УКРАЇНА В ГЛОБАЛІЗАЦІЙНИХ ПРОЦЕСАХ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

УКРАЇНА В ГЛОБАЛІЗАЦІЙНИХ ПРОЦЕСАХ

10.10.2014 18:53

[Секція 10. Світова економіка та міжнародні економічні відносини]

Автор: Каплун Ольга Олександрівна, студентка ДВНЗ «Криворізький національний університет», м. Кривий Ріг


Кінець минулого сторіччя супроводжувався глобальними трансформаціями в політичній, економічній, науково-технічній сферах. Глобалізація всіх життєвих процесів на нашій планеті є основною тенденцією XXI ст. Україна – невід’ємний учасник глобальної системи відносин у таких сферах, як фінанси, торгівля, інвестиції, інформаційні потоки, транспорт і зв’язок, науково-технічний прогрес, освітній простір. 

Питанню вивчення глобалізаційних процесів в сучасному світі присвятили увагу такі вчені, як А.П.Рум’янцев, Макогон Ю.В., Рокоча В.В.,Мазаракі, Гелд Д., Дідківський та інші. 

Обрана тема є досить актуальною, тому що глобалізація є однією з головних тенденцій у розвитку сучасного світу, яка істотно впливає не лише на економічне життя, але й має політичні (внутрішні та міжнародні), соціальні і навіть культурно-цивілізаційні наслідки. Ці наслідки все більше відчувають на собі практично всі країни і серед них, звичайно, Україна, яка цілком усвідомлено, активно і цілеспрямовано рухається в напрямку інтеграції в міжнародну економіку. Тому, для посилення цієї інтеграції важливим є питання вироблення пріоритетів розвитку економіки України в умовах глобалізації.

Останніми роками українська держава потерпала як від глобальної економічної кризи, так і від внутрішніх політичних, економічних, соціальних, екологічних негараздів.

Сьогодні, за рейтингами міжнародних економічних організацій, Україна за рівнем конкурентноздатності посідає одне з останніх місць. Курс уряду на лібералізацію зовнішніх відносин не виправдав покладених на нього надій і не реалізував конкурентні переваги України. Так, за оцінками Всесвітнього економічного форуму(World Economic Forum, 2013), у 2013 році Україна у Всесвітньому рейтингу глобальної конкурентоспроможності посіла серед 148 країн світу 84-е місце. Але вже сьогодні Україна опинилась за даними на одному з останніх місць в цьому рейтингу.

Покращити становище України на світовому ринку можливо завдяки застосуванню ефективної інноваційної та зовнішньоекономічної політики. 

Україна поступово інтегрується до міжнародних ринків і наслідки глобалізаційних процесів стають відчутнішими для української економіки все більше. Позитивний чи негативний вектор змін від глобалізації залежить від багатьох показників, зокрема: рівня розвитку національної економічної та фінансової систем країни. Зважаючи на той факт, що чим могутніша економіка країни, тим більше позитивних результатів вона може отримати від процесу глобалізації, в Україні слід виробити виважену політику, що здатна протистояти викликам глобалізації та запобігти негативним наслідкам цього процесу. Насамперед з метою збереження стабільності та конкурентноспроможності на внутрішніх ринках необхідна чітка система впливу держави на рух фінансових потоків у країні та приплив іноземного капіталу. Україна не може уникнути глобалізаційних процесів, адже це вигідно самій країні, тому політику держави необхідно формувати відповідно до процесу розвитку глобалізації, щоб зменшити можливі негативні наслідки, а також максимізувати вигоди від процесу глобалізації.




Література:

1. Вар вінець А. Вплив глобалізацій них процесів на економку країни [Електронний ресурс]. // Режим доступа: http://udau.edu.ua/library.php?pid=545

2.Дунська А.Р., Костюк С.О. Вплив глобалізаційних та інтеграційних процесів на рівень економічного розвитку україни. [Електронний ресурс]. // Режим доступа: http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/PSPE/2008-3/Dunska_308.htm 

3. Місце України в глобалізаційних процессах. [Електронний ресурс]. // Режим доступа: http://www.br.com.ua/referats/Mighnarod_econom_vidnos/31138-33.htm



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота