ЕТАПИ ФУНКЦІОНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ ТЕХНОПАРКУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЕТАПИ ФУНКЦІОНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ ТЕХНОПАРКУ

30.11.2014 18:34

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Гнітецький Євген Віталійович, асистент кафедри промислового маркетингу, Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"


В сучасних умовах стійкий розвиток країни можливий лише на основі активізації інноваційних процесів у всіх галузях економіки. Своєрідним каталізатором інноваційної діяльності в економіці провідних країн світу виступають технопарки, завдяки яким підприємства можуть впроваджувати у виробництво новітні розробки.

Для оцінювання ефективності інноваційної діяльності підприємств в межах технопарку необхідно визначити процедуру функціонування цих підприємств.

Виділяється чотири етапи, необхідних для визначення ефективності діяльності  підприємств в межах технопарку.

1. Аналіз інноваційних розробок технопарку. Необхідно сформувати перелік всіх розробок, що проводяться в межах дослідницьких організацій. Розробки групується за галузями економіки та розділяються за стадіями розробки (start-up, seed, інноваційні ідеї). Наступним кроком проводиться аудит інновацій за рахунок наявної в дослідних організацій інформації. Далі визначаються ресурси, що необхідні для впровадження кожної з інновацій. Оцінка стартових ресурсів проводиться сумісно з консультаційної компанією технопарку та дослідною організацією. На основі ресурсних обмежень визначаються перелік потенційних споживачів за галузями економіками та напрямами діяльності шляхом мозкового штурму учасників технопарку та дослідницької організації.

2. Виявлення потенційних споживачів. Формування переліку потенційних покупців базується на ринковій інформації стосовно гравців цільових ринків та наявності в них ресурсів, виходячи з їх можливостей за основним видом діяльності. Для визначення перспективності впровадження інновацій проводиться маркетингове дослідження серед потенційних споживачів. Оцінка рівня попиту дає змогу визначати рівень актуалізації потреб серед цільової аудиторії. 

3. Відбір інновацій технопарку до підприємства за критеріями сталого розвитку. Відповідно до розробленої моделі технопарку етап відбору інновації до підприємства має ґрунтуватися на поєднанні інновації дослідницьких організацій та інновації різних типів, що можуть бути впроваджені на підприємство з метою підвищення ефективності діяльності та вилучення ресурсів для впровадження інновацій першої групи. 

4. Оцінювання ефективності діяльності технопарку. Ефекти від впровадження проявлятимуться як для підприємств, так і для технопарку. Відповідно до показників сталого розвитку це такі групи ефектів від впровадження інноваційних розробок, як фінансово-економічні, соціальні, екологічні та маркетингові. Ці показники мають розраховуватися кожного звітного періоду. На першому етапі створення технопарку нової структури мають бути розраховані прогнозні значення показників на основі аналізу розробок технопарку. А кожного наступного року мають розраховуватись поточні показники та аналізуватися у динаміці. 

Впровадження нової моделі технопарку дозволить підвищити ефективність впровадження інновацій на підприємства та проводити науково-дослідні роботи відповідно до структури попиту на інноваційні розробки. При цьому необхідно враховувати стратегічні цілі діяльності та при оцінюванні спиратися та критерії концепції сталого розвитку як основа формування сталих конкурентних переваг підприємства на ринку.




Література:

1. Концептуальні засади управління підприємством як економічною системою : монографія / [В. О. Коюда, Т. І. Лепейко, С. К. Потьомкін та ін.]. – Х. : ХНЕУ, 2007. – 415 с. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота