ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА В СФЕРІ РЕАЛІЗАЦІЇ МОЛОЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ: ПРАВОВІ АСПЕКТИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА В СФЕРІ РЕАЛІЗАЦІЇ МОЛОЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ: ПРАВОВІ АСПЕКТИ

07.10.2014 15:51

[Секція 6. Екологічне право. Земельне право. Аграрне право]

Автор: Демків Ганна Артурівна, студентка ІПСК для МВС України Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого


Аграрний сектор – це особлива частина національної економіки, що зумовлена дією низки чинників: зміна природних умов, наявність виробничої структури, обмеженість земель сільськогосподарського призначення. Розвиток агропромислового комплексу України в сучасних умовах глобальних змін, доводить необхідність докорінної перебудови всієї системи економічних відносин, яка охоплює виробництво, розподіл, обіг і споживання аграрної продукції з використанням інформаційної, організаційної та нормативно–правової складових.

Дослідження сучасного стану фінансової підтримки аграрного сектору набуває важливого значення з огляду на незаперечну значущість сільського господарства для економіки країни.  В  цьому напрямку необхідне  формування державної концепції бюджетної підтримки та розробки відповідних законодавчих актів для її реалізації. На сьогодні  дії стосовно підтримки   аграрного сектору варто спрямувати  на державний  та регіональний  рівні.

Одним з основних завдань аграрного сектора є забезпечення потреб людини  продуктами харчування. Але при реалізації цього завдання відбувається певне розшарування цін на сільськогосподарську продукцію. Ціни  на продукцію залежать від того, чи готова вона до споживання у первісному стані або потребує подальшої переробки. Зазвичай, перероблена продукція коштує значно дорожче. Так, ціни на питне молоко без переробки значно занижені на відміну від цін молока, яке реалізовують молокозаводи. Однак таке підвищення вартості не завжди виправдане. 

Наприклад, в ДСТУ 2661-94 ціна  на  молоко коров’яче питне жирністю 2,5% встановлюється державою. Але виробники намагаються обходити  такі норми, створюючи продукцію жирністю 2,6%-2.8%,  і обходять норми законодавства зазначаючи ціни  на власний розсуд.

У таких випадках суб’єктам варто згруповуватися між собою і збільшувати об’єми надоїв  молока, створюючи при цьому  обслуговуючі кооперативи. Відповідно до ЗУ «Про сільськогосподарську кооперацію» від 17.07.1997 № 469/97(Редакція станом на 19.01.2013) зазначено, що сільськогосподарський обслуговуючий кооператив - сільськогосподарський кооператив, що утворюється шляхом об’єднання фізичних та/або юридичних осіб - виробників сільськогосподарської продукції для організації обслуговування, спрямованого на зменшення витрат та/або збільшення доходів членів цього кооперативу під час провадження ними сільськогосподарської діяльності та на захист їхніх економічних інтересів. Таке об’єднання дозволить  реалізовувати   продукцію за вищими цінами. Слід враховувати, що  окрім прибутку будуть і витрати на утримання робочого персоналу (секретаря, бухгалтера ). Окремою обставиною є той  факт, що особи які збувають  продукцію іншим виробникам мають низьку правосвідомість і обізнаність, не усвідомлюючи про існування кооперативної форми діяльності. 

На нашу думку для досягнення мети з найменшими затратами  варто створювати обслуговуючі кооперативи,  які створювались на державній основі з державною підтримкою. Товаровиробники  могли б вільно вступати до об’єднуючого кооперативу, отримуючи можливість збувати продукцію та отримання більшого прибутку.

___________________________________

Науковий керівник: доц. кафедри земельного та аграрного права Національного юридичного  університету імені Ярослава Мудрого»  Корнієнко Г.С.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота