ПОНЯТТЯ КАСАЦІЙНОГО ОСКАРЖЕННЯ РІШЕНЬ ГОСПОДАРСЬКИХ СУДІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПОНЯТТЯ КАСАЦІЙНОГО ОСКАРЖЕННЯ РІШЕНЬ ГОСПОДАРСЬКИХ СУДІВ

02.12.2014 12:47

[Секція 7. Господарське право. Господарське процесуальне право. Фінансове право. Банківське право]

Автор: Руденко Ангеліна Олегівна, магістр юридичного факультету, Державний вищий навчальний заклад "Українська академія банківської справи Національного банку України"


Питанню визначення терміна «касаційне оскарження рішень господарських судів» в науковій юридичній літературі України присвячено мало уваги. Натомість в підручниках Російської Федерації з арбітражного процесу цьому питанню приділено достатньо уваги. Тому, на основі положень російських вчених та враховуючи особливості українського законодавства, ми намагатимемось дати визначення цьому поняттю та виявити особливості касаційного оскарження.

Отже, відповідно до Яркова В.В. касаційне оскарження – це самостійна стадія арбітражного процесу, сутність якої полягає у перевірці федеральними арбітражними судами округів законності рішень, постанов, ухвал арбітражних судів першої та апеляційної інстанцій, які вступили в законну силу. Наведене визначення, на нашу думку, є частково прийнятним з урахуванням особливостей українського законодавства: 1) з прийняттям ГПКУ та запровадженням системи господарських судів у 2001 році арбітражний процес став господарським; 2) перегляд рішень здійснює Вищий господарський суд України та Верховний суд України, дія яких поширюється на територію всієї держави. З наведених поправок вбачається наступне визначення: касаційне оскарження – самостійна стадія  господарського процесу, сутність якої полягає у перевірці судом касаційної інстанції законності рішень, постанов, ухвал господарських судів першої та апеляційної інстанції, які вступили в законну силу. На нашу думку, таке визначення є прийнятним, однак не остаточним та неповним. Варто врахувати наступні моменти: 1) касаційне оскарження перш за все є конституційною гарантією для фізичних та юридичних осіб; 2) варто визначити коло осіб, які мають право на оскарження рішень господарських судів; 3) для уникнення нагромадження визначення варто застосовувати термін «акти суду», який містить в собі поняття «рішення», «постанова», «ухвала» та ін.; 4) варто враховувати, що метою касаційної інстанції є також встановлення єдиної судової практики для уникнення в подальшому допущення помилок.

Отже, на основі наведених особливостей ми пропонуємо наступне визначення: касаційне оскарження рішень господарських судів - це процесуальна гарантія та сукупність дій господарського суду касаційної інстанції, що забезпечує дотримання  законності та обґрунтованості актів місцевих та апеляційних господарських судів, які набрали законної сили, встановлення єдиної судової практики та захист прав і охоронюваних законом інтересів осіб, які беруть участь у справі та осіб, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки. На нашу думку, таке визначення висвітлює всі сторони касаційного процесу з урахуванням українського законодавства.

Варто наголосити, що у касаційної інстанції є дві головні мети. Першою та основною з них є здійснення касаційного судового контролю за застосуванням норм матеріального та процесуального права у конкретній справі. Другою ж метою касаційного судочинства в системі господарських судів є встановлення єдиної судової практики з метою уникнення помилок. Також хотілося б наголосити, суди касаційної інстанції зосереджені на розгляді питань права і, відповідно, до їх компетенції не відноситься обов’язок по судовому встановленню фактів обставин справи [1].




Література:

1. Оксененко К.П. Характерні особливості інституту касаційного провадження в господарському процесі України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://nauka.kushnir.mk.ua/?p=45366

2. Ярков В.В. Арбітражний процес / Підручник. - 4-е вид., Перераб. і доп. -М.: Инфотропик Медіа. – 2010, 880 с.

___________________

Науковий керівник: Жаренко Валерій Федорович, кандидат юридичних наук, доцент кафедри цивільно-правових дисциплін і банківського права, Державний вищий навчальний заклад "Українська академія банківської справи Національного банку України"

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота