСНОЇ ГЛОБАЛІСТИКИ

11.06.2014 12:49

[Секція 10. Світова економіка та міжнародні економічні відносини]

Автор: Панов Антон Геннадійович, магістр, Чернівецький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету


На сучасному етапі розвитку світового господарства дослідження екологічних проблем зумовлено глобалізаційними процесами, які спрямовані на отримання економічного результату без урахування екологічної складової. Отже, постає потреба нової парадигми соціально-економічного зростання з урахуванням причин, визначення джерел та наслідків екологічних проблем. Необхідність шляху сталого соціально-економічного розвитку визнана світовою спільнотою і є основою фундаментальних напрямів прогресу сучасної цивілізації.

Метою нашого дослідження є визначення особливостей екологічних проблем в сучасній глобалістиці та шляхів їх розв'язання. Отже, відповідно до мети нашого дослідження були сформовані наступні завдання:

 Охарактеризувати глобалістику та об’єкти її дослідження;

 визначити суть економічного аспекту глобалізації;

 проаналізувати екологічні проблеми в Україні та світі.

 Сформувати основні засади та раціональні напрямки подолання екологічних проблем.

Світ, розвиваючись за принципом примноження матеріальних благ, та втягуючи в економічну діяльність усе більше і більше фізичних і людських ресурсів, наражається на проблему виживання. Незважаючи на критику таких песимістичних підходів та апелювання до необхідності враховувати технологічні зміни й природне бажання економічних агентів мінімізувати витрати, популяризуючи ресурсозберігаючі технології, доктрина сталого розвитку та діяльність Римського клубу продемонстрували перші глобальні підходи та глобальне бачення перспектив розвитку. Обмеженість природних ресурсів є справді глобальною проблемою. Якщо на рівні певної країни нестача окремих ресурсів долається в рамках міжнародної торгівлі та руху виробничих факторів, то в масштабах Землі недостатність ресурсів стає непереборною. Саме тому розвиток глобалізації зумовлює серйозні проблеми стосовно ресурсних перспектив світу. Так, нафтові шоки спонукали розвинуті країни інтенсифікувати дослідження та впровадження ресурсозберігаючих технологій. Вже у 1990-х роках цей процес поширився і на інші країни, що свідчить про історичну обмеженість вказаного напряму досліджень. В умовах глобалізації промисловості підвищується інтерес до наукових досліджень впливу негативних екологічних наслідків на стан світової економіки та, зокрема, на розвиток підприємств у окремих регіонах. Дотримання принципів належного природокористування формує передумови для успішної економічної діяльності підприємств, рерозподілу фінансових та природніх ресурсів, що повинно сприяти сталому розвитку промисловості. Саме у наш час, що характеризується стрімкими енерговитратами, навколо цього питання точиться гостра полеміка. Дослідженнями у цій сфері займались такі науковці: Алимов А. Й, Бобильов С. Н, Балацький О. Ф, Мауль Я. Я., Гричановська И. Г. та інші.[1, c. 42].

Упродовж усієї історії існування людства антропогенна діяльність поступово посилювала тиск на природу, усе більше порушуючи екологічну рівновагу. Як наслідок, сьогодні існує безліч проблем, що стосуються забруднення довкілля, виснаження ресурсів, видозміни окремих природних компонентів і загалом природних комплексів, які у свою чергу призводять до дестабілізації економіки та фінансових витрат.[2, c. 114].

Проте, незважаючи на значну кількість робіт з визначеної тематики, окремі питання потребують уточнення.

Об’єктом дослідження є глобальні проблеми існування людства в умовах глобалізації світу та їх вплив на взаємодію людини та природи.

Предметом дослідження є особливості глобальних екологічних проблем.

Теоретико-методологічною основою для проведенного дослідження виступають положення глобалістики, екології, економічної теорії, історії, а також наукові напрацювання закордонних та вітчизняних вчених із зазначених напрямів дослідження.

Однією з причин відсутності зацікавленості підприємств у водоохоронній діяльності є часта розбіжність у часі моменту забруднення або нанесення шкоди навколишньому середовищу в тій чи іншій формі з моментом розплати за нього. Забруднення повітря, води і продуктів харчування, особливо радіоактивне радіоактивне, може позначитися на нашому здоров’ї через декілька років десятиліть.[3, c. 441]. А люди схильні більше думати і піклуватися про сьогодення, ніж про майбутнє, хоча на усунення збитків у майбутньому і будуть потрібні витрати, які в багато разів перевищують прибуток, отриманий ціною порушення законів екології. Це явище одержало назву принципу віддаленості подій. Для подолання цього психологічного бар'єру необхідні тривале екологічне виховання та освіта. Поряд із поліпшенням екологічного виховання та освіти, найважливішим завданням держави є створення таких умов функціонування підприємств, щоб вони були змушені займатися природоохоронною діяльністю.




Література:

1. Абылгазиева И. И. Глобалистика как область научных исследований и сфера преподавания / И. И. Абылгазиева, И. В. Ильина. – М. : МАКС Пресс, 2008. – 42 c.

2. Гончар М. Т. Екологическиепроблеми сельскохозяйственного производства / М. Т Гончар. – Львов : 1986. – 114 с.

3. Добрав Г. М. НТР и природоохранная политика / Г. М. Добрав, Р. А. Перелет. - К. : 1986. – 441 с.

________________________

Науковий керівник: Бабінська Ольга Володимирівна, доктор економічних наук



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота