ОСОБЛИВОСТІ УХИЛЕННЯ ВІД СПЛАТИ ПОДАТКІВ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ УХИЛЕННЯ ВІД СПЛАТИ ПОДАТКІВ В УКРАЇНІ

03.12.2014 23:36

[Секція 7. Податкова система. Бюджетна система]

Автор: Лещенко Олена Володимирівна, студентка, ПВНЗ «Європейський університет», Уманська філія; Сіденко Ксенія Альбертівна, студентка, ПВНЗ «Європейський університет», Уманська філія


Однією з причин нестабільності економіки України є недосконалість податкового законодавства. Високі податки гальмують ринкові перетворення в країні, оскільки значна частина доходів підприємств поглинається під тиском «податкового пресу». Це, в свою чергу, призводить до появи фактів ухилення від сплати податків суб’єктами господарювання [1].

Ухилення від сплати податків, зборів і обов’язкових платежів історично виникло і розвивалося паралельно з появою самих податків та із становленням податкових систем різних країн. Ухилення від сплати податків притаманне будь-якому суспільству. Причиною цього є очевидний вплив податків на доходи і витрати платників, адже саме через податки зменшується частина доходу, що залишається у розпорядженні суб’єкта господарювання, з цього й випливає його прагнення зменшити частину вилученого доходу, що можна зробити шляхом мінімізації або несплати податкових платежів [4]

Варто зазначити, що способи, що використовуються для уникнення від сплати податків або зменшення їх розмірів, досить різноманітні і численні. Найпоширенішими з них є: неподання чи несвоєчасне подання податкової декларації, розрахунку податків та інших документів, що пов’язані з обчисленням та сплатою податків; надання до податкових органів податкової декларації про відсутність об’єкту оподаткування; здійснення господарських операцій з використанням готівкового обігу; надання письмової інформації про відсутність фінансово-господарської діяльності та об’єкта оподаткування; висвітлення у бухгалтерському обліку фінансово-господарських операцій, здійснених пізніше звітного періоду; відкриття та використання декількох розрахункових рахунків у банківських установах; проведення розрахунків за виконані господарські операції з використанням особистих рахунків у банківських установах; дострокове розірвання договору страхування працівників підприємства; сплата грошових коштів в страховій компанії як взаємозалік з іншим суб’єктом підприємницької діяльності; реалізація товару чи продукції під виглядом фінансової допомоги; використання можливостей неіснуючих суб’єктів підприємницької діяльності [3].

Таким чином, формуючи ефективну податкову систему, що, зокрема, має унеможливити ухилення від оподаткування, необхідно [2]: поступово знижувати податкове навантаження, використовуючи міжнародний досвід, адаптуючи його до специфіки розвитку нашої країни; максимізувати добровільність сплати податків, чому має сприяти проведення інформаційної та роз’яснювальної роботи серед населення; активізувати громадську протидію корупціонерам, посилити громадський контроль за роботою правоохоронних органів, що підвищить ефективність боротьби з корупційними діяннями в органах державної влади.




Література:

1. Вавілов П.М. Ухилення від сплати податків в Україні: причини виникнення та шляхи подолання проблеми / П. М. Вавілов // Науковий вісник Херсонського державного університету. – 2013. – №2. – С. 24-27.

2. Главацька Н.І. Визначення передумов та наслідків ухилення від сплати податків / Н. І. Главацька // Управління розвитком. – 2013. – № 21. – С. 79-81.

3. Пасенкова В.В. Сутність та причини ухилення від сплати податків в сучасних умовах / В. В. Пасенкова // Молодіжний науковий вісник УАБС НБУ, Серія: Економічні науки. – 2014. – №6. – С. 165-177.

4. Снесарь М.М. Сутність та причини виникнення ухилення від сплати податків / М. М. Снесарь // Управління розвитком. – 2014. – №3. – С. 59-62.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота