ПРАВО І РЕЛІГІЯ: ДЕЯКІ АСПЕКТИ ВЗАЄМОВПЛИВІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРАВО І РЕЛІГІЯ: ДЕЯКІ АСПЕКТИ ВЗАЄМОВПЛИВІВ

04.09.2014 15:28

[Секція 1. Теорія та історія держави і права. Філософія права. Історія політичних і правових вчень]

Автор: Єрмакова Ганна Станіславівна, кандидат філософських наук, Київський національний університет імені Тараса Шевченка


Характер взаємодії норм права і релігійних норм у соціальної регуляції того або іншого суспільства визначається зв´язком правових і релігійних норм із мораллю та зв´язком права з державою. Так, держава за допомогою правової форми може визначити свої відносини з релігійними організаціями та їх правовий статус у відповідному суспільстві. У сучасному світі в переважній більшості держав, правові системи яких не належать до сім´ї релігійного права, релігія законодавчо відокремлена від держави. До таких держав належить і Україна, яка проголосивши в 1991 році незалежність і суверенітет, взяла курс на побудову демократичних інститутів та створення правової держави. 

 Релігійні відносини поряд з національними, як засвідчує історія, виявляються найбільш складними та конфліктними, оскільки охоплюють ментальні особливості, пов’язані з самоідентифікацією, – обов’язковою умовою  збереження цілісності та життєздатності будь-якого соціального елемента (індивіда, соціальних спільнот, організацій, інститутів, усього суспільства). Цілеспрямована або викликана невмілим використанням моральних та правових норм екзальтація релігійного чи національного почуття здатна спричинити жорсткі та затяжні конфлікти, які за сприятливих умов можуть розгоратися з новою силою або вщухати до пори. Конфлікти, як правило, ускладнюються, якщо національний та релігійний чинники переплітаються. Тривалість таких конфліктів часто розтягнута на кілька століть, що ускладнює справу виявлення причин, а то й узагалі робить її нездійсненною. Спроби ліквідації релігійної конфронтації наштовхуються на стійкі негативні сприйняття історичної пам’яті. 

У літературі зазначається, що значення різних форм впливу релігії на правоутворення змінювалося протягом усієї історії людства. Якщо на ранніх етапах найвагомішу роль відігравала пряма форма, то в умовах сучасного секуляризованого світу здатність релігії виступати детермінантою правогенезу виявляється переважно в опосередкованих формах впливу (сприяння ґенезі нових правових норм або гальмування цього процесу, визначення еволюційного руху правової системи в цілому та розвитку правової науки) [1].

Багато інших дослідників звертають увагу на те, що відбувається своєрідна імплементація християнської релігії у право, в результаті чого ми користуємося правом, звертаючись за допомогою до християнства. Виділяються такі форми впливу християнства на право. По-перше, ідейно-моральний вплив (при цьому релігійні норми відіграють значну роль у формуванні правової культури, правової поведінки). По-друге, реалізація релігійних норм у праві в процесі регулювання відносин віруючих між собою і зі світською владою (тут можливі ситуації, коли релігійні норми входять у правове поле, і тоді предмет регулювання релігійних і правових відносин збігається. По-третє, опосередкований вплив релігійних норм на право, який має місце у процесі правотворчості та правозастосуванні [2, 62].

Взаємодія правових і релігійних норм розглядається у рамках таких двох підходів: 1) аксіологічного, коли переважна більшість цінностей, які забезпечуються правом, є похідними від релігійних цінностей, зокрема християнських; 2) антропологічного, коли співіснування релігії і права обумовлене, насамперед, внутрішніми потребами людини [3].

При дослідженні взаємозв’язку релігії і права необхідно, як відзначалося, враховувати також процес «зворотного» впливу з боку правової системи на релігійну систему. Діяльність церкви (канонічна, догматична і відправлення богослужіння) не може виходити за межі, встановлені правовими нормами, і послаблювати встановлений у державі правопорядок. Держава за посередництвом нормативно-правових актів встановлює правила створення (реєстрації) і діяльності релігійних організацій на її території, передбачає засоби юридичної відповідальності за порушення встановлених нею нормативів.

Свідченням впливу політичних та юридичних чинників на релігію є також розроблення і прийняття в останні роки основними християнськими конфесіями в Україні концепцій, у яких сформульована та систематизована їх позиція з широкого кола проблем, що виникають у житті суспільства і держави, зокрема проблем здійснення захисту прав людини. Найбільш розвинену соціальну доктрину має, як відомо, католицизм, представлений у нашій країні Українською Греко-католицькою церквою [4].

Опановуючи знання про суспільство в цілому, визначаючи своє місце в складній системі соціальних зв’язків, кожний індивід має знати й уміти використовувати правові  норми для забезпечення духовного клімату взаєморозуміння, налагодження гуманних стосунків у сфері свободи совісті, поважати релігійний вибір кожного члена суспільства, сприяючи стабілізації суспільних відносин. 




Література:

1.  Вовк Д. О. Право і релігія : загальнотеоретичні проблеми співвідношення : моногр. — X., 2009. — 224 с.

2. Тер-Акопов А. Библейские заповеди : христианство как метаправо современных правовых систем / А. Тер-Акопов, А. Толкаченко // Российская 

юстиция. — 2002. — № 6. — С. 60—62.

3.      Державний комітет України у справах національностей та релігій // http://www.scnm.gov.ua/con-trol/uk/publish/article?art_id=133485&cat_id=47898

4.   Рабінович С. П. Права людини у природно-правовій думці католицької церкви (за матеріалами соціальної доктрини католицизму) : праці Львів, лабораторії прав людини і громадянина. — Л., 2004. - 198 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота