ПРОБЛЕМИ ІННОВАЦІЙНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ ІННОВАЦІЙНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ В УКРАЇНІ

16.11.2014 16:12

[Секція 2. Менеджмент]

Автор: Гук Ольга Володимирівна, кандидат економічних наук, доцент, Національний Технічний Університет України "Київський Політехнічний Інститут"; Цвіркун Альона Сергіївна, студентка, Національний Технічний Університет України "Київський Політехнічний Інститут"


Сучасний стан економіки України зумовлює необхідність розвитку інноваційної діяльності. Актуальність даної теми полягає в тому, що в Україні інноваційна діяльність розвивається дуже повільними темпами, тому все більшої уваги потребує питання розвитку інноваційного менеджменту. 

Інноваційна діяльність – це насамперед результат пошуку більш рентабельної сфери вкладення капіталу в разі спаду середньої норми доходу. Інновації в Україні супроводжуються незначним рівнем розвитку, тому вітчизняні підприємства не займають провідні, конкурентні позиції в економіці держави. У табл. 1 наведено основні фактори, що стримують розвиток інноваційної діяльності підприємств [1, с. 47].

В Україні є певна кількість технопарків, які займаються розробкою інноваційних проектів, але через брак коштів і не значне їх фінансування, дослідження і розробки не є конкурентоспроможними з іншими проектами у цій галузі.

Таблиця 1.

Фактори, що стримують розвиток інноваційної діяльності вітчизняних підприємств




Інновації є досить прибутковою сферою діяльності і без постійного їх впровадження в своїй діяльності підприємство не зможе довгий проміжок часу перебувати на ринку. На сьогодні організації прагнуть вдосконалювати власні технології, створювати нові проекти, які приносили великий прибуток і здатність конкурувати з іншими організаціями. 

Для України важливою є гармонізація (усунення протиріч) положень законодавчих та нормативних актів і, насамперед, законів України «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про інноваційну діяльність», «Про пріоритети інноваційної діяльності в Україні», «Про спеціальний режим інноваційно-інвестиційної діяльності технопарків» [2, с. 40].

Україна володіє великим потенціалом (ресурсним, географічним), що створює передумови для припливу коштів в економіку держави від здійснення інноваційної діяльності. Правильність впровадження різноманітних  інноваційних проектів, контроль за виконанням розробок та співпраця з іншими країнами в інноваційній сфері залежить від інноваційного менеджера. Інноваційний менеджмент в України не є популярним і тому фахівців в цій області  досить мало, більша частина з них працює за кордоном, оскільки в державі відсутні умови для організації даного процесу та отримання ними належного фінансування. З цією метою доцільно сформувати систему програмно-цільового менеджменту інноваційного проекту, спрямованого на виконання наступних завдань:

1. Задоволення повної і ефективної діяльності усіх підгруп, які беруть участь в розробці інновацій.

2. Звільнення менеджменту управлінського персоналу від обов’язків, що сприяють швидкому та своєчасному виправленню негативної ситуації, координації застосування інновацій.

3. Збільшення швидкості виконання інноваційного менеджменту своїх функцій та збереження відповідальності окремих виконавців, які займаються створенням і впровадженням інновацій.

4. Забезпечення ефективного контролю за виконанням запланованих робіт, що сприяє формуванню адміністративного регулювання і мотивування кращих результатів робіт з якості і термінів їх виконання [3].

Як висновок можна сказати, що в нашій країні є високий потенціал для інноваційної діяльності та управління інноваціями за умови підтримки з боку держави, залучення коштів вітчизняних та зарубіжних інвесторів в напрямку створення сприятливих умов для інноваційного розвитку економіки загалом. 




Список використаної літератури:

1. Щербань В. М. Товарно-інноваційна політика / В.М. Щербань, Л.Л. Козубенко. – К.: Кондор, 2006. – 396 с.

2. Горбулін В. П. Державне управління науково-технічними та економічними процесами реалізації Україною стратегічного курсу на європейську і євроатлантичну інтеграцію / В. П. Горбулін – К. : ДП «НВЦ» Євроатлантикінформ», 2010. – 272 с.

3. Проблеми інноваційного розвитку в Україні [Електронний ресурс] – Режим доступу: 

http://libfree.com/186214059_menedzhmentupravlinnya_personalom_protsesi_realizatsiyi_innovatsiynogo_proektu.html



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота