ПРОБЛЕМИ ЗАХИСТУ АВТОРСЬКОГО ПРАВА В УМОВАХ ІНФОРМАЦІЙНОГО СУСПІЛЬСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ ЗАХИСТУ АВТОРСЬКОГО ПРАВА В УМОВАХ ІНФОРМАЦІЙНОГО СУСПІЛЬСТВА

15.10.2014 12:53

[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Автор: Рибаченко Світлана Володимирівна, магістрантка факультету соціології і права Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут"


Знання та інформація, будучи об'єктом авторського права, в умовах інформаційного суспільства стають основним матеріальним багатством, головним чинником суперництва, розвитку, соціального добробуту. Зокрема, Інтернет, що становить основу інформаційного суспільства та глобалізації, є широкомасштабною, різноманітною, оперативною, доступною базою знань та інформації, інтелектуальним середовищем. Враховуючи все це, можна вважати, що захист авторських прав в інтернет-середовищі виступає однією з істотних правових питань у сучасному глобалізованому світі. У той же час захист авторських прав є важливим аспектом регулювання Інтернету. 

Одна з істотних особливостей Інтернету - невписуваність його в рамки будь-якої країни, його глобальний характер. В Інтернеті можна проводити вільний обмін інформацією між громадянами різних країн, розміщувати твори науки, літератури і мистецтва, розраховані на широку аудиторію. Всі ці можливості створюють деякі проблеми захисту об'єктів авторського права в Інтернеті. В силу відсутності в традиційній правовій практиці зазначених проблем потрібна розробка принципово нових методів, механізмів для їх вирішення. 

Використання Інтернету має принципову значимість і для бізнес-середовища, і для власника. Таким чином, бізнесмени отримують чудову можливість рекламувати свою продукцію та послуги по всьому світу, витрачаючи при цьому мінімальну кількість грошових коштів, інформувати широку громадськість, встановлювати тісні та оперативні зв'язки з споживачами. Крім того, за допомогою Інтернету можлива організація вигідного продажу деяких товарів, в першу чергу програмної продукції, а також творів науки, літератури і мистецтва. 

Інтернет використовується і для надання деяких інших послуг. Серед них можна вказати такі види, як дистанційне обслуговування прораммного забезпечення, встановленого на комп'ютері, сервері, консультаційні послуги, послуги інформаційного характеру та послуги, безпосередньо пов'язані з використанням та діяльністю Інтернету. 

Такі послуги в тій чи іншій мірі пов'язані з об'єктами авторського права. Наприклад, при наданні інформаційної послуги запропонована інформація та дистанційні зміни, внесені в комп'ютерну програму, можуть бути захищені авторським правом. 

Пошук в Інтернеті, розміщення, передача інформації та знайомство користувачів з об'єктами авторських прав, розміщеними в глобальній мережі, безпосередньо зачіпають права автора. 

І нарешті, між територіальною особливістю авторського права і віртуальної, глобальної природою Інтернету виникає фундаментальне протиріччя, яке створює великі складнощі при застосуванні традиційного законодавства щодо захисту авторського права відповідно до відносинами в Інтернеті. Через відсутність національних кордонів в Інтернеті рішення виниклих проблем, пов'язаних із захистом авторського права, вимагає прийняття і розробки міжнародних норм, спрямованих на уніфікацію відповідних національно-правових систем. 

Слід зазначити, що норми щодо захисту авторських прав в Інтернеті, прийняті до цих пір, хоча і знайшли відображення в деяких міжнародних угодах, але регулюють найбільш загальні проблеми і не вирішують ряд конфліктів, що виникають у цій області. Тому очевидна гостра необхідність у прийнятті спеціальної міжнародної конвенції по захисту авторського права в Інтернеті. Такий стан, з одного боку, стає причиною росту кількості порушень авторського права в Інтернеті, а з іншого - призводить до порушення балансу між інтересами суспільства і споживача на користь другого. 

Безсумнівно, з позиції інтересів суспільства, чим більше в Інтернеті літературних творів, творів мистецтва, фільмів, прорамного забезпечення та баз даних, тим краще. Оскільки інтернет-технології та послуги за мінімальну плату можуть оперативно надати названі джерела величезної аудиторії, це, в свою чергу, служить розвитку особистості і суспільства. Однак часте розміщення того чи іншого матеріалу в Інтернеті порушує авторські права або створює умови для цього. Таким чином, поряд з позитивними сторонами свободи інформаційного обміну в даному процесі є також і негативні моменти. 

Отже, питання захисту авторських прав в Інтернеті потребує комплексного підходу. Це питання потрібно розглядати в рамках системи національних та державних інтересів, основних прав і свобод людини, регулювання та розвитку Інтернету, міжнародного права і міжнародних відносин. Слід враховувати, що віртуальний і глобальний характер Інтернету робить неможливим захист авторських прав традиційними способами. У той же час сфера поширення і впливу, об'єкти і суб'єкти авторських прав в Інтернеті повинні бути чітко визначені. Необхідні систематизація, уніфікація відповідних законодавчих норм з урахуванням глобального характеру Інтернету. Важливим моментом на сьогоднішній день є прийняття міжнародної конвенції, в якій би мали місце всі аспекти проблеми і забезпечені інтереси кожної зі сторін. Надалі кожна держава, приєднуючись до даної Конвенції і взявши, таким чином, на себе певні зобов'язання, може пристосувати до неї систему національного законодавства. Ще одне важливе завдання, що вимагає рішення, полягає у створенні динамічного законодавчого механізму, що оперативно реагує на нові реалії, створювані швидко розвиваються інтернет-технологіями. А також Україна повинна чітко визначити особливості настання відповідальності, в тому числі і адміністративної, за порушення прав інтелектуальної власності в мережі Інтернет.

________________________


Науковий керівник: Голосніченко І. П., д.ю.н., професор

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота