ДЕЯКІ ПИТАННЯ ЩОДО ГАРМОНІЗАЦІЇ АГРАРНОГО ЗАКОНОДАВСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ДЕЯКІ ПИТАННЯ ЩОДО ГАРМОНІЗАЦІЇ АГРАРНОГО ЗАКОНОДАВСТВА

15.10.2014 12:10

[Секція 6. Екологічне право. Земельне право. Аграрне право]

Автор: Козубай Дмитро Юрійович, студент Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, м. Харків


На сьогодні в Україні прийнято достатню кількість нормативно-правових актів, що регулюють аграрні відносини. На нашу думку, сучасне аграрне законодавство України повинно ґрунтуватися на засадах Конституції України, міжнародних нормативно-правових актах, ратифікованих Верховною Радою України, належній організації зв’язків з практикою здійснення нормотворчості законодавчими та державними органами з юридичною аграрною наукою із залученням до вдосконалення аграрного законодавства практиків юристів-аграрників, а також викладачів вищих навчальних  юридичних закладів.

Україна під час вступу до Ради Європи зобов’язалась вдосконалити законодавство в тому числі і аграрне, внаслідок чого були внесенні відповідні зміни до нього. Ми вважаємо, що наступним кроком доцільно було би проведення систематизації аграрного законодавства у вигляді кодифікації для більш детального і комплексного врегулювання аграрних відносин. Так, наприклад  в Франції – провідної країни Європейського Союзу діє Аграрний кодекс. Аграрним кодексом Франції встановлено систему форм власності у сільському господарстві та способи  управління аграрними підприємствами, прослідковується направленість розвитку великих фермерських господарств та розширення орендних відносин.

Наголошуючи на необхідності введення в дію Аграрного кодексу України, вважаємо за необхідне відобразити сучасний стан аграрних правовідносин між суб’єктами аграрної галузі, діяльність яких спрямовується на виробництво продуктів харчування і продовольства. Також, на нашу думку слід передбачити в майбутньому кодексі чітке регулювання трудових відносин а саме, врегулювати відносити в таких галузях як рослинництво, тваринництво, рибальство, мисливство, ветеринарію, зооінженерію з урахуванням особливостей сільськогосподарської діяльності та передбачити відповідальність за порушення норм аграрного законодавства.

Кодифікація аграрного законодавства шляхом прийняття Аграрного кодексу України, активізує правове регулювання виробничо-господарської  діяльності сільськогосподарських підприємств. Прийняття такого нормативно-правового акту приведе до єдиного правового врегулювання  відносин в цій галузі, що сприятиме належному забезпеченню продовольчої безпеки України.

Вважаємо, що систематизація багатогранного аграрного законодавства, удосконалення його змісту, усунення прогалин та введення нових положень буде видання Аграрного кодексу України.  Українська держава розробляючи комплекс заходів з урахуванням досвіду країн Європейського Союзу щодо реалізації аграрної реформи та втілюючи її у життя, забезпечить належне вдосконалення та систематизацію аграрного законодавства. 

________________________________ 

Науковий керівник: асистент кафедри земельного та аграрного права, кандидат юридичних наук Панченко Вікторія Валеріївна.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота