РОЛЬ ЛОГІСТИЧНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ В ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РОЛЬ ЛОГІСТИЧНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ В ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ

01.12.2014 22:08

[Секція 9. Логістика і транспорт]

Автор: Поліщук Ірина Ігорівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри маркетингу та реклами, Вінницький торгово-економічний інститут Київського національного торгово-економічного університету; Пивовар Олександра Ігорівна, студентка бакалаврату, Вінницький торгово-економічний інститут Київського національного торгово-економічного університету


У сучасних умовах здійснення господарської діяльності глобалізацій ні процеси мають всеохоплюючий характер. Глобалізаційні процеси поширюються на всі стадії виробництва товарів, від виробництва аж до дистрибуції, таке поширення процесів глобалізації супроводжується істотним ускладненням у просторово-часовій площині трансформації матеріально-товарних потоків і потоків інформації, що ставить нові вимоги перед логістикою: її раціоналізацію з метою зменшення сукупних витрат та витрат ризику при гарантуванні високого рівня сервісу,  впровадження сучасних систем постачання.

Основні аспекти логістичного менеджменту на підприємстві відображені в роботах таких вітчизняних науковців як Б. Анікіна, В.Алькеми, А. Гаджинського, Є. Крикавський, Р. Ларіної, Б. Миротіна, М. Окландера, В. Сергєєва, О.Сумця, О.Тридіда та ін.

В умовах розширення ринків виробництва і збуту та їх глобалізації особливої актуальності набуває логістичний менеджмент. Слід зазначити те, що логістичний менеджмент - сукупність управлінських функцій, методів та форм управління підприємством, реалізація яких спрямована на оптимізацію фінансових, матеріальних, інформаційних та ін. потоків в межах логістичного ланцюга «постачання – виробництво – складування – збут», задля забезпечення стійкого економічного зростання підприємства [1, с.89]. 

Дослідження показало, що глобалізація чинить вплив фактично на усі сторони суспільно-економічного життя суб'єктів господарювання, що приводить до формування великої кількості транснаціональних компаній, які використовують глобальні логістичні ланцюги.  Їх розвитку сприяють міжнародні транспортно-експедиторські, фінансові посередники (банки, страхові компанії тощо), глобальні телекомунікаційні мережі та інші суб’єкти ринку. До основних чинників, що впливають на глобалізацію логістичного менеджменту відносять [2, с.270]: 

- потреба в зниженні логістичних витрат і поліпшенні логістичного сервісу; 

- необхідність збільшення обсягу продажів за рахунок освоєння нових ринків, зокрема, за кордоном; 

- поява міжнародних логістичних посередників з розвинутою глобальною інфраструктурою, новітніми технічними засобами й інформаційними технологіями; 

- розвиток компаній із широким міжнародним поділом праці й сучасних інформаційно-комп’ютерних технологій, що є основою інтеграції у глобальних логістичних ланцюгах і забезпечують досягнення стратегічних цілей; 

- подальший розвиток процесів міжнародної торгівлі, дерегулювання транспорту, зменшення навантаження на екологію й імплементація інноваційних рішень в інфраструктуру глобальних логістичних систем (автоматизовані системи складування, глобальні інформаційні мережі (Інтернет, GPS)).

Щоб діяльність підприємства була дійсно ефективною в сучасних умовах, логістичний менеджмент повен враховувати  економічні,  фінансові аспекти та екологічну стратегію. Такий напрям діяльності має бути спрямований на створення транспортно-логістичної системи, що буде безпечною для навколишнього середовища та враховувати аспекти пакування, маркірування з урахуванням екологічності показників. Розглядаючи фінансово-економічний аспект реалізації такої програми слід зазначити, що вона  зменшує  витрати та покращує ситуацію щодо положення підприємства на ринку. 

За результатами дослідження встановлено те, що застосовуючи логістичний менеджмент у підприємницькій діяльності, американська фірма «Hewlett-Packard» скоротила викиди токсичних хімікатів на 71%, «Dow Chemical» та «General Motors» визначили відповідальних за управління відходами та їх переробку, фірма «Xerox» запровадила зворотну логістику з метою зміни старої техніки у своїх клієнтів та її переробки. Названі фірми дійшли висновку, що використання відходів зменшує витрати енергії, зменшує викиди забруднювачів та економить сировинні ресурси. Окрім того, ці фірми покращили свою конкурентоспроможність та поліпшили фінансові показники щодо розвитку «чистих технологій» [3, с.277]. 

Слід також зазначити, що глобалізація господарської діяльності підприємств є незворотним процесом, проте вона має як позитивні, так і негативні наслідки. Тому підприємствам необхідно якомога, швидше адаптуватись до глобалізаційних тенденцій і брати за основу досвід логістичного менеджменту провідних країн світу, щоб оптимізувати або вдосконалити власну діяльність. 

Таким чином, враховуючи сучасні глобалізаційні тенденції розвитку можна стверджувати, що одним з визначальних чинників у логістичній діяльності підприємств стає екологія. Акцентування на екологічній орієнтації логістики підприємства спричиняє  зниження  його витрат та зростання іміджу.




Література:

1. Ковальська Л.Л. Логістичний менеджмент на підприємстві: особливості та напрями удосконалення// Л.Л. Ковальська, В.І. Циганюк, Луцький національний технічний університет. – Випуск 10 (38). – Луцьк, 2013. - С.87-97.

2. Васильців Н.М. Передумови та тенденції розвитку глобальної логістики / Н.М.Васильців // Логістика : [зб. наук. пр.] / відп. ред. Є. В. Крикавський. - Л. : Вид-во Нац. ун-ту «Львів. політехніка», 2010. - С. 267-274.

3. Мащак Н.М. Стратегічна узгодженість логістичної діяльності підприємства на екологічних засадах/ Н.М. Мащак // Маркетинг і менеджмент інновацій. - 2011. - №4. - Т.2. - С. 273-282.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота