ВИКОРИСТАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ МЕДИЧНИХ ЗНАНЬ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ КАТУВАНЬ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВИКОРИСТАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ МЕДИЧНИХ ЗНАНЬ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ КАТУВАНЬ

07.10.2014 14:23

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Озар Вікторія Григорівна, ад’юнкт Харківського національного університету внутрішніх справ


Серед багатьох злочинів, які вчиняються на Україні, значне місце посідають злочини проти життя та здоров’я особи, до числа яких відносяться катування. Розслідування катувань не можливе без використання спеціальних медичних знань, що підвищують ефективність кримінального провадження. Поняття «спеціальні медичні знання» розкривається у наукових дослідженнях  як знання, які стосуються професійної медичної діяльності, і використовуються при розслідуванні злочинів і вирішенні кримінальних справ у суді з метою розкриття, розслідування злочинів і вирішення кримінальних справ у випадку і порядку, встановленим законом [1, с. 103-104].

Під час розслідування катувань слідчий застосовує різні форми використання спеціальних медичних знань: безпосереднє використання ним власних знань; залучення спеціаліста для участі у проведенні слідчих дій; проведення експертиз. Розглянемо особливості застосування спеціальних медичних знань при проведенні слідчих дій під час розслідування катувань.

Невідкладною слідчою (розшуковою) дією, яка проводиться відповідно до ст. 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення катувань є огляд місця події. З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів (ч. 3 ст. 237 КПК України) [4, с. 603]. Участь спеціаліста в галузі медицини відіграє важливу роль при проведенні огляду місця події у кримінальних провадженнях за даною категорією злочинів. Спеціаліст – медик надає слідчому кваліфіковану допомогу у виявленні, фіксації, вилученні слідів катувань, бо, як правило, на місці вчинення даного злочину є сліди біологічного походження: кров, слина, волосся. Крім того, він звертає увагу слідчого на механізм утворення даних слідів, що в процесі подальшого розслідування допоможе встановити, де і в яких позах знаходились потерпілий та підозрюваний при вчиненні злочину, та на інші особливості, які, на його думку, мають значення. За виявленими під час огляду місця події слідами рук, ніг спеціаліст – медик може надати дані про кількість підозрюваних, їх зріст, вагу, фізіологічні вади та інші біологічні властивості [5, с. 96]. Також висловлює судження про характер, механізм, давність утворення тілесних ушкоджень, спосіб вчинення катувань, знаряддя злочину. Надає слідчому рекомендації щодо ефективного використання вилучених речових доказів, зокрема, для призначення експертиз. Крім того спеціаліст в галузі медицини допомагає слідчому в описі виявлених слідів біологічного походження в протоколі огляду місця події.

Використання спеціальних медичних знань необхідно й при проведенні огляду предметів під час розслідування катувань. Важливу інформацію містить одяг та взуття потерпілого, на них можуть знаходитись сліди знаряддя злочину, біологічні сліди, частини одягу злочинця. Особа, яка має спеціальні знання в галузі медицини, допомагає при огляді цих предметів, виявляючи на них сліди біологічного походження (крові, слини, волосся), вимірюючи відстань від фіксованих точок (шви, кишені, петлі, ґудзики) до місця знаходження даних слідів, фіксуючи та вилучаючи їх. Крім того консультує слідчого про механізм утворення даних слідів, що допоможе визначити взаємне розташування потерпілого та підозрюваного, можливість призначення експертиз. При огляді пошкодженого від знаряддя злочину одягу спеціаліст – медик за розривом тканини може визначити, з якою прикладною силою та напрямом був нанесений удар [3, с. 5]. Він допомагає слідчому при складанні протоколу огляду предметів в описі виявлених біологічних слідів, зазначаючи їх кількість, локалізацію, розмір, форму, вказує точну локалізацію всіх пошкоджень на предметі, їх кількість, характер, напрям, довжину.

Освідування – це слідча дія, що полягає в огляді підозрюваного, свідка чи потерпілого для встановлення на їхньому тілі слідів кримінального правопорушення або особливих прикмет, якщо для цього не потрібно проводити судово-медичну експертизу. Згідно з ч. 2 ст. 241 КПК України освідування здійснюється, за необхідності, за участю судово-медичного експерта або лікаря [4, с. 616]. Необхідність участі судово-медичного експерта або лікаря під час розслідування катувань викликано специфікою об’єкта, який підлягає освідуванню, різними матеріальними відображеннями, які можуть бути на тілі живої людини, труднощами у виявленні та фіксації слідів злочину або особливих прикмет. Особа, яка має спеціальні знання в галузі медицини, звертає увагу слідчого на такі особливості, які не були помічені ним (наприклад, на незначний рубець або пігментовану ділянку шкіри, які могли бути наслідком видалення якої-небудь особливої прикмети); дає характеристику наявних на тілі ушкоджень; допомагає правильно описати виявлені ушкодження, точно вказавши їх локалізацію у відповідності з анатомічними даними про будову тіла людини; допомагає визначити форму ушкодження, його розміри, властивості, колір, здійснює дії, безпосередньо спрямовані на вилучення виявлених слідів злочину (крові, сперми тощо); консультує слідчого про обставини, які ним спостерігаються з точки зору медичних знань, роз’яснює причини і наслідки виявлених ушкоджень та інших слідів злочину, а також деяких видів особливих прикмет, висловлює припущення про час, механізм виникнення виявлених слідів, а також про можливе розташування потерпілого і злочинця в момент утворення на тілі обстежуваної особи тих чи інших ушкоджень; висловлює міркування про ті сліди і ушкодження, які можуть бути виявлені на тілі інших учасників злочину або на місці події [2, с. 182].

Таким чином, використання спеціальних медичних знань при проведенні слідчих дій під час розслідування катувань є важливим засобом розкриття і розслідування злочину, розширює можливості у доказуванні, сприяє повному та всебічному виявленню, вилученню речових доказів, встановленню істини у кримінальному провадженні.




Література:

1.  Галдецька І.Г. Використання спеціальних медичних знань у розслідуванні злочинів / І.Г. Галдецька // Актуальні питання судово-експертного та техніко-криміналістичного забезпечення розкриття та розслідування злочинів: Матеріали міжнародної науково-практичної конференції (м. Київ, 17 червня 2010 року). – К., 2010. – С. 102-104.

2.  Даниленко А.В. Деякі проблемні питання освідування осіб / Даниленко А.В., Савчук Т.І., Купріянова Л.С., Гусєва В.О. // Вчені записки Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського. Серія: Юридичні науки. – 2013. – Т. 26 (65). № 1. – С. 180–185.

3. Дідківська С.П., Сагайдак П.Г. Використання судово-медичних і криміналістичних даних при розслідуванні злочинів проти людини. Навчальний посібник. – К.: Атіка, 2004. – 136 с. 

4. Кримінальний процесуальний кодекс України. Науково-практичний коментар: у 2 т. Т. 1/ за ред.: В.Я. Тацій, В.П. Пшонки, А.В. Портнова. – Х.: Право, 2012. – 768 с.

5. Щербаковський С.М. Використання спеціальних знань фахівців для встановлення окремих обставин корисливо-насильницьких злочинів / С.М. Щербаковський // Право і безпека. – 2005. – № 4’3. – С. 95–97.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота