ДЕЯКІ ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ СТРАХУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ З ДЕРЖАВНОЮ ПІДТРИМКОЮ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ДЕЯКІ ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ СТРАХУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ З ДЕРЖАВНОЮ ПІДТРИМКОЮ

11.10.2014 13:45

[Секція 6. Екологічне право. Земельне право. Аграрне право]

Автор: Кинтікова Марія Василівна, студентка ІПСК для МВС України Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого


Через глобальне потепління клімату, активізувались природні процеси, які оставляють свій відбиток не тільки на житті людей, а й на продовольчій безпеці світового рівня. В сьогоденні не для кого не є секретом те, що Україна займає вигідне економіко-географічне положення, вона є «продовольчою кормилецею» Європи. Та для органічного і стабільного розвитку аграрного сектору економіки потрібно  й  надалі удосконалювати систему страхування сільськогосподарської продукції яка забезпечить високу конкурентоспроможність українських товаровиробників і буде сприяти дотриманню продовольчої безпеки держави. Процес регулювання інституту страхування ризиків в нашій державі  характеризується: відсутністю розвиненої інфраструктури, недосконалою нормативно-правовою базою, не достатнім заохоченням суб’єктів господарювання, а в наслідок незначним обсягом страхових послуг. Отже взаємодія страхових компаній та товаровиробників є важливою передумовою ефективного розвитку аграрної сфери .

Виробництво сільськогосподарської продукції, на мою думку, є ризиковою сферою діяльності, бо на пряму залежить від погодних факторів, і тому є ризик попадання результатів господарської діяльності під дію непереборної сили, що перебуває поза межами впливу суб’єкта господарювання. Таким чином одним із інструментів мінімізації негативних наслідків природно-кліматичних умов є страхування саме таких ризиків. Важливим результатом органу нормотворчої діяльності було прийняття ЗУ «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою» від 9 лютого 2012 року. Цей акт регулює відносини у сфері страхування сільськогосподарської продукції, що здійснюється з державною підтримкою, з метою захисту інтересів товаровиробників. Проаналізувавши ст.1 Закону, можна дійти висновку, що державна підтримка -це надання сільськогосподарському товаровиробнику з державного бюджету в порядку, встановленому цим Законом, при настанні певних подій(страхових випадків) грошових коштів у вигляді субсидій для оплати частини страхового платежу, нарахованого за договором страхування. Та на жаль, через нечіткість викладення певних положень  та неповноту правового регулювання відносин страхування сільськогосподарської продукції, невідповідність  окремих норм вимогам  ЦКУ та ЗУ « Про страхування», виникають значні проблеми на практиці.

Отже відповідно до ч.2 ст.23 Закону термін дії договору страхування сільськогосподарських тварин, птиці, кролів, хутрових звірів, бджолосімей, риби та інших водних живих ресурсів і тваринницької продукції закінчується в день закінчення строку, на який був укладений договір страхування, або в день загибелі(втрати, вимушеного забою, вимушеного знищення, травматичного пошкодження або захворювання, які ст.6 даного Закону відносяться до страхових випадків) застрахованих сільськогосподарських тварин, птиці, кролів, хутрових звірів, бджолосімей, риби та інших водних живих ресурсів і тваринницької продукції. А от в положеннях ЦКУ та ЗУ «Про страхування» немає такої підстави для припинення договору, як страховий випадок. Відповідно п.2 ч.1 ст.28 ЗУ «Про страхування» дія договору припиняється та втрачає чинність за згодою сторін, а також у разі виконання страховиком зобов’язань у повному обсязі. Це є значною прогалиною.

З вищенаведеного кожен може  зрозуміти, що у разі затримки виплати страхового відшкодування досить складно буде представити  страховику вимогу у вигляді штрафу та пені, тому що формально ж договір вже не діє. Єдиним рішенням такої проблеми на даний момент, може бути передбачення страхувальником у договорі додаткових умов відповідальності в період, що настав після закінчення дії договору страхування. Тобто оформляти свої інтереси та вимоги не тільки у відповідності з чинним законодавством, а й за домовленістю сторін.




Література:

1. Регулювання системи страхування сільськогосподарських культур в  Україні: автореф. дис. .канд. екон. наук : 08.00.03 / Н. А. Герасименко ;Нац. ун-т біоресурсів і природокористування України. — К., 2010. — 21 с. 

2. «Страхування сільськогосподарських ризиків: проблеми вирішення.»    А. Шолойко, канд. екон. наук, асист., ВІСНИК Київського національного університету імені Т.Шевченка

___________________________

Науковий керівник: доц. кафедри земельного та аграрного права Національного юридичного  університету імені Ярослава Мудрого»  Корнієнко Г.С.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота