КЛАСИФІКАЦІЯ СУБ’ЄКТІВ ВИКОНАВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

КЛАСИФІКАЦІЯ СУБ’ЄКТІВ ВИКОНАВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ

28.11.2014 15:05

[Секція 5. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Муніципальне право]

Автор: Леоненко Олена Миколаївна, магістрант юридичного факультету Державного вищого навчального закладу «Української академії банківської справи Національного банку України»


Суб’єкти виконавчого провадження являють собою основну складову виконавчих правовідносин і є носіями процесуальних прав та обов'язків у виконавчому процесі. Відповідно до положень ч. 1 ст. 7 ЗУ «Про виконавче провадження», учасниками виконавчого провадження є державний виконавець, сторони, представники сторін, прокурор, експерти, спеціалісти, перекладачі, суб’єкти оціночної діяльності – суб’єкти господарювання [1]. У даній статті закріплено перелік тих суб’єктів, які мають безпосереднє відношення до процесу виконання рішень судів, проте було б зручніше класифікувати вищезазначених суб’єктів за ступенем участі у виконавчому провадженні.

Існує велика кількість різних підходів до класифікації зазначених суб’єктів. С.В. Щербак розділяє всіх суб’єктів на три групи залежно від зацікавленості в результатах виконавчого провадження. До першої групи відносяться стягувач та боржник, які мають особистий процесуальний або матеріально-прапвовий інтерес. До другої групи відносяться особи, які мають функціональний (процесуальний) інтерес та діють від імені або в інтересах сторін виконавчого провадження (представники). До третьої ж групи відносяться особи, що мають державний, службовий або громадський інтерес (прокурор, органи державної влади та місцевого самоврядування) [3; ст. 3].

П.П. Заворотько взагалі виділяє п’ять груп: 

- особи, наділені владними функціями, тобто судові виконавці; 

- особи, які беруть участь у виконанні і мають суб’єктивну матеріально-правову заінтересованість у виконанні; 

- особи, що здійснюють прокурорський нагляд; особи, які захищають права інших осіб; - особи, що в силу закону зобов’язані сприяти судовому виконанню (торговельні організації, органи внутрішніх справ); 

- особи, які утримують майно боржника на законних підставах; 

- особи, майнові права яких стосуються або порушуються державним виконавцем, але у справі такі особи участі не беруть (власники майна, на яке був накладений арешт для задоволення вимоги стягувача до боржника) [2, ст. 188].

Виходячи з положень ЗУ «Про виконавче провадження», всі суб’єкти умовно поділяються на дві групи: сторони виконавчого провадження та інші учасники.

Так, на основі наукових праць та чинного законодавства, ми можемо вивести класифікацію суб’єктів, залежно від ступеня участі (активності) у виконавчому процесі. Дана класифікація об’єднає три основні групи суб’єктів.

До першої групи будуть входити саме сторони виконавчого провадження: боржник та стягувач. Дані особи мають особистий інтерес у результаті виконання рішення суду або іншого юрисдикційного органу.

До другої групи слід віднести активних учасників виконавчого провадження. Це особи, які в ході виконавчого провадження беруть постійну участь: 

- державний виконавець, як особа яка, безпосередньо, здійснює виконання рішення суду або іншого юрисдикційного органу; 

- представники сторін – особи, що замінюють стягувача або боржника та діють виключно в їх інтересах та від їх імені; 

- прокурор, який бере участь у виконавчому провадженні у випадку здійснення представництва інтересів громадянина або держави в суді та відкриття виконавчого провадження на підставі виконавчого документа за його заявою;

- адвокат, який бере участь у виконавчому провадженні в я кості представника однієї із сторін.

До третьої групи слід віднести осіб, які сприяють виконанню рішення суду і не є постійними учасниками виконавчого провадження. До них належать:

- експерти (особи, які з’ясовують або роз’яснюють  питання, що виникають у процесі виконання судового рішення). Експерти мають відповідну вищу освіту, освітньо-кваліфікаційний рівень не нижче спеціаліста, пройшли відповідну підготовку та отримали кваліфікацію експерта з певної спеціальності.;

- спеціалісти (особи, які також мають знання у певній галузі, проте їх висновки не мають доказової сили на відміну від висновки експерта);

- суб’єкти оціночної діяльності – суб’єкти господарювання (юридичні або фізичні особи, які здійснюють оцінку майна боржника);

- поняті. Відповідно до ч. 2 ст. 15 ЗУ «Про виконавче провадження», присутність понятих обов'язкова під час вчинення виконавчих дій, пов'язаних з примусовим входженням до нежитлових приміщень і сховищ, де зберігається майно боржника, на яке звернено стягнення, або майно стягувача, яке має бути повернене йому в натурі; до житлових будинків і квартир для забезпечення примусового виселення з них та вселення в них; до будинків, квартир та інших приміщень, в яких перебуває дитина, яка має бути передана іншим особам відповідно до рішення суду; під час проведення огляду, арешту, вилучення і передачі майна [1];

- органи внутрішніх справ, які залучають у випадку перешкоджання державному виконавцю здійснювати примусове входження до житла або іншого приміщення боржника;

- представники органів опіки та піклування (у випадку представлення інтересів недієздатних або неповнолітніх осіб);

- опікуни майна (якщо особа визнана судом безвісно відсутньою);

- зберігачі майна (особи, на яких покладено обов’язок по збереженню майна боржника);

- спеціалізовані організації, що здійснюють реалізацію майна.

Таким чином, можемо констатувати, що зазначена нами класифікація є дещо розширеною у порівнянні і запропонованими вище. Відповідно до нашої класифікації, у першу групу входять основні суб’єкти виконавчого провадження, які мають особисту зацікавленість в результаті здійснення виконавчого провадження. До другої групи відносяться суб’єкти, які беруть участь у виконавчому провадженні з моменту його відкриття і до завершення. І, нарешті, третя група, до якої входять суб’єкти, які не мають ніякої зацікавленості у виконавчому процесі і після виконання своїх обов’язків вони більше не приймають участі у здійсненні виконавчих дій. 

Так, вони лише сприяють повноцінному, всебічному та об’єктивному здійсненню державними виконавцями обов’язків, передбачених чинним законодавством України.




Список використаної літератури:

1. Про виконавче провадження: Закон України від 21.04.1999 № 606-XIV // Відомості Верховної Ради України. – 1999, № 24, ст. 207.

2. Заворотько П.П. Процессуальные гарантии исполнения судебного решения. – М., 1974. – 559 с.

3. Щербак С.В. Суб’єкти виконавчого процесу [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://lib.academy.sumy.ua/library/P_Visnik/Numbers/1_6_2012/06_02_04.pdf. 

_____________________

Науковий керівник: Жаренко Валерій Федорович, кандидат юридичних наук, доцент кафедри цивільно-правових дисциплін і банківського права, Державний вищий навчальний заклад "Українська академія банківської справи Національного банку України"

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота