НАПРЯМИ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОЇ СФЕРИ ЧЕРЕЗ РИНОК ЦІННИХ ПАПЕРІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

НАПРЯМИ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОЇ СФЕРИ ЧЕРЕЗ РИНОК ЦІННИХ ПАПЕРІВ

13.10.2014 13:23

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Стадницька Олена Миколаївна, кандидат економічних наук, Львівський інститут банківської справи Університету банківської справи Національного банку України, м. Київ


Розвиток глобалізаційного суспільства реалізує національну економічну стратегію, об’єднуючи економічні інтереси різних соціально-економічних програм та виявляючи пріоритети розвитку держави в цілому. Надзвичайно важлива роль в цьому аспекті належить ефективному розвитку інвестиційно-інноваційної сфери.

Досягнення мети реалізації економічних інтересів компаній різних країн світу вимагає пошуку та впровадження нових інноваційних методів організації та управління їхньою діяльністю на глобальному ринку. Технологічний розвиток суспільства, вдосконалення форм та методів міжнародної торгівлі товарами має супроводжуватись наданням нових видів високотехнологічних послуг, а інтенсивний розвиток наукового потенціалу держав світу – появою нових напрямів, відкриттів і винаходів. 

Сьогодні у світовому господарстві заявили про себе нові і перспективні форми великого бізнесу, побудованого на інноваційній економіці. Розвиток ринку цінних паперів повинен розвиватись на основі загальних і спеціальних принципів з метою ефективного використання інструментів державного управління, досягаючи поставлених цілей і результативності інноваційного процесу.

Вітчизняна економіка має вагомі об’єктивні передумови формування інноваційної стратегії, про що стверджує наявність високопрофесійних кадрів та науково-технічних установ. Однак, інноваційна стратегія передбачає повне фінансове забезпечення та послідовні заходи з боку держави.

У зарубіжних країнах інноваційну діяльність фінансують з недержавних джерел, роль держави полягає в координації розміщення замовлення щодо виконання інноваційних проектів.

За державою залишається основна функція впровадження і контролю програмних методів управління інноваційною діяльністю. Мета програми полягає в тому, щоб розробити і впровадити (в тому числі через державні цільові програми) нові мотиваційні механізми на ринку цінних паперів.

Ефективну програму розвитку держави неможливо реалізувати без урахування наявних фінансових і науково-технічних можливостей, без оцінки результативності інноваційних державних програм, що в свою чергу потребує дієвого контрою. Цільові науково-виробничі програми є дієвим інструментом регулювання інноваційних процесів і стабільним механізмом для залучення інвестицій в такі цільові програми через ринок цінних паперів. Розроблення таких програм інноваційного розвитку економіки чи її компонентів передбачає: 

 концентрацію матеріальних і фінансових ресурсів для досягнення мети;

 зміну пропорцій та пріоритетів розвитку;

 визначення термінів виконання поставлених завдань;

 обґрунтування форм і методів фінансового і ресурсного забезпечення.

Впровадження нових інноваційних методів організації управління міжнародною торгівлею товарами має супроводжуватись наданням нових видів високотехнологічних послуг, що зумовить формування сприятливого середовища для новітніх форм передачі, накопичення та реалізації інформації, знань, досвіду, в тісному взаємозв’язку зі сферою інноваційних послуг через механізми пріоритетів.

Основними напрямами розвитку інноваційної сфери через ринок цінних паперів є: 

– свобода переміщення капіталу; 

– забезпечення ліквідності цінних паперів; 

– наявність розвиненої інфраструктури ринку цінних паперів, чітка специфікація прав власності, інформаційна прозорість ринку; 

– макроекономічна стабільність; 

– високий рівень довіри суб’єктів господарювання до держави та її інституцій, що уможливлює деперсоніфікований обмін.

Інвестиційна політика повинна набути чітко вираженого інноваційного характеру, забезпечувати прискорене освоєння та розповсюдження базових інновацій і складових, що визначають конкурентоспроможність продукції на сучасному етапі, підготовку до своєчасного освоєння перспективного устрою по тих напрямах, де в Україні є достатній фундаментальний здобуток. Тільки на цій основі можна подолати тенденцію технологічної деградації української економіки, підвищити конкурентоспроможність вітчизняної продукції на зовнішньому і внутрішньому ринках.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота