ЗАКОНОДАВЧЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БОРОТЬБИ З ДОГОВІРНИМИ МАТЧАМИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЗАКОНОДАВЧЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БОРОТЬБИ З ДОГОВІРНИМИ МАТЧАМИ

12.06.2014 12:38

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Шевченко Олександр Сергійович, аспірант, ФСП, НТУУ ”Київський політехнічний інститут”


Згідно даних Міністерства молоді і спорту України число людей, що систематично займаються спортом, на 2014 р. склало понад 10 млн. осіб, а до 2017 р. їх кількість повинна перевищити 22 млн. осіб. Держава виділяє значні кошти на фінансування сфери спорту. Значимість для життєдіяльності держави, суспільства і громадян національно пріоритетних громадських відносин сфери фізичної культури і спорту, враховуючи ЄВРО-2012,Чемпіонат світу з баскетболу– 2015, Чемпіонат світу з футболу серед юнаків - 2017, ставить галузі кримінального права та кримінального законодавства в особливе становище правової охорони і регулювання. 

Кримінальна політика в Україні у сфері фізичної культури і спорту повністю відсутня. Слідча і судова практика по боротьбі зі злочинами у сфері економічної діяльності стикається з труднощами, викликаними кримінально-правовою кваліфікацією злочинів в спорті або існуванням не криміналізованих , але явно суспільно небезпечних посягань з настанням суспільно шкідливих наслідків. Достатнє коло суспільно небезпечних, але не криміналізованих діянь безпосередньо пов'язаний з поняттям злочину (Ст. 11 КК У)  і принципом кримінальної протиправності, відсутність якої компенсується в спорті «де-факто» введенням спортивних дисциплінарних та спортивних корпоративних санкцій (наприклад, в Федерації футболу України – контрольно-дисциплінарний комітет).

Яскравим прикладом регулювання даної проблеми є Російська федерація, де було впроваджено статтю до Кримінального кодексу «Підкуп учасників та організаторів професійних спортивних змагань та видовищних комерційних конкурсів». Норми положень (регламентів) про спортивні змаганнях, що передбачають накладення спортивних дисциплінарних та корпоративних штрафів і спортивну дисциплінарну та спортивну корпоративну дискваліфікацію, не призводять до дійсного вирішення проблеми. Кримінальний закон, не маючи кримінально-правових заборон, залишається складним і вимагає внесення змін до КК.

Відсутність в теорії і практиці кримінального права достатньої уваги вивченню питань, пов'язаних з застосуванням ст. 184 КК РФ, безсумнівно, негативно впливає на ефективність кримінально-правової охорони суспільних відносин в галузі спорту. Сучасна історія теоретичних досліджень та правозастосування ст. 184 КК РФ «Підкуп учасників та організаторів професійних спортивних змагань і видовищних комерційних конкурсів »дозволяє консолідувати кілька пропозицій з правової «Модернізації» складу даної кримінально-правової норми і (або) її правозастосування  на прикладі РФ в українських реаліях):

1. Внесення змін до кримінального кодексу України, окремої статті з визначенням понять, договірний матч та підкуп учасників. Наприклад, названу в ст. 184 КК РФ мету - «надання впливу на результати » зазначених у статті професійних спортивних змагань та видовищних комерційних конкурсів пропонується кваліфікувати як прагнення підкуповувати чи впливати на підсумки таких заходів виключно шляхом неправомірного поведінки підкупленого ним особи.

2. Введення законодавчого поняття (визначення) «Підкупу».

3. Доповнення спеціального суб'єктного складу злочину введенням в частину 1 статті таких суб'єктів, як: «керівники та інші особи фізкультурно-спортивних організацій »; в частині 3 і 4 статті суб'єктів: «керівники та інші особи фізкультурно-спортивних організацій»,« Спортивні агенти»,« родичі і (або) знайомі спортсменів», родичі і (або) знайомі спортивних суддів, тренерів, керівників команд та інших учасників або організаторів професійних спортивних змаганьта інших осіб фізкультурно-спортивних організацій »",

5. Встановлення нового спеціального складу злочину,що передбачає кримінальну відповідальність«За організацію спортивних змагань з ігровихвидів спорту з наперед визначеним результатом »

6. Вироблення і застосування в перехідний період, до внесення відповідних змін у законодавство, алгоритму дій з виявлення договірних матчів (в т.ч. з урахуванням рекомендацій ФІФА) і покаранню, як заходів, передбачених нормами, затвердженими Федерацією футболу України, а також положенням (Регламентом) про спортивному змаганні. Розробниками пропонується консолідація сил і засобів правоохоронних органів і силових структур із застосуванням оперативно-розшукових заходів, створення спеціалізованих міжвідомчих підрозділів, вироблення експертних висновків і передача зібраних матеріалів до правоохоронних органів для порушення кримінальних справ 

7. Боротьба з договірними матчами на прикладі практики УЄФА і Спортивного арбітражного суду в м. Лозанна, Швейцарія.( як приклад, остання справа “Металіст” –“Карпати”).

8. «Декомерціалізація» спортивних змагань, застосування інформаційних технологій, автоматизація спорту, використання світового досвіду, розглянувши останні розслідування договірних матчів у Німеччині, Кореї, Фінляндії, Італії, Ізраїлі, Греції та інших футбольних країнах.

  Підсумовуючи, можна сказати, що державам по всьому світу потрібне спеціальне законодавство, яке регулювало б кримінальну відповідальність учасників і організаторів договірних матчів. В даний час відповідні і найбільш ефективні закони прийняті, наприклад, в Туреччині та Південній Кореї. Підходячи до оцінки ефективності правової норми прагматично, через призму статистичних даних, не слід забувати, що визначення суспільно небезпечного діяння як злочину за кримінальним законом вже встановлює межі дозволеної і караної поведінки та попереджає вчинення кримінального посягання. 




Література:

1. Кузьмін С.В. Кримінальна відповідальність за підкуп учасників та організаторів професійних спортивних змагань та видовищних комерційних конкурсів: дис .... канд. юрид. наук. М., 2002. С. 10.

2. Сараєв В.В. Кримінально-правова охорона сучасного професійного спорту в Росії: автореф. дис. ...канд. юрид. наук. Омськ, 2009. 22 с. ; Сараїв В.В. Кримінально-правова охорона сучасного професійного спорту в Росії: навчальний посібник. Омськ, 2010. 252 с.

3. Договорняк в законі. ФІФА звернеться до держав з проханням прийняти суворі закони щодо футбольних махінаторів / / Радянський спорт. 2011. 22 липня.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота