ШЛЯХИ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ ДЕМОГРАФІЧНОЇ КРИЗИ В КРИВОРІЗЬКОМУ РЕГІОНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ШЛЯХИ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ ДЕМОГРАФІЧНОЇ КРИЗИ В КРИВОРІЗЬКОМУ РЕГІОНІ

16.11.2014 16:22

[Секція 8. Розвиток продуктивних сил і регіональна економіка]

Автор: Чорноморченко Н.В., кандидат економічних наук, доцент кафедри Економікита стратегії підприємства, Криворізький економічний інститут «КНУ»; Світлична В.В., студентка, Криворізький економічний інститут «КНУ»



Проблема демографічної кризи населення України є дуже актуальною в наш час. Скорочення чисельності населення, зниження тривалості життя, падіння народжуваності і від'ємне сальдо міграції є головними показниками, що характеризують демографічну кризу.

Демографічна ситуація в Кривому Розі є складною тому, що з кожним роком населення Криворізького регіону зменшується, в основному виїжджають із міста люди працездатного віку, молодь, фахівці різних напрямків, скорочується народжуваність.

Статистика свідчить, що до 2030 рр. кількість населення працездатноговікуу Кривому Розі зменшиться на 16%, незважаючи на збільшення пенсійного віку для жінок, та становитиме в 2030 р. 340 тис.осіб[1].

За прогнозами, чисельність населення міста працездатного віку (від 16 до 30 років) зменшиться на 38% до 2030 рр. Зменшення кількості та старіння робочої сили впливатимуть на економічнуситуацію в місті. Все це призведе до фатальних наслідків[1].

Однією з головних причин зниження чисельності населенняє невелика чисельність новонароджених, яка не перевищувала кількості померлих, і від’ємне сальдо міграції з 2007 року. Частка молоді зменшується, а частка літніх людей зростає. Також існує велика різниця між середньою очікуваною тривалістю життя чоловіків і жінок, тому у старших вікових категоріях жінок значно більше, ніж чоловіків. Останні зміни в статево-віковій структурі населення спричинені наступними проблемами:

- низький сумарний коефіцієнт народжуваності;

- старіння населення;

- зменшення чисельності населення [4].

Аналізуючи більш детально кожну з чотирьох проблем, можна відстежити наступні тенденції їх анти-розвитку:

1) В наш час не кожна родина наважується народити більше ніж одну дитину. Причиною цьому є невпевненість у майбутньому, економічна нестабільність держави, малий заробіток. Не кожна молода сім’я має змогу жити у власному житлі.

З 2001 до 2010 рр. Коефіцієнти народжуваності стабільно зростали: з показника 0,97 дитини на жінку в 2001 р. до 1,32 дитини на жінку в 2010 р. Проте сумарний коефіцієнт народжуваності не досягає рівня природного заміщення, який становить 2,1[1]. 

2) Як свідчить історія, упродовж 1990-х та на початку 2000-х років коефіцієнти народжуваності були надзвичайно низькими. Це явище постійно впливає на розподіл структури населення Кривого Рогу. Зараз у місті бракує молоді віком до 25 років. Частка людей віком до 25 років становила 28% у 2011 р., порівняно з 31% у 2002 р. 

3) У більшості країн жінки загалом живуть довше, ніж чоловіки. Чинники, пов’язані зі способом життя, такі як куріння, зловживання алкоголем, нездорове харчування, низька фізична активність та небезпечні умови праці, спричинили вищу за середню різницю між тривалістю життя чоловіків і жінок. Очікується, що середня тривалість життя жінок, народжених у 2010 р., становитиме 72,6 року, а чоловіків, народжених у тому ж році, — 61,9 року. 

Нині у Кривому Розі кількість жінок у віці понад 65 років у 2,1 раз перевищує кількість чоловіків цього віку.

4) Зростання тривалості життя та низькі коефіцієнти народжуваності призводять до старіння населення. Медіанний вік жінок і чоловіків у 2011 р. становив 41 і 34 роки та зростатиме упродовж наступних років.

У 2011 р. на 100 осіб працездатного віку припадало 64 особи непрацездатного віку (літніх людей та дітей). З 2002 року кількість дітей зменшилася на 21%, а чисельність літніх людей зросла на 3%. Водночас чисельність населення працездатного віку зменшилася на 5%[2].

5) Зараз у Кривому Розі спостерігається суттєве зменшення кількості населення міста. З 1 січня 2002 р. до 1 січня 2011 р. чисельність мешканців міста зменшилася з 710 412 до 666 462 осіб, або на 6,2%. Чисельність населення зменшилася, насамперед, через стабільно високий коефіцієнт смертності серед літніх людей.

Отже, демографічна ситуація в Криворізькому регіоні знаходиться в критичному стані. Місто втрачає молодь, кваліфіковані кадри, робочих, які їдуть на заробітки в інші країни, через більш привабливі умови праці, справедливу трудову оплату та ряд інших чинників. Матері, через невпевненість у майбутньому своєї сім’ї та країни, не наважуються на народження дітей. Всі ці негативні чинники  призводять до зменшення чисельності населення працездатного віку та старіння нації.

Для вирішення демографічної проблеми Криворіжжя слід забезпечити:

 - впровадження належної політики підтримки сім’ї, яка повинна бути спрямована не лише на збільшення кількості її членів, але й на подальшу забезпеченість дітей належним вихованням, освітою, роботою, житлом;

- нагально слід налагодити систему охорони здоров’я криворіжців, забезпечити належне медичне обслуговування малозабезпечених людей[3]. 

Щодо сфери міграційної політики, то найбільш ефективними є заходи щодо створення привабливих робочих місць, сприятливого життєвого середовища в Кривому Розі, підвищення якості надання послуг вищої освіти. 




Література:

1. Демографічний прогноз/ Кривий Ріг/ Проект РЕОП – 2013

2. Електронний ресурс: http://1kr.ua/news-7794.html

3. Підгородний А.З. /Навчальний посібник/ А.З. Підгородний. – Одеса.:ОДЕУ – 2010. – 169 с.

4. Підручник-онлайн: http://uchebnik-online.com/14/00.html




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота