МОЖЛИВОСТІ ДОСЛІДЖЕННЯ СЛІДІВ НА МІСЦІ ПОДІЇ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МОЖЛИВОСТІ ДОСЛІДЖЕННЯ СЛІДІВ НА МІСЦІ ПОДІЇ В СУЧАСНИХ УМОВАХ

24.06.2014 12:50

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Павленко Ольга Миколаївна, курсант Навчально-наукового інституту підготовки фахівців для експертно-криміналістичних підрозділів Національної академії внутрішніх справ


Криміналістика досліджує всі види слідів кримінальних правопорушень – матеріальні та ідеальні. Слідознавство розглядає лише матеріальні сліди, джерелами яких можуть бути об’єкти живої і неживої природи. Трасологія як частина слідознавства досліджує тільки сліди об’єктів, які мають стійку зовнішню форму. В слідознавстві слідоутворюючими об’єктами можуть бути як індивідуально визначені об’єкти, так і індивідуально невизначені, тобто родові, видові, рідкі або газоподібні тіла. В трасології слідоутворюючими об’єктами є тільки індивідуально визначені тверді тіла, які мають стійку зовнішню форму. Незважаючи на різну природу слідоутворюючих об’єктів, механізм слідоутворення в слідознавстві і трасології будується на основі єдиних форм руху матерії, які наукою визначені як механічна, фізична, хімічна та біологічна.

Слідоутворення здійснюється в процесі взаємодії – переміщення в просторі щонайменше двох тіл, під час контакту яких відбувається обмін енергією та утворення слідів [1, c. 130-131].

Оскільки в слідах об’єктивно відображаються характер дій правопорушника, властивості його особи та обставини вчинення кримінального правопорушення, вивчення слідів дозволяє реконструювати механізм такого правопорушення і, зокрема, спосіб його вчинення і приховання, обстановку, мотиви і цілі правопорушення, особливості особи правопорушника тощо. Отримана інформація має доказове значення або використовується слідчим для висунення версій, планування слідчих (розшукових) дій і оперативно-розшукових заходів.

У системі доказів особливе місце належить різноманітним речовим доказам. Значну, а часом і вирішальну роль серед них відіграють сліди, які в реальних просторових і часових вимірах відображають індивідуально визначені об’єкти речової обстановки розслідуваної події. Удосконалюючи існуючі та розробляючи нові методи, способи і засоби виявлення, вилучення та дослідження слідів, вчені-криміналісти зробили значний внесок не тільки в розвиток науки криміналістики взагалі, а й у вирішення пов’язаних зі слідами практичних питань, що виникають у процесі розслідування кримінальних правопорушень.

Сліди нашарування утворюються від ніг, рук, так і від транспортних засобів.

Сліди взуття людини можуть бути як видимими, так і невидимими, поверхневими (нашарування) та об’ємними. Виявлення і вилучення слідів взуття в порівнянні з іншими слідами має певні особливості під час проведення огляду місця події. Зазвичай, на виявлення таких слідів варто звертати увагу з перших хвилин огляду місця події, тому що ігнорування цього факту може призвести до їхнього знищення. З цією метою найбільш ретельно повинні оглядатися шляхи підходу правопорушників до місця події і шляхи відходу з нього, подолані перешкоди, ділянки місцевості і приміщень поблизу об’єктів, цілісність яких порушена, шляхи найбільш імовірного пересування правопорушників.

Під час виявлення слідів взуття, в першу чергу необхідно встановити їхній зв’язок з подією кримінального правопорушення, тому що не всі з них можуть належати правопорушникам. Для визначення приналежності виявлених слідів до розслідуваної події вони повинні бути ретельно оглянуті. При цьому звертається увага на давнину слідів, їх взаєморозташування і розташування щодо предметів, обстановки місця події і на інші обставини, встановлені в ході огляду місця події.

Поверхневі сліди (сліди нашарування) взуття виявляються, фіксуються і вилучаються так само, як і сліди рук. Тут, як і в дактилоскопії, застосовуються візуальні, фізичні способи. Об’ємні сліди взуття фіксуються методом моделювання (зазвичай, з використанням гіпсу).

Під час захоплення предмета або спирання рукою, на предметі залишаються сліди долоні і пальців, а при ходьбі без взуття – слід підошви. Рука діє як будь-який фізичний об’єкт, тому вигляд сліду залежить не тільки від слідоутворюючого, а й від слідосприймаючого предмета, величини прикладеної сили (енергії слідоутворення), напряму руху слідоутворюючого об’єкта (руки, пальців, ноги). Якщо палець торкається пластичного предмета (пластилін, віск, глина) або сипучих речовин (крейда, борошно, цемент), що знаходяться в масі, то внаслідок деформації (ущільнення, витиснення) утворюються об’ємні сліди, які копіюють форму папілярного узору. Якщо на слідоутворюючому об’єкті знаходиться фарбувальний матеріал, то при торканні твердого предмета вона відокремлюється і утворюється поверхневий слід нашарування. Під час торкання пластичного предмета виникає комбінований слід, одночасно об’ємний і пофарбований.

Якщо пальцем чи босою ногою торкнутися пофарбованої поверхні (пляма крові, свіжа фарба), то фарба прилипне до папілярних ліній і буде віднесена. На слідосприймаючому об’єкті виникне слід за рахунок віднесення (відшарування) фарбувального матеріалу. Такі сліди називаються слідами відшарування.

Руки майже завжди забруднені внаслідок торкання ними інших частин тіла (обличчя, волосся, кінчика носа, вушної раковини, тильного боку руки тощо), на яких шкіра постійно змазана жиром, що виділяється. При змішуванні його з потом утворюється потожирова речовина, яка відшаровується при торканні і утворює потожировий слід. Крім потожирової речовини, на руках майже завжди є частки сторонніх забруднень, що потрапляють із предметів, яких торкається рука. Це мікрочастки пилу, фарби та інших рідких речовин. Під час контакту з об’єктом вони відшаровуються і залишаються на предметі у вигляді сліду (видимого, маловидимого, невидимого).

Транспортний засіб безпосередньо контактує зі слідосприймаючою поверхнею в першу чергу своєю ходовою частиною – колісьми. Сліди останніх найбільш часто виявляють під час огляду місця кримінальних правопорушень.

Як слідоутворюючий об’єкт найбільший інтерес викликає покришка, її пристрій і конструктивні характеристики.

Транспортні засоби мають сукупність ознак, які характеризують їх типи, види моделі і конкретні екземпляри. Частина відображається в слідах шин. Такими ознаками є: колія передніх і задніх коліс, база, кількість коліс, модель шини [2].

Для встановлення конкретного транспортного засобу за слідами шин в останніх необхідно відшукати індивідуальні ознаки шини, що залишила слід.

Такими ознаками можуть бути: нерівномірне зношування протектора шини, наявність, форма, розміри й місце розташування латок, частини іншого малюнка протектора, використаного під час ремонту шини, тріщини, розриви, викришеність гуми, а також ознаки засобів протиковзання – форма, розміри трапів або ланок й особливості їх рельєфу. До цієї групи відноситься і така тимчасова ознака, як відбиток стороннього предмета, що застряг між шинами спарених коліс або протектора, що увійшов в рельєфний малюнок, або в гуму шини (камінь, шлаки, шматок заліза й ін.).

Зрозуміло, ідентифікаційна значимість подібних ознак уступає ознакам, що відображають деталі шини, але в сукупності з ними підвищує ідентифікаційну значимість слідів шин у цілому.




Література:

1. Криміналістика : підруч. / [Біленчук П. Д., Лисиченко В. К., Клименко Н. І. та ін.] ; за ред. П. Д. Біленчука. – [ 2-е вид., випр. та доп]. – К. : «Атіка», 2001. – 544 c.

2. Василевский А. Н. Теоретические основы классификации в трасологической идентификационной экспертизе / А. Н. Василевский // Материалы научной конференции, посвященной проблемам криминалистической экспертизы. – М., 1958. – C. 186-187.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота