МІСЦЕ СИСТЕМНОГО РИЗИКУ В СТРУКТУРІ СТРАХОВИХ РИЗИКІВ КРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МІСЦЕ СИСТЕМНОГО РИЗИКУ В СТРУКТУРІ СТРАХОВИХ РИЗИКІВ КРАЇНИ

11.10.2014 13:22

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Гвоздюкова Світлана Миколаївна, аспірант, ДВНЗ «Українська академія банківської справи Національного банку України»


Здійснення підприємницької діяльності за своєю природою передбачає здійснення діяльності в умовах постійного ризику, оскільки економічно неможливе отримання прибутку, якщо підприємство не наражається на певний ризик. 

Основною умовою ефективного функціонування підприємства є мінімізація впливу ризику на підприємницьку діяльність за допомогою ідентифікації ризиків та розробки ефективної системи управління ними. Одним з методів управління ризиками є страхування. Проте, варто зауважити, що сьогодні страхуванню підлягають лише страхові ризики, тобто ті ризики, які не можуть реалізуватися у всіх страхувальників одночасно. 

Вивчаючи підходи різних авторів щодо класифікації ризиків, ми прийшли до висновку, що окрім ризиків, які в науковій літературі звуться специфічними та підлягають страхуванню існує ще група ризиків, що мають характер системності. Ліквідувати дані ризики неможливо, проте їх можна досліджувати, вимірювати та мінімізувати. 

Переважно про системний ризик авторами говориться за умови здійснення суб’єктом підприємництва інвестиційної діяльності. Вважаємо, що системний ризик залежить не лише від інвестиційної складової діяльності, але може виникати під дією різних додаткових факторів на місці накопичення окремих специфічних ризиків, які підлягають страхуванню. Так, за для утворення системної складової ризику необхідна наявність трьох основних умов: нереалізований специфічний ризик, час, додаткові стимулюючі умови.

Крім того, необхідно ідентифікувати умови за яких ризик класифікується як системний. Вивчаючи підходи науковців, зауважимо, що системний ризик стосується таких важливих характеристик, як функціональність та стійкість системи.Отже, для прикладу розглянемо ситуацію, за якою на нашу думку специфічний ризик може пере класифікуватися у системний. Наприклад, за даними Нацкомфінпослуг за перше півріччя 2014 року порівняно з аналогічним періодом 2013 року зросла частка чистих страхових премій медичного страхування на 15,3 % [3]. Отже, можна допустити ймовірність зростання страхових випадків за даним видом страхування. Крім того, необхідно передбачити, чи не може дані ризики стати системними. Так, якщо розглядати організм людини як систему, а її нездоровий спосіб життя як стимулюючі фактори появи системного ризику, то з плином часу даний несистемний ризик може набути форми системного. Те саме можна сказати й про наявність певних видів вірусів, що можуть переростати в пандемії.

Таким чином, можна стверджувати, що системний ризик не стосується виключно інвестиційної діяльності, а може виникати з плином часу на основі звичайних ризиків, що підлягають страхуванню за умови впливу на них додаткових факторів.




Література:

1. Бондаренко П. В. Управління страховими ризиками / П. В. Бондаренко // Вісник соціально-економічних досліджень. – 2011. - № 2(42). – С. 158-162.

2. Чемерис В., Заруба Ю. Системний ризик у діяльності фінансового сектору: передумови, джерела та фактори / В. Чемерис, Ю. Заруба // Вісник НБУ. – 2012. - № 9. – С. 42-45.

3. Підсумки діяльності страхових компаній за І півріччя 2014 року [Електронний ресурс] : звіт Нацкомфінпослуг. – Режим доступу : http://nfp.gov.ua/files/sektor/sk_I_piv_%202014.pdf



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота