КЛАСИФІКАЦІЯ РЕЗЕРВІВ ПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ПРАЦІ НА ПІДПРИЄМСТВІ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЇХ ВИКОРИСТАННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

КЛАСИФІКАЦІЯ РЕЗЕРВІВ ПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ПРАЦІ НА ПІДПРИЄМСТВІ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЇХ ВИКОРИСТАННЯ

18.11.2014 17:45

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Холодницька Алла Вячеславівна, кандидат економічних наук, доцент Чернігівського національного технологічного університету; Москаленко Марина Валеріївна, студентка Чернігівського національного технологічного університету


В умовах невизначеності бізнес-середовища та несприятливої інвестиційної політики, особливу увагу слід приділяти виявленню та використанню резервів збільшення продуктивності праці як найважливішого з показників ефективності трудового процесу. Рівень продуктивності праці залежить від ступеня використання резервів.

Резервами росту продуктивності праці є невикористані можливості подальшого зниження трудомісткості продукції та скорочення втрат робочого часу, які виникають унаслідок дії факторів підвищення продуктивності (удосконалення техніки, технології, організації виробництва і праці тощо). 

Величину резервів, як правило, визначають як різницю між досягнутим і максимально можливим рівнем продуктивності праці. Резерви можуть оцінюватися в абсолютних і відносних величинах.

Необхідною умовою виявлення і використання резервів є їх кількісна оцінка, що може бути встановлена як добуток ступеня екстенсивного й інтенсивного використання ресурсів. Після цього визначається ефективність заходів щодо їх  використання.

Аналіз економічної літератури, в якій основну увагу сконцентровано дослідженню питань зростання продуктивності,  дозволив зробити висновок, що серед класифікаційних ознак резервів росту продуктивності праці доцільно виокремити певні напрями, які наведено у табл.1. 

Таблиця 1

Класифікаційні ознаки резервів росту продуктивності праці




Запропонована класифікація внутрішньовиробничих резервів має практичне значення, оскільки допомагає виявити можливості підвищення продуктивності праці на підприємстві. 

Розрізняють такі резерви збільшення продуктивності праці:

1. Зростання середньогодинного виробітку.

2. Збільшення середньоденного виробітку.

3. Підвищення середньорічного виробітку робітника.

4.  Збільшення обсягу випуску продукції.

5.  Впровадження певних організаційно-технічних заходів.

6. Зниження питомої трудомісткості продукції за окремими виробами і в цілому по підприємству.

Для найповнішого використання резервів зростання продуктивності праці на підприємствах розробляються програми управління продуктивністю, в яких зазначаються види резервів, конкретні терміни і заходи щодо їх реалізації, плануються витрати на ці заходи і очікуваний економічний ефект від їх впровадження, призначаються відповідальні виконавці. Безперервне зростання продуктивності праці має пріоритетне значення для підвищення ефективності функціонування підприємства, галузі промисловості, всього господарського комплексу. 

Резерви підвищення продуктивності праці необмежені, як і науково-технічний прогрес, удосконалення організації виробництва, праці й управління. Тому в кожний конкретний період треба використовувати ті резерви, що дають максимальну економію праці за мінімальних витрат всіх видів ресурсів.




Література:

1. Семикіна М.В., - Наукові праці КНТУ. Економічні науки, 2010, вип. 17.

2. Гончаров Ю.В., - Тенденції і проблеми аналізу продуктивності праці в цілому по економіці та за деякими видами промислової діяльності/ Електронне наукове фахове видання "Ефективна економіка"// Київ, 2014.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота