МОРАЛЬНА ШКОДА В ТРУДОВИХ ВІДНОСИНАХ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МОРАЛЬНА ШКОДА В ТРУДОВИХ ВІДНОСИНАХ

28.11.2014 19:14

[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Автор: Альшаєв Олег Ігорович, студент Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету ім. Я.Мудрого


Останнім часом актуальним для дослідження в галузі трудового права став інститут відшкодування моральної шкоди. Так як кількість позовів, що містять вимоги про відшкодування моральної шкоди у результаті неправомірних дій роботодавців, неухильно зростає. За таких обставин стає тяжко досконало та точно визначити ступінь завданої моральної шкоди, та порядок її відшкодування.

Тему відшкодування моральної шкоди було досліджено такими науковцями, як, І.В. Лазор, Л.І. Лазор, В.П. Паліюк, О.Т. Чернадчук.

В постанові Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди» від 31.03.95 р. № 4 надається тлумачення поняття моральної шкоди під якою слід розуміти втрату немайнового характеру внаслідок моральних чи фізичних страждань або інших негативних явищ, заподіяних фізичній особі незаконними діями чи бездіяльністю інших осіб.

Вона може полягати у приниженні честі, гідності, престижу або ділової репутації, моральних переживаннях, що стали причиною ушкодженням здоров’я, у порушенні права власності, у порушенні нормальних життєвих зв’язків через неможливість продовження активного громадського життя.

При заподіянні особі моральної шкоди обов’язок по її відшкодуванню покладається на винних осіб незалежно від того, чи була заподіяна потерпілому майнова шкода та чи відшкодована вона.

Єдина стаття 2371КЗпП встановлює відшкодування власником або уповноваженим ним органом працівникові моральної шкоди. Відшкодування такої шкоди провадиться в разі, якщо порушення законних прав працівника призвело до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв'язків і потребує від нього додаткових зусиль для організації свого життя.

Загалом трудове право України охороняє не тільки майнові, але й немайнові права та інтереси працівників. Відшкодування роботодавцем моральної шкоди, заподіяної працівникові, є самостійною формою його відповідальності, яка безпосередньо виражається у відшкодуванні, що стало наслідком порушення законних прав працівника.

В науці трудового права встановлюють такі чотири умови, що є підставами для відшкодування моральної шкоди.

По – перше факультативною умовою відшкодування шкоди, є встановлення самої вини. Адже вина роботодавця є не тільки обов'язковою суб'єктивною ознакою, а й важливою соціальною категорією, зміст якої визначають характер і тяжкість протиправного діяння роботодавця. Вина може розумітися як ставлення роботодавця до здійснюваного порушення трудових прав працівника, можливість оцінити відповідність своєї поведінки нормам трудового законодавства, у тому числі й положенням щодо охорони праці.

По – друге можна виділити, сам факт порушення роботодавцем законних трудових прав особи. Заподіяння моральної шкоди — це наявність факту порушення трудових прав працівника, що призводить до негативних змін у його житті внаслідок усвідомлення факту їх порушення та викликає у нього душевні, психічні або фізичні страждання.

Третьою умов настання відповідальності, є протиправність дій роботодавця. Так, на роботодавця покладається активний (вчинення певних дій, передбачених чинним трудовим законодавством) і пасивний обов'язок (не порушувати трудові права працівників).

Останньою, четвертою і обов'язковою, умовою настання відповідальності за заподіяну працівникові моральну шкоду є причинний зв'язок протиправної поведінки роботодавця і моральної шкоди, що настала, де протиправність виступає причиною, а моральна шкода — наслідком. Відсутність причинного зв'язку означає, що моральна шкода заподіяна не поведінкою роботодавця, а іншими причинами.

Щодо, визначення розміру завданої моральної шкоди, то Пленум Верховного Суду України у постанові від 31.03.1995 року №4 «Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової шкоди)» звернув увагу суддів на необхідність врахування характеру та обсягу страждань (фізичних, душевних, психічних), яких зазнав позивач, характеру немайнових втрат (їх тривалість, можливість відновлення) та інших обставин. Зокрема, враховуються стан здоров’я потерпілого, тяжкість вимушених змін у його життєвих та виробничих стосунках, ступінь зниження престижу, ділової репутації, час та зусилля, необхідні для відновлення попереднього стану та інше. При цьому наголошується на необхідності виходити із засад розумності, виваженості та справедливості.

Загалом, при встановленні розміру відшкодування моральної шкоди варто зважати на те, що моральну шкоду не можна відшкодувати в повному обсязі, так як немає і не може бути точних критеріїв майнового виразу душевного болю, спокою, честі, гідності особи. А будь-яка компенсація моральної шкоди не може бути адекватною дійсним стражданням, тому будь-який її розмір має суто умовний вираз.

Отже, можемо прийти до висновку, що на сьогодні не визначено методу розрахунку розміру відшкодування моральної шкоди, не передбачено і не існує жодної формули чи моделі, яка б допомогла об'єктивно встановити розмір моральної шкоди та запобігла ситуаціям, коли судами призначаються різні розміри відшкодування в аналогічних ситуаціях або коли потерпілим присуджуються надто завищені та необґрунтовані розміри відшкодування моральної шкоди.




Список використаної літератури:

1. Постанова Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди» від 31.03.95 р. № 4

2. Кодекс законів про працю України редакція від 26.10.2014

3. Невалений, М.  Відшкодування моральної шкоди в трудових відносинах // Економіка. Фінанси. Право. - 2008. - 6. - С. 22-23

____________________

Науковий керівник: Сидоренко А.С., кандидат юридичних наук, асистент кафедри кримінального, адміністративного та трудового права Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету ім. Я.Мудрого

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота