ВИКОРИСТАННЯ ЗАРУБІЖНОГО ДОСВІДУ ДЕРЖАВНО – ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВИКОРИСТАННЯ ЗАРУБІЖНОГО ДОСВІДУ ДЕРЖАВНО – ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА В УКРАЇНІ

15.10.2014 15:05

[Секція 7. Господарське право. Господарське процесуальне право. Фінансове право. Банківське право]

Автор: Гущин Євген Володимирович, Маріупольський державний університет


Успішне використання різних форм партнерства у зарубіжних країнах викликає значний інтерес серед країн, що розвиваються та модернізують свою інфраструктуру. Не є виключенням і Україна, яка прагне розвивати свої сфери галузей. За рахунок інвестицій у ті, чи інші сфери інфраструктури, значно зростають економічні показники розвитку та не втрачається контроль над ними зі сторони держави.

Але на сьогоднішній час залишається проблема недостатньої вивченості зарубіжного досвіду, який використовує держава. Само тому інколи виникають питання удосконалення структурних елементів державно – приватного партнерства. Якщо проаналізувати сфери де найбільш здійснюється державно – приватне партнерство у зарубіжних країнах, то слід сказати, що у США на першому місці є енергетика, далі йдуть телекомунікації та водопостачання. У європейських країнах ДПП застосовується найбільше у таких сферах, як освіта, транспорт та охорона здоров’я. Взагалі країною – лідером по кількості укладених угод у ЄС є Велика Британія. На неї приходиться майже половина угод [2, c.17].

Продовжуючи аналізувати зарубіжний досвід потрібно сказати, що кожна країна має свої певні форми використання ДПП. Саме аналіз використання цих форм і дозволяє впроваджувати найбільш ефективні форми у тій чи іншій країні, з урахуванням своїх національних особливостей.

Говорячи про ДПП в Україні на основі аналізу зарубіжних країн, слід зазначати, що проекти на рівні органів місцевого самоврядування не є ефективними. Також потрібно відмітити малу їх кількість. Хоч концесія і є найбільш популярною формою застосування ДПП в Україні, але потрібно зазначити, що приватний сектор в основному не проявляє достатньої ініціативи, та укладає короткострокові проекти.  Відсутня також ефективна підтримка ДПП з боку держави. Сама процедура укладення договорів партнерства є складною та визиває недовіру інвесторів.

Наразі Україна лише розвиває моделі ДПП, саме тому потрібно:

1. адаптація широко використовуваних у світі механізмів ДПП до умов України; запровадження нових сучасних моделей ДПП на основі вивчення та реалізації досвіду розвинутих країн;

2. інформаційне забезпечення розвитку ДПП, поширення передового досвіду, стимулювання приватних інвесторів до реалізації інфраструктурних проектів шляхом удосконалювання бюджетної підтримки й податкового законодавства[1,c.43].

Вивчення та використання зарубіжного досвіду є дуже важливим у виявлені та вирішенні проблем розвитку державно – приватного партнерства. Таким чином, зарубіжний досвід показує, що завдяки ефективному використанню державно – приватного партнерству вирішується проблеми у соціально важливих сферах країни, модернізується інфраструктура.  Тому потрібно використати зарубіжний досвід ДПП, виділив та адаптував для умов України найбільш позитивні тенденції та досягнення.




Література:

1. Бойко О.В. Державно-приватне партнерство: світовийдосвід та перспективиреалізації в Україні / О.В. Бойко - Юридична газета. – 2013. – № 22. – С. 42 – 43.

2. Варнавский В. Г. Государственно-частное партнерство: теория и практика / В. Г. Варнавский,  А. В. Клименко, В. А. Королев и др. – М. : Изд. домГос. ун-та – Высш. шк. экон., 2010. – 287.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота