ПОНЯТТЯ, ЗМІСТ, ВИДИ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПОНЯТТЯ, ЗМІСТ, ВИДИ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ

30.11.2014 17:20

[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Автор: Павлова Ганна Олексіївна, магістр, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»


Трудовий договір є основним інститутом трудового права і включає в себе норми, що визначають його зміст, сторони, порядок укладання, зміни та припинення. Право кожного на працю визначається в Конституції України [1, ч. 1 ст. 43].

За трудовим договором працівник виконує трудову функцію, тобто його приймають на роботу (посаду), включену до штату підприємства, для виконання певної роботи (певних функцій) за конкретною кваліфікацією, професією, посадою, а за цивільно-правовим договором, пов'язаним із працею, трудящий (він має статус підрядника або виконавця, але не працівника) виконує індивідуальне завдання, за яким обумовлюється кінцевий результат праці (наприклад, посадити дерево, побудувати будинок, написати підручник тощо), тобто предметом трудового договору є процес трудової діяльності, її організація (жива праця людини). За цивільно-правовим договором процес організації трудової діяльності залишається за його межами, метою договору є одержання певного матеріального результату або виконання завдання одноразового характер.

Трудовий договір має особистий характер внаслідок того, що виконання трудової функції можливо лише особисто працівником, оскільки здатністю до праці може розпорядитися тільки її власник, У процесі виконання трудової функції працівник зобов'язаний підкорятися правилам внутрішнього трудового розпорядку, У разі їх порушення роботодавець може застосувати до винного дисциплінарні стягнення, передбачені законодавством про працю. У цивільних договорах у разі невиконання умов настає цивільно-правова відповідальність. За трудовим договором обов'язок забезпечувати необхідні умови праці покладено на роботодавця. Підрядник або виконавець, на відміну від працівника, не підпорядковується внутрішньому трудовому розпорядку, а сам організовує свою роботу і виконує її на власний ризик. Існують свої особливості також у питанні винагороди за працю. Так, у трудовому договорі винагорода виплачується у формі заробітної плати за заздалегідь установленими нормами, систематично, має свою структуру, обмежена мінімальним розміром ї зазнає докладного правового регламентування. Працівникові гарантуються заробітна плата, встановлені трудовим законодавством гарантії, пільги, компенсації тощо (оплата відпусток та інших видів часу відпочинку, лікарняні, вихідна допомога та ін.

Ще однією особливістю трудового договору є те, що він, як правило, безстроковий (укладається на невизначений строк). Строковий трудовий договір укладається у передбачених законом випадках.

Змістом трудового договору є сукупність умов, які визначають взаємні права і обов'язки сторін. Такі умови можуть визначатись законодавчими або іншими нормативними актами, а також сторонами трудового договору при його укладенні.

Розрізняють обов’язкові (необхідні) та факультативні (додаткові) умови трудового договору. Обов'язковими (необхідними) умовами є ті умови, без яких трудовий договір не може бути визнано укладеним. До них належать:

- умови прийняття особи на роботу та місце роботи;

- умови, що визначають трудові функції майбутнього працівника (посада, професія, спеціальність, кваліфікація);

- умова про момент початку роботи (а при укладенні строкового трудового договору і про строк закінчення роботи);

- умова про розмір заробітної плати працівника.

Сторонами трудового договору є працівник і роботодавець.

Отже, трудовий договір — це така двостороння угода, за якою працівник зобов'язується особистою працею виконувати обумовлену договором роботу з дотриманням встановленого трудового розпорядку, а роботодавець зобов'язується виплачувати працівникові відповідну заробітну плату та забезпечити належні умови праці, визначені трудовим законодавством, колективним договором та угодою сторін. [2, с. 158].

Законодавство про працю України класифікує види трудового договору в залежності від строку, на який він укладається, порядку виникнення трудових відносин, характеру виконуваних функцій тощо. Згідно зі  т.. 23 КЗпП України трудовий договір метке бути:

- безстроковим, що укладається на невизначений строк;

- на визначений строк, встановлений за погодженням сторін;

- таким, що укладається на час виконання певної роботи.

Переважна більшість трудових договорів укладається на невизначений строк.




Література:

1. Конституція України : Прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р. // ВВР України, 1996 р., № 30, ст. 141; Офіційний вісник України, 2010 р., спец. вип. № 72/1, ст. 2598.

2. Пилипенко П.Д., Буряк В.Я., Козак З.Я. Трудове право України: Академічний курс Підруч. для студ. юрид. спец. вищ. навч. закл. - К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2006. — 544 с.

3. Кодекс законів про працю України від 10 грудня 1971 р. № 322-VIII // ВВР Української РСР, 1971 р., додаток до № 50, ст. 375.

4. Грузінова, Л. П., Короткій В. Г. Трудове право України: Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. Частина 2. — К.: МАУП, 2003. - 136 с.

5. Проконенко В. І. Трудове право України: Підручник, — X.: Фірма «Консум», 1998. - 480 с. - http://ukrkniga.org.ua/ukrkniga-text/691/



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота