ЛОГІСТИЧНА КОНЦЕПЦІЯ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЛОГІСТИЧНА КОНЦЕПЦІЯ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ

20.11.2014 22:29

[Секція 9. Логістика і транспорт]

Автор: Шевчук Вікторія Сергіївна, Луцький національний технічний університет


Світовий та національний досвіди господарювання свідчать, що популярною практикою підвищення конкурентоспроможності підприємств є логістична концепція управління. Особливої актуальності вона набуває в період кризи, коли підприємства повинні організувати свою діяльність так, щоб мінімізувати витрати, пов’язані з рухом та зберіганням товарно-матеріальних цінностей від первинного джерела до кінцевого споживача. Тому головною метою логістичної концепції управління є збалансування рівня сервісу і величини логістичних витрат для підвищення конкурентоспроможності підприємств. 

Використовуючи логістичну концепцію управління, шляхом організації закупівель і розподілу, вітчизняні підприємства можуть досягти зниження рівня витрат і поліпшення якості постачань; підвищити можливості адаптації підприємств до запитів ринку; гарантувати певний сервіс споживачам і, тим самим, отримати додаткові конкурентні переваги на ринку. 

Засади логістичної концепції управління висвітлені у працях Бондарчук В., Васюк І., Гудзь П., Ісакова О.М., Кабанець І., Кальченко А., Курдицького С., Кальченко А.Г., Луіс Р., Молдован Л, Рудюк Л., Тюріна Н. М., Тяпухін А., Фролової Л., Хаджинова О.В. тощо. Разом з тим, проблеми застосування логістичної концепції управління на вітчизняних підприємствах  потребують подальшого дослідження. 

Незважаючи на значну кількість наукових розробок у сфері логістичного управління, його стан на сучасних підприємствах України знаходиться на початковому етапі свого розвитку, що обумовлює вирішення низки завдань, пов’язаних з удосконаленням формування системи управління, адекватної умовам сьогодення. Однією з причин цього явища є те, що в Україні недооцінюється, чи взагалі не вивчений, зарубіжний досвід.

Посилення інтеграції та глобалізації економічних процесів і структур на основі інформатизації суспільства підштовхує суб’єкти ринкових відносин до впровадження визнаного практикою розвинених країн логістичного управління, яке забезпечує ефект синергізму, що є наслідком взаємопідсилюючих зв’язків потокових процесів і потоків уздовж усього ланцюга товароруху. Вивчення логiстики повинне спиратися на розуміння основної концептуальної ідеї логістичного управління – посилення значущості діяльності з управління матеріальними потоками. 

Логістичне управління – це процес формулювання стратегії, планування, управління і контролю за переміщенням і складуванням сировини, матеріалів, виробничих запасів, готових виробів та формуванням інформації від пункту використання (споживача) з метою найефективнішого пристосування та задоволення потреб клієнта [1].

Діяльність будь-якого підприємства можна охарактеризувати як процес, що постійно повторюється, тому логістичне управління можна розглядати як замкнений управлінський цикл, який також постійно повторюється.

Результатом правильного функціонування логістичного управління на підприємстві є мінімізація загальних витрат при заданому рівні обслуговування клієнта, прискорення матеріального потоку і відповідно покращення функціонування економічних систем побудованих на логістичних засадах [3].

Ціль логістичного процесу формулюється основним правилом логістики - правилом „7R": потрібний товар (right product) потрібної якості (right quality) в потрібній кількості (right quantity) повинен бути доставлений в потрібний час (right time) і в потрібне місце (right place) потрібному споживачу (right customer) з потрібним рівнем затрат (right cost). Недотримання хоча б однієї із приведених умов може призвести до втрати клієнтів і, відповідно, певної частки ринку [2].

Створити ідеальну для всіх підприємств структуру логістичного управління неможливо. В кожного підприємства вона буде іншою оскільки її метою є досягнення конкретних стратегічних завдань. Організація логістичного управління на вітчизняних підприємствах повинна починатись з розроблення стратегії для досягнення максимального прибутку з мінімальними витратами і підвищення конкурентоспроможності підприємства. Розгляд логістики, як фактора підвищення конкурентоспроможності, припускає, що наслідки прийнятих рішень у цій області мають піддаватися їх впливу на витрати і доходи. 

Отже, підприємства, які використовують принципи логістичного управління, забезпечують високу конкурентоспроможність своєї продукції і послуг за рахунок оптимізації витрат, пов’язаних з виробництвом і реалізацією товарів, прискорення оборотності обігового капіталу, найбільш повного задоволення споживачів у якісних товарах та сервісі. Такий ефект досягається шляхом значного  скорочення запасів матеріальних ресурсів і готової продукції у сферах виробництва, постачання і збуту, скорочення тривалості виробничого циклу виконання замовлень клієнтів, упровадження гнучких автоматизованих виробництв, що дозволяють швидко переходити на випуск нових видів продукції, створення дистрибутивних каналів збуту тощо.




Список використаних джерел:

1. Кальченко А.Г. Логістика: підручник / Кальченко А.Г. - К.: КНЕУ, 2006. – 284с.

2. Кабанець І.А. Визначення основних логістичних підходів до управління інноваційними процесами машинобудівним підприємством [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=2539

3. Н. М. Тюріна Маркетинг-логістична концепція управління підприємством [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://lib.khnu.km.ua:8080/jspui/bitstream/123456789/410/1/2.1_6.pdf

__________________________

Науковий керівник: Кощій Оксана Вікторівна, доктор економічних наук, професор, Луцький національний технічний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота