РОЛЬ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО КАПІТАЛУ В УПРАВЛІННІ ПІДПРИЄМСТВОМ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РОЛЬ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО КАПІТАЛУ В УПРАВЛІННІ ПІДПРИЄМСТВОМ

13.10.2014 12:37

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Клюєва Вероніка Іванівна, аспірант факультету економіки транспорту Київської державної академії водного транспорту імені гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного, м. Київ


У сучасних умовах глобалізації та інформатизації все більше уваги приділяється інтелектуальним аспектам діяльності підприємств. За умови якісного використання всіх наявних матеріальних та нематеріальних ресурсів, підприємства досягають поставлених цілей, отримують прибуток та мають можливість стати ринковими лідерами у обраному сегменті.

Для управління інтелектуальним капіталом на українських підприємствах властивий безсистемний підхід, тобто управління здійснюється над окремими структурними елементами без урахування їх специфічних особливостей та змісту.

Дослідженням поняття інтелектуальний капітал, його структури, методів оцінки та засобів управління займалось багато вітчизняних та закордонних вчених, серед них: Е.Брукінг, К.-Е. Свейбі, Т. Стюарт, Л.Едвінссон, І. Ткач, В.І. Кириленко, Е.Е. Ібрагімов, П. Саліван, Е.Н.Селезньов, О.Кендюхов, Б. Леонтьєв та інші.

Так, Селезньов Е.Н. визначає інтелектуальний капітал як інтелектуальний інструментарій організації, що визначає її творчі можливості зі створення і реалізації інтелектуальної та інноваційної продукції [4].

На думку російського вченого Леонтьєва Б.Б, інтелектуальний капітал це вартість сукупності відчужуваних та невідчужуваних інтелектуальних активів, які приймають участь в господарській діяльності юридичної особи, включаючи інтелектуальну власність [2]. 

Кириленко В.І. в своїй статті визначає інтелектуальний капітал як основу інтелектуальної діяльності людини, засіб відтворення та активізації інтелектуальної складової трудового ресурсу, і як результат – виробництва інтелектуального продукту. [1] В цьому визначенні інтелектуального капіталу є досить справедливе твердження, тому що результат інтелектуальної діяльності працівників підприємства знаходить своє віддзеркалювання в тих нематеріальних активах підприємства, які дозволять йому бути конкурентоспроможним на ринку наукомісткої продукції.

Кожне підприємство це відкрита система, і інтелектуальний капітал цієї системи функціонує під впливом багатьох внутрішніх та зовнішніх чинників. Так, Федоренко В.Г. визначає причини, які обумовлюють посилення уваги до питань формування, раціонального використання та управління інтелектуальним капіталом, серед яких можна виділити такі [3]:

1) виробництво конкурентоздатної продукції потребує від працівників високого рівня знань;

2) пріоритетним напрямком розвитку сучасного економічного виробництва є інноваційна діяльність;

3) для успішного функціонування в умовах динамічного середовища необхідно забезпечити високу швидкість реагування на зміни, що в ньому відбуваються;

4) широке застосування у виробництві та управлінні сучасних інформаційних технологій відкриває нові можливості для ефективного і багаторазового використання знань.

З огляду на це, можемо простежити трансформацію інтелектуального капіталу в прибуток підприємства, його роль у формуванні конкурентоспроможного потенціалу. 

Для того щоб процес управління інтелектуальним капіталом підприємства мав результат, треба щоб керівництво визначило пріоритетність інтелектуального капіталу, принципи якісного управління персоналом, який є головним носієм інтелектуального капіталу, а також створення спеціального резервного капіталу, кошти з якого будуть виділятись тільки на збільшення розміру інтелектуального капіталу, наукові розробки та мотиваційний механізм управління творчим потенціалом персоналу.

Управлінню підприємством та його інтелектуальними ресурсами присвячено багато наукових праць, але єдиного підходу до цього процесу не визначено, тому ця проблема і надалі потребує детального вивчення та дослідження. 




Список літератури:

1. Кириленко В.І. Управління інтелектуальним капіталом як фактор підвищення рівня конкурентоспроможності економіки: стаття / В.І. Кириленко. – 2009. – 7 с.

2. Леонтьев Б.Б. Цена интеллекта. Интеллектуальный капитал в российском бизнесе. / Б.Б. Леонтьев. – М.: Издательский центр «Акционер», 2002 – 200 с.

3. Основи менеджменту / В.Г. Федоренко, О.М. Діденко,  Є.В. Бондаренко та ін. ; за ред. В.Г. Федоренка. – К. : Алерта, 2007. – 420 с.

4. Селезнев Е.Н. Интеллектуальный потенциал – показатель  состояния  интеллектуального  капитала  и  эффективности  его  использования // Финансовый  менеджмент № 5. – 2004.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота