ОСОБЛИВОСТІ ОБЛІКУ ДОХОДІВ ЗА НАЦІОНАЛЬНИМИ І МІЖНАРОДНИМИ СТАНДАРТАМИ: СПІЛЬНІ ТА ВІДМІННІ РИСИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ОБЛІКУ ДОХОДІВ ЗА НАЦІОНАЛЬНИМИ І МІЖНАРОДНИМИ СТАНДАРТАМИ: СПІЛЬНІ ТА ВІДМІННІ РИСИ

13.10.2014 13:11

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Скіш Юлія Віталіївна, студентка Одеського національного економічного університету


НП(С)БО 1 та П(С)БО 15 визначає доходи як збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов'язань, які приводять до зростання власного капіталу, за винятком зростання капіталу за рахунок внесків власників [1,2].

МСБО 18 трактує дохід дещо інакше, а саме, як валове надходження економічних вигід протягом періоду, що виникає в ході звичайної діяльності суб’єкта господарювання, коли власний капітал зростає в результаті цього надходження [3].

Отже, бачимо, що визначення поняття «дохід» за МСБО не враховує збільшення активу та зменшення зобов’язань, а лише розглядає зростання власного капіталу, а це може впливати на методику облікового відображення господарських операцій.

Слід зауважити, що 28 травня 2014 року Рада з МСФЗ опублікувала новий стандарт по виручці – МСФЗ 15 «Виручка за договорами з покупцями». Основний принцип цього стандарту полягає в тому, щоб організації визнавали виручку таким чином, щоб представити передачу товарів або послуг покупцям в сумах, що відбивають відшкодування (тобто плату), на яке компанія передбачає отримати право в обмін на ці товари або послуги. Новий стандарт дозволить розкривати більш якісну інформацію про виручку, і міститиме вказівки про порядок обліку операцій, які раніше не розглядалися.

МСФЗ 15 набуває чинності для річних звітних періодів, що починаються 1 січня 2017 або пізніше, при цьому допускається його дострокове застосування.

Стосовно класифікації доходу діяльності підприємства за П(С)БО та МСБО,є розбіжності. За П(С)БО 15 дохід має таку класифікацію: дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, послуг); інші операційні доходи; фінансові доходи; інші доходи. А за МСБО 18:доход від реалізації товарів; дохід від надання послуг; відсотки, роялті, дивіденди. Така розбіжність у класифікації доходів впливає на організацію синтетичного та аналітичного обліку доходів діяльності, а також зумовлює викривлення у процесі складання Звіту про фінансові результати і відображення в ньому інформації про доходи.

Можна виділити ще деякі відмінності щодо обліку доходів за П(С)БО та МСБО:

- за МСБО при визнанні доходу враховується не тільки юридична сутність господарських операцій, але й економічний зміст (переваги та ризики володіння);

- невідповідність положень виникає, коли товари продані з гарантією. Визнання доходу відбувається в день продажу за П(С)БО, хоча існує ймовірність майбутніх витрат по гарантіям;

- окремі операції за МСБО розглядаються як фінансування діяльності підприємства, тоді як за П(С)БО – це звичайна реалізація, що передбачає отримання доходу [5, с. 167].

Спільною рисою є те, що дохід оцінюється за справедливою вартістю. 

Щодо визнання доходу за П(С)БО 15 «Дохід» та МСБО 18 «Дохід» довели абсолютну ідентичність вимог цих двох нормативних документів. Але П(С)БО 15 передбачає деякі критерії невизнання доходу, які в міжнародних стандартах не враховані. Отже, за національними стандартами доходами не визнаються: сума попередньої оплати продукції (товарів, робіт, послуг);сума авансу в рахунок оплати продукції (товарів, робіт, послуг);сума завдатку під заставу або в погашення позики, якщо це передбачено відповідним договором; надходження від первинного розміщення цінних паперів [1].

Завершальним етапом порівняння П(С)БО та МСБО є розкриття інформації про доходи у примітках до фінансової звітності. Дані пункти в стандартах є однаковими, відрізняючись тільки в моментах класифікації за групами доходів у розрізі кожного з стандартів.

Отже, незважаючи на те, що національні П(С)БО ґрунтуються на міжнародних стандартах, вони не тотожні. П(С)БО 15 «Дохід» та МСБО 18 «Дохід» має досить значну кількість спільних рис, а саме: визнання доходів, оцінка та їх відображення, які трактуються подібно в обох стандартах. Однак, виявлений і ряд відмінностей, які вважаємо несуттєвими. Тобто можна стверджувати, що структура МСБО 18 є значно ширшою, ніж П(С)БО 15.

Аналіз змісту національних положень свідчить про необхідність їх постійного розвитку та удосконалення відповідно до змін, що відбуваються в економіці країни.




Література:

1.Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 «Дохід» від 29.11.1999. №290. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0860-99.

2.  Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» від 07.02.2013 № 73. [Електронний ресурс]. – Режим доступу:http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z1223-13.

3. Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. N 40 С. 365. [Електронний ресурс]. - Режим доступу:http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/996-14/print1360750552116052.

4.Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку 18 «Дохід» від01.01.2012. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.minfin.gov.ua/ document/237463/25_IAS18_IFRS_2009_GVT.pdf.

5. Шипіна С.Б. Облікове відображення доходу від реалізації: відмінності МСФЗ (IAS) 18 “Виручка” та П(С)БО 15 “Дохід” / С.Б. Шипіна // Вісник Житомирського державного технологічного університету. – 2012 . – №2(60). – С. 165-170.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота