ОПТИМІЗАЦІЯ ЗАПАСІВ В ЛОГІСТИЧНІЙ СИСТЕМІ ПРИ РОЗРОБЦІ СТРАТЕГІЇ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОПТИМІЗАЦІЯ ЗАПАСІВ В ЛОГІСТИЧНІЙ СИСТЕМІ ПРИ РОЗРОБЦІ СТРАТЕГІЇ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА

30.11.2014 18:09

[Секція 9. Логістика і транспорт]

Автор: Левчук Олександр Юрійович, студент, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»


Сучасні умови господарювання змушують підприємства приділяти достатньо уваги інноваціям, так як це є першоджерелом збільшення привабливості підприємства на ринку та його продукції відповідно. Одним із засобів, які гарантують забезпечення довгостроковості цієї привабливості є розроблення стратегії інноваційного розвитку підприємства. При розробці виникають проблеми різного роду, так як впровадження інновацій передбачає насамперед велику кількість ризиків. Часто постає проблема логістичних витрат, визначення їх місця і ролі в механізмі впровадження інновацій. Впровадження нових продуктів безперечно потребує реорганізації логістичної системи.

Якщо новий продукт успішно проходить етап розробок та випробувань, він переходить на новий етапвпровадження у виробництво. Для цього етапу обов’язковим є повна забезпеченість підприємства відповідними ресурсами для виробництва цього продукту. Якщо дана вимога не виконується, інновація просто може провалитися і виявиться збитковою. Отже, насамперед проблема оптимізації логістичної системи при розробці інноваційної стратегії  полягає в ресурсозабезпеченості виробництва нового продукту. Витрати на запаси в більшості випадків є досить великими, проте при їх відсутності витрати є набагато більшими, тому доцільніше все ж забезпечити підприємство запасами в достатній кількості. При оптимізації ресурсів в логістичній системі підприємство стикається з рядом проблем:

 високий рівень ризиків;

 невизначеність в розмірах використання ресурсів;

 ненадійні постачальники;

 невідповідність запасів для реалізації інноваційного продукту[1].

Наявні проблеми потрібно вирішувати перш за все визначивши джерела і види витрат, які будуть спрямовані на виробництво. Після проведення аналізу витрат підприємство повинно обрати модель оптимізації логістичної системи. Від обраної моделі буде залежати як ефективно працюватиме система. Проте зважаючи на події які відбуваються на сьогоднішній день в Україні, коли економіка країни є нестабільною, потрібно приділяти досить велику кількість уваги не тільки моделям оптимізації, але й глибокому аналізу, плануванню і контролю запасами, враховуючи їх поточний стан, минулі тенденції та тенденції розвитку підприємства в майбутньому, адже саме запаси можна вважати основою логістичної системи.

При виборі моделі потрібно враховувати, що в процесі розробки стратегії інноваційного розвитку підприємства невідома точна кількість ресурсів, необхідна для виробництва нового продукту, який є основою цієї стратегії. В такому випадку найбільш доцільно використати модель економічного розміру замовлення (формула Вілсона, EOQ-модель). Доцільність вибору цієї моделі полягає в тому, що підприємство може визначити оптимальний обсяг запасів для виробництва товару, оцінити ефективність їх використання, визначити джерела формування запасів [2].

На початку виробництва нового товару обсяги поставок будуть невеликими, проте якщо продукт буде успішно реалізовуватись на ринку, розмір партії поставок збільшиться і відповідно даної моделі підприємство отримає знижки. Для вирішення проблеми із можливими ненадійними постачальниками є можливість отримувати продукцію відразу у декількох постачальників, проте це досить дорого і не зовсім доцільно для інноваційного продукту. Останнім кроком при оптимізації системи є її інформаційне забезпечення для визначення в подальшому усіх показників. Найголовнішою інформацією при виробництві інноваційного продукту є результати маркетингових досліджень та норми і нормативи витрати ресурсів, що є основою для формування оптимального рівня запасів в системі.




Література:

1. Эффективность логистического управления : учебник для вузов / под общ. ред. докт. техн. наук, проф. Л. Б. Миротина. – М. : Изд. "Экзамен", 2004. – 448 с.

2. Голов С.Ф. Управлінський облік: Підручник. – 3-тє вид. – К.: Лібра, 2006. – 704 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота