ЛОГІСТИКА ЯК СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНИМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ НА ПІДПРИЄМСТВІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЛОГІСТИКА ЯК СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНИМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ НА ПІДПРИЄМСТВІ

07.10.2014 15:29

[Секція 9. Логістика і транспорт]

Автор: Матвієнко-Біляєва Галина Леонідівна, кандидат економічних наук, доцент, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця


Мінливе зовнішнє середовище вимагає від підприємства активного пошуку найефективніших напрямів господарювання, в першу чергу, організації поставок, випуску і збуту своєї продукції. Виробник за будь яких умов має бути готовим до термінового виконання замовлень споживачів та швидкого реагування на зміни попиту.

Теоретичні положення і конкретні рекомендації логістики активно впроваджуються в практичну діяльність фірм і компаній у багатьох країнах. У прикладній сфері зворотна віддача з’являється  у відчутному економічному ефекті, такому як скорочення витрат і часу в сферах виробництва і обігу. 

Складність логістичного підходу в управлінні ресурсами полягає в зміні пріоритетів господарської діяльності. Головну роль відіграє не продукт, а процес у формі потоку (матеріального, інформаційного, фінансового тощо). Управління потоковими процесами, їх перетворення й інтеграція є новою формою управління, що перевершує традиційні як за рівнем творчого потенціалу, так і за ефективністю кінцевих результатів. Оптимізація потокових процесів в економіці стала можливою лише завдяки переорієнтації з кількісних критеріїв оцінки господарської діяльності на якісні.

Сьогодні впровадження логістики в практичну діяльність підприємств розглядається як один з факторів підвищення їх конкурентоздатності. Розглядаючи логістику як систему управління матеріально-технічним забезпеченням, слід мати на увазі, що вона має складові елементи, між якими встановлені певні функціональні зв’язки [1].

Відмінним аспектом у логістичному підході в порівнянні з колишніми концепціями керування матеріально-технічним забезпеченням є взаємозв'язок і інтеграція закупівельної діяльності зі складським господарством, транспортом, виробництвом, запасами, інформаційними системами в єдину систему, здатну адекватно реагувати на зміни зовнішнього середовища.

Головним завданням органів матеріально-технічного забезпечення підприємства є своєчасне і оптимальне забезпечення виробництва необхідними ресурсами відповідно комплектності і якості. Вирішуючи завдання, працівники служб забезпечення повинні вивчати і враховувати попит і пропозиції на всі необхідні підприємству матеріальні ресурси, рівень цін на них і на послуги посередницьких організацій, вибирати найбільш економну форму руху товарів, оптимізувати запаси. Знижувати транспортно-заготівельні і складські витрати.

Управління матеріально-технічним забезпеченням підприємства передбачає не тільки управління постачанням, а й виконання всіх функцій, притаманних управлінню як виду діяльності:

постановка завдання (передбачає накопичення інформації про стан матеріальних ресурсів підприємства, оцінку матеріаломісткості виробництва та його матеріальної потреби, проведення моніторингу наявних ресурсів та сировинного ринку потенціальних ресурсів, планування потреби у ресурсах);

реалізація поставленого завдання (формування остаточного рішення про розвиток сировинної бази підприємства, організацію постачання ресурсів, управління запасами матеріально-технічних ресурсів);

контроль за ефективністю формування та використання матеріально-технічних ресурсів.

Основною метою управління матеріально-технічним забезпеченням є отримання підприємством достатньої кількості матеріальних ресурсів відповідної якості в необхідний час, у необхідному місці від надійних постачальників, за своєчасного виконання всіх своїх обов’язків та досягнення оптимальних сукупних витрат управління матеріальним потоком.

Центральним структурним підрозділом підприємства, на який покладається функція менеджменту – організація матеріально-технічного забезпечення виробництва, є відділ матеріально-технічного забезпечення.

Особливу складність управлінні товарно-матеріальними запасами становить оперативний облік і контроль за використанням матеріалів у виробництві.

Правильно оформлена первинна документація щодо руху матеріально-виробничих запасів та чітка організація документообігу є основою їх оперативно-бухгалтерського або сальдового методу обліку.

Поточний контроль за правильністю ведення поточних операцій з руху матеріалів повинен здійснюватися бухгалтерією в три етапи:

1. Контроль за правильністю запасів у картках обліку матеріалів (Форма М 12) (1 раз на тиждень), який підтверджується підписом бухгалтера із зазначенням дати перевірки.

2. Надання бухгалтерії реєстрів задачі документів окремо з надходження та окремо з витрат з періодичністю, яка залежить від обсягу операцій по складу від одного дня і більше, але не пізніше першого числа місяця, наступного за звітним.

3. Складання бухгалтерією «Відомості обліку залишків матеріалів на складі». Ці залишки таксують шляхом множення кількості на ціну за одиницю.

Облік та аналіз залишків товарно-матеріальних цінностей надає інформацію по окремі облікові групи товарів та їх збереження за кожною матеріально відповідальною особою [1-2].

Для вдосконалення системи матеріально-технічного забезпечення промисловим підприємствам доцільно використовувати систему договорів, за якою з постачальниками укладаються типові контракти на тривалий період існування потреб в матеріалах. Така система зв’язує постачальника і споживача продукції більш короткими зв’язками. Закупівельні органи компанії і склади розвантажуються від рутинної роботи. Функції відбору і доставки вантажів переходять до постачальника. 

Система договорів дозволяє вивільнити капітал, заморожений у власних запасах. Виходячи з цього, можна припустити, що використання цієї системи дозволяють скоротити витрати на зберігання і транспортування матеріалів. Отже, безумовним критерієм оптимальної схеми матеріально-технічного постачання є залучення нових каналів товаропровідної мережі, яка дозволить скоротити терміни постачання та основні логістичні витрати.




Література:

1. Ларина Р. Р. Логистика в управлении организационно-экономическими системами : монография / Р. Р. Ларина, В. Л. Пилюшенко, В. Н. Амитан. – Донецк : ВИК, 2003. – 239 с.

2. Матвиенко-Беляева Г.Л. Информационное обеспечение контроллинга логистической деятельности машиностроительных предприятий / Г.Л. Матвиенко-Беляева // Бизнес Информ. – 2010. – № 6. – С. 103–108.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота