ВИЗНАЧЕННЯ ФУНКЦІЙ МІЖНАРОДНОГО МИТНОГО ПРАВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВИЗНАЧЕННЯ ФУНКЦІЙ МІЖНАРОДНОГО МИТНОГО ПРАВА

04.11.2014 15:05

[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Міжнародне право]

Автор: Добринов Юрій Ігорович, студент, Національний університет Державної податкової служби України


Актуальність проблеми. В сучасний період зростає значення міжнародного права, що є системою міжнародних договірних і звичайних норм, які встановлюються державами та іншими суб’єктами міжнародного права та регулюють міжнародні відносини. Це визначається прагненням до забезпечення миру й міжнародної безпеки, розвитку міжнародної співпраці, посиленням інтеграційних процесів. У зв’язку з цим ускладнюється й система міжнародного права, оскільки до неї потрапляють різноманітні відносини, які раніше не регулювалися на міжнародно-правовому рівні або яких раніше взагалі не існувало. 

Відзначимо, що основним підрозділом системи міжнародного права є галузь права. В сучасному міжнародному праві виділяється безліч галузей: атомне, екологічне, економічне, залізничне, космічне, морське право і тому подібне. Серед них – і міжнародне митне право. 

Міжнародне митне право є відносно новим підрозділом системи міжнародного права, тому в наукових колах виникає необхідність у визначенні основних характеристик цього права: предмету, змісту і системи, джерел, співвідношення з іншими галузями міжнародного права, що в сукупності і становитиме поняття міжнародного митного права. Однією з істотних характеристик міжнародного митного права є його функції.

Ми вважаємо, що дослідження функцій міжнародного митного права необхідно проводити у співставленні з функціями міжнародного публічного права, виходячи з положень загальної теорії права.

Аналіз останніх наукових досліджень і публікацій. Так, у спеціальній літературі розгляд характеристик та елементів міжнародного митного права, у тому числі його функцій проводився у працях: К.Г. Борісова, Є.В. Додіна, О.Д. Єршова, Б.А. Кормич, А.М. Козиріна, І.І. Лукашука, А.В. Мазур та ін.

Мета роботи. Основною метою статті є розгляд і визначення функцій міжнародного митного права.

Виклад основного матеріалу дослідження. З точки зору загальноприйнятих положень теорії права, функції права – це визначені його суттю і соціальним призначенням основні напрями дії права на суспільні відносини. 

Аналогічним чином визначаються і функції міжнародного публічного права: «Функції міжнародного права – це основні напрями його дії на соціальне середовище, що визначаються його суспільним призначенням» [1, с.153]. Можна зустріти й інші підходи, хоча і не зовсім чіткі. Так, А.С. Палазян під функцією міжнародного права розуміє «закономірність і характер відповідності цієї форми права його базовій меті» [2, с.3]. При розгляді цього визначення відразу виникає питання: чи можна вважати міжнародне право формою права? Щоправда, надалі автор цілком традиційно описує функції міжнародного права: «Норми міжнародного права забезпечують узгодженість інтересів держав і міжнародного співтовариства, інституціональну взаємодію держав і міжнародних організацій, єдине розуміння інституту прав і свобод людини, визначають правила ухвалення компромісних рішень, використання процедур розгляду міжнародних спорів та вирішення конфліктів» [2, с.4]. 

Майже всі автори, які приділяють увагу функціям міжнародного права головною соціальною функцією цього права називають зміцнення існуючої міжнародної системи, забезпечення її функціонування. В свою чергу головною юридичною функцією вважаються правове регулювання міждержавних відносин.

Функції міжнародного права можна поділити на координуючу, регулятивну, охоронну і забезпечувальну. Такий же самий поділ, на нашу думку, можна застосувати і до функцій міжнародного митного права.

Регулятивна функція міжнародного митного права виражається в регулюванні відносин, що виникають між державами та міжнародними та міжурядовими організаціями в ході їх співпраці у сфері митної справи, у сфері переміщення предметів, товарів і транспортних засобів через митний кордон. Ця функція реалізується, передусім, за допомогою укладення міжнародно-правових договорів, що забезпечують таку співпрацю. Серед конкретних напрямів міжнародної митної співпраці можна навести встановлення загальних, узгоджених правил переміщення товарів через митний кордон. Це положення забезпечує сприяння економічному розвитку, спрощення міжнародної торгівлі. Уніфікація національних митно-правових систем створює сприятливі умови для розширення міжнародного економічного співробітництва і поглиблення загальносвітового інтеграційного процесу. 

Регулятивна функція проявляється практично на всіх напрямках міжнародного митного регулювання: у прагненні до взаємного визнання митних документів, встановлення єдиних митних процедур, визначенні митної вартості товарів і країни походження товарів і тому подібне. Найбільш яскравим проявом названої функції є Міжнародна Конвенція про спрощення і гармонізацію митних процедур (Кіотська конвенція) від 18.05.1973 року 3. 

Наступною функцією міжнародного митного права є охоронна функція, яка полягає у захисті життєво важливих інтересів міжнародного співтовариства в цілому і кожної держави окремо, суспільства і особи, у підтримці світового правопорядку. 

Серед конкретних напрямів охоронної функції міжнародного митного права, залежно від об’єкту охорони, можна виділити:

- захист миру, що виражається в запобіганні незаконному обороту зброї, товарів і технологій подвійного призначення; 

- захист здоров’я, що виражається в запобіганні незаконному обігу наркотичних засобів, контролі за переміщенням лікарських засобів; 

- захист природного довкілля, що виражається в запобіганні незаконному обігу видів тварин і рослин, що знаходяться під загрозою зникнення, збереженні біологічної різноманітності; 

- захист культурних цінностей; 

- захист права інтелектуальної власності; 

- захист моральності, що виражається у запобіганні незаконному обороту порнографічних виробів, і тому подібне.

Міжнародне митне право виконує також правоохоронну функцію, яка виражається у виявленні та припиненні митних правопорушень. Митним правопорушенням присвячений Спеціальний додаток V Кіотської конвенції 3, згідно з яким «митне правопорушення» означає будь-яке порушення або спробу порушення митного законодавства. Це додаток встановлює стандарти й рекомендації з практичного застосування, якими повинні керуватися національні митні адміністрації при розслідуванні й встановленні митних правопорушень, арешті або затриманні товарів чи транспортних засобів і тому подібне. 

Необхідно відзначити, що у рамках реалізації цієї функції укладаються й реалізуються угоди про правову допомогу та взаємодію митних органів держав щодо кримінальних проваджень і справ про адміністративні правопорушення у сфері митної справи. 

Міжнародне митне право виконує в міжнародних відносинах, які присвячені митним питанням координуючу функцію. Інакше кажучи, в нормах міжнародного митного права відбиваються загальноприйнятні для держав стандарти поведінки при здійсненні митних взаємовідносин.

Забезпечувальна функція міжнародного митного права виражається в прийнятті норм, що спонукають держави дотримуватися міжнародних зобов’язань [4, с.89] (наприклад, положення про міжнародну відповідальність за порушення міжнародного митного права або механізми контролю за дотриманням договорів, які укладені під час митного оформлення товарів, що переміщуються через митний кордон з використанням книжок (карнетів) А.Т.А.).

Отже, можна зазначити, що міжнародне митне право виконує п’ять основних функцій. Ці функції ідентичні функціям міжнародного права, але стосуються тільки митної взаємодії між державами. Таким чином, розрізняють:

- координуючу функцію міжнародного митного права - в нормах міжнародного митного прав відбиваються загальновизнані для держав стандарти поведінки в області митної взаємодії; 

- регулюючу функцію міжнародного митного права - встановлення державами чітких правил поведінки при митній взаємодії; 

- забезпечувальну функцію міжнародного митного права - прийняття норм в сфері митної взаємодії, що спонукають держави дотримуватися міжнародних зобов’язань; 

- охоронну функцію міжнародного митного права - захист законних прав та інтересів держави.




Література:

1. Лукашук И.И. Международное право. Общая часть: Учеб. – 3-е изд., перераб. и доп. – М.: Волтерс Клувер, 2005. – 517 с.

2. Палазян А.С. Функциональная характеристика международного права // Междунар. публичное и частное право, 2009. – № 5. – С. 2 – 4.

3. Міжнародна Конвенція про спрощення і гармонізацію митних процедур (Кіотська конвенція) від 18.05.1973 року / [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/995_643

4. Міжнародне приватне право: підруч. для студ. юрид. вищ. навч. закл. / За 

ред. проф. В.П. Жушмана та доц. І.А. Шуміло. – Х.: Право, 2011. – 320 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота