ДЕЯКІ АСПЕКТИ ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ ГОТІВКОВОГО ГРОШОВОГО ОБІГУ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ДЕЯКІ АСПЕКТИ ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ ГОТІВКОВОГО ГРОШОВОГО ОБІГУ В УКРАЇНІ

30.11.2014 17:50

[Секція 7. Господарське право. Господарське процесуальне право. Фінансове право. Банківське право]

Автор: Пономаренко Анна Олександрівна, студентка шостого курсу, Державний вищий навчальний заклад «Українська академія банківської справи Національного банку України»


Необхідність дослідження поняття готівкового грошового обігу обумовлюється його роллю в економіці країни та потребою юридичного аналізу створеного механізму правового регулювання фінансових відносин.

Серед науковців, котрі займалися з’ясуванням сутності поняття готівкового грошового обігу можна назвати Є.О. Алісова, О.П. Орлюк, М.М. Агаркова, Л.К. Воронову, Я.А. Гейвандова, О.М. Петрук та інших.

Визначення поняття готівковий грошовий обіг та з’ясування його сутності неможливо без розуміння його складових понять – «готівка» та «грошовий обіг».

Нормативне визначення поняття «готівка» наявне, зокрема, у Положенні про ведення касових операцій у національній валюті в Україні та Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні, в яких визначено як грошові знаки національної валюти України – банкноти і монети, у тому числі розмінні, обігові, пам’ятні монети, які є дійсними платіжними засобами, та як грошові знаки у вигляді банкнот і монет. 

Що ж до поняття «грошовий обіг», то в наукових працях використовують ще й термін «грошовий оборот», щодо співвідношення яких наразі немає єдиного підходу. Так, деякі вчені розглядають ці категорії як рівнозначні, іншою позицією є використання лише одного терміна «оборот», або ж «обіг», ще один підхід втілюється у визначенні категорії «грошовий оборот» як поняття родового щодо категорії «грошовий обіг». Є.О. Алісов зазначає, що фінансова діяльність держави, що носить безперервний, постійний характер може спиратися й базуватися тільки на адекватному економічному явищі, яке уособлює безперервність руху мінової вартості, саме цій ознаці і відповідає грошовий обіг [1].

Існують різні підходи до визначення поняття готівковий обіг. Так, у широкому розумінні, готівковий обіг – це обіг грошових коштів у вигляді готівки. О.П. Орлюк визначає готівковий обіг як обіг законних платіжних засобів (банкнот та розмінної монети), які обслуговують потреби економіки країни [2]. На думку О.М. Петрук, готівковий обіг – це одна із складових грошового обороту в якій рухаються державні грошові знаки, що представляють собою сукупність платежів, здійснюваних готівкою [3]. Разом з тим готівковий грошовий обіг охоплює не лише розрахункові відносини, а й емісійно-касову діяльністю НБУ, касову роботу комерційних банків, у тому числі по обслуговуванню фізичних і юридичних осіб, касові операції підприємств, установ і організацій, інкасаторське обслуговування банківської системи і суб’єктів господарювання.

Таким чином, готівковий грошовий обіг – це частина грошового обігу, яка являє собою рух готівки у сфері обігу і виконання нею функції засобу обігу та засобу платежу, обслуговуючи при цьому потреби економіки країни.




Література:

1.Алісов Є.О. Проблеми правового регулювання грошового обігу в Україні. – дис… д-ра юрид. наук./Є.О.Алісов – Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого, Харків, 2006. – 445 с.

2.Орлюк О.П. Фінансове право: Навч. посіб. – К.: Юрінком Інтер, 2003. – 528 с.

3.Петрук О.М. Банківська справа: Навч. посіб./ за ред. Ф. Ф. Бутинця. – К.: Кондор, 2007.– 466 с.

________________________

Науковий керівник: Старинський Микола Володимирович, кандидат юридичних наук, доцент кафедри цивільно-правових дисциплін та банківського права, Державний вищий навчальний заклад «Українська академія банківської справи Національного банку України»

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота