ОКРЕМІ РИСИ ПРЕДМЕТУ ПОЗОВУ В КОЛЕКТИВНОМУ ПРОВАДЖЕННІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОКРЕМІ РИСИ ПРЕДМЕТУ ПОЗОВУ В КОЛЕКТИВНОМУ ПРОВАДЖЕННІ

16.02.2015 17:36

[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Автор: Фесик Кирило Олександрович, аспірант Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, адвокат


Проблеми оптимізації механізмів захисту прав та інтересів фізичних і юридичних осіб перебувають в центрі правової науки. До найбільш актуальних питань належить розгляд об’єднаних вимог великої кількості позивачів, одним з можливих способів вирішення якого є механізм колективного провадження. Але запровадженню норм, що регулюватимуть колективне провадження, має передувати наукове дослідження специфіки об’єднаних вимог значної кількості позивачів. Процесуальні аспекти розгляду об’єднаних вимог великої кількості позивачів досліджувались такими авторами як Г. О. Аболонін, Н. С. Батаєва, Б. О. Журбін, П. П. Колєсов, О. П. Клейнман, Т. В. Степаненко, Г. П. Тимченко. Однак, не всі проблеми знайшли достатнє вирішення. Зокрема, не достатньо з’ясовано особливості окремих елементів позову. Так, метою цієї праці є дослідження предмету колективного позову.

В науці для характеристики позову використовують конструкцію його елементів. Незважаючи на певні дискусії, до елементів позову усіма вченими одностайно відноситься предмет позову. Відповідно, предмет колективного позову дає можливість надати цьому явищу більш об’ємної характеристики, з’ясувати його сутність та, як наслідок, виробити найбільш адекватні механізми розгляду і вирішення.

В правовій літературі предмет позову тлумачиться по-різному. Так, деякі автори вважають предметом позову матеріально-правову вимогу позивача до відповідача [12, с. 257].

Інші вказують, що предметом позову є спірні правовідносини [2, с. 132].

Існують думки, що предмет позову – це суб’єктивне право, що підлягає захисту [3, с. 119] або спосіб захисту [4, с. 116].

На нашу думку, найбільш обґрунтованою та практично корисною є позиція, яка визначає предметом позову матеріально-правову вимогу позивача до відповідача. При цьому вимога позивача містить наступні складові: об’єкт спору, спосіб захисту прав чи інтересів, розмір вимог, мету захисту та ін. 

Зважаючи на те, що в колективному провадженні розглядається об’єднана вимога великої кількості осіб, наявні усі підстави для розмежування власне предмету колективного позову та предмету позовної вимоги кожного окремого члену колективу. Перший аспект, який дозволяє вирішити категорія предмету позову – це доцільність об’єднання кількох вимог в одному провадженні. Адже тільки особливі якості предмету позову обумовлюють справжню ефективність механізму колективного провадження, дозволяючи спростити та пришвидшити розгляд.

Предмет колективного позову складається з сукупності матеріально-правових вимог членів колективу до відповідача (відповідачів). Кожна вимога, яка входить до предмету колективного позову може бути предметом самостійного позову і тому кожній складовій колективного позову притаманні всі ознаки предмету позову. Кожна вимога є самостійною, має власний характер та мету, передбачає визначений спосіб захисту, виражається у певному розмірі. Отже, незважаючи на об’єднання вимог в одному колективному провадженні, кожна вимога характеризується певною мірою індивідуальності.

Об’єднанню в колективний позов підлягають тільки однотипні вимоги. Однотипність вимог потенційних членів колективу є умовою для об’єднання їх вимог в колективному провадженні. Однак вимоги не є абсолютно однаковими, це неможливо. Для встановлення умови об’єднання вимог, необхідним є виявлення тієї міри схожості вимог, яка дозволяє говорити про їх подібність. Отже, завданням дослідження предмету колективного позову є встановлення тієї міри подібності, яка дозволить об’єднаний розгляд кількох вимог.

Перш за все, вимоги усіх членів колективу мають носити однакову цільову спрямованість. За цією ознакою предмету позову в літературі проводиться класифікація позовів, яка включає позови про визнання, про присудження та перетворювальні позови [5, с. 224 – 226]. Безумовно, вимоги всіх членів колективу повинні мати однаковий цільовий характер. Тобто всі члени колективу мають заявляти вимоги про присудження, або про визнання, або про зміну правовідносин. В колективному позові не можуть поєднуватись вимоги про визнання із вимогами про присудження тощо. 

Вважаємо, що конструкція колективного провадження придатна для вирішення вимог будь-якої цільової спрямованості. Тому немає підстав обмежувати застосування колективного провадження будь-яким видом позовів. Хоча найбільша потреба існує у встановленні порядку вирішення майнових вимог значної кількості осіб, вимоги іншого характеру також з успіхом можуть розглядатися в порядку колективного провадження.

Складовою предмету позову є спосіб захисту порушеного права чи інтересу. В науці під способами захисту суб’єктивних цивільних прав розуміють закріплені в законі матеріально-правові заходи примусового характеру, завдяки яким відбувається відновлення (визнання) порушених (оспорених) прав та вплив на порушника [6, с. 244]. Примірний перелік способів захисту цивільних прав закріплений в ст. 12 ЦК України. Однак, перелік способів захисту не є вичерпним. 

Для існування практичної можливості об’єднання значної кількості вимог в одному провадженні спрямованість та мета судової діяльності по всім вимогам має бути однакова. Тільки за наявності такої умови діяльність суду буде носити цільний, єдиний характер. Також єдність способу захисту є обов’язковою умовою спрощення судового розгляду щодо кожної вимоги. Це дозволить суду встановити стандартні вимоги до всіх членів колективу, що є запорукою ефективного механізму відновлення прав в порядку колективного провадження.

Вимоги членів колективу майнового характеру мають певний розмір, що є кількісним її показником та виражається через ціну позову. Розмір вимоги не впливає на коло фактів, які необхідно встановлювати. Яким би не був зазначений розмір, він все рівно має доводитися, при цьому доказування будь-якого розміру заявленої вимоги відбувається в однаковому порядку, за допомогою тих самих засобів доказування. Отже, на відміну від сутнісних характеристик, якими є цільова спрямованість позову та спосіб захисту порушеного права, розмір позовної вимоги є формальною характеристикою. Тому різниця в розмірі майнових вимог членів колективу за умови подібності інших характеристик предмету позову не є перешкодою для об’єднання їх розгляду в одному провадженні. 

Слід зауважити, що предмет колективного позову формується поступово, підлягає уточненню у відповідності до етапів становлення колективу як позивача. Протягом порушення колективного провадження та підготовки його до розгляду предмет колективного спору може підлягати корегуванню та уточненню, не говорячи вже про приєднання нових членів колективу. Тому важливою ознакою предмету колективного позову є поступовість та складність процедури його формування.

Таким чином, предмет колективного позову – це сформована у встановленому порядку сукупність об’єднаних матеріально-правових вимог членів колективу, для яких характерна однотипність, що проявляється в однаковій цільовій спрямованості та направленості на застосування однакового способу захисту. 




Список використаних джерел:

1. Гражданский процесс: Учебник / Под ред. В. В. Яркова. 5-е изд., доп. и перераб. М.: Волтерс Клувер, 2004. – 720 с.

2. Гражданский процесс : [учебник] / [Вершинин А. П., Кривоносова Л. А., Митина М. А. и др.] ; под ред. В. А. Мусина, Н. А. Чечиной, Д. М. Чечота. – [3-е изд., перераб. и дополненное]. – М. : ПБОЮЛ Грищенко Е. М., 2001. – 544 с.

3. Гражданское процессуальное право: Учебник / С. А. Алехина, В. В. Блажеев и др.; Под ред. М. С. Шакарян. – М.: ТК Велби, Изд-во Проспект, 2004. — 584 с.

4. Осокина Г. Л. Иск (теория и практика). – М.: Городец, 2000. – 192 с.

5. Цивільний процес України : [підручник] / [Червоний Ю. С., Волосатий Г. С., Єрмолаєва В. О. та ін.] ; за ред. Ю. С. Червоного. – К. : Істина, 2007. – 392 с. С. 224.

6. Гражданское право. Учебник. Часть 1. Издание третье, переработанное и дополненное. / Под ред. А. П. Сергеева, Ю. К. Толстого. – М. : ПРОСПЕКТ, 1998. – 632 с.




Окремі риси предмету позову в колективному провадженні

Тези доповіді присвячені дослідженню специфіки предмету позову у позові на захист значної кількості осіб (колективному позові). Аналізуються різні тлумачення предмету позову. Пропонується ряд характерних ознак предмету колективного позову. Також йдеться про порядок формування предмету колективного позову. 

Ключові слова : предмет позову, колектив, колективне провадження, однотипність вимог, спільність інтересу.




Отдельные черты предмета иска в коллективном производстве

Тезисы посвящены исследованию особенностей предмета иска в производстве по рассмотрению значительного количества объединенных исков. Анализируются различные толкования предмета иска. Предлагается ряд характерных признаков предмета коллективного иска. Также речь идет о порядке формирования предмета коллективного иска.

Ключевые слова : предмет иска, коллектив, коллективное производство, однотипность требований, общность интереса.




Separate lines of a subject of the claim in collective production

Theses are devoted to research of features of a subject of the claim in production on consideration of a significant amount of the integrated claims. Various interpretation of a subject of the claim are analyzed. A number of characteristic signs of a subject of the collective claim is offered. Also it is about an order of formation of a subject of the collective claim.

Keywords: subject of the claim, collective, collective production, uniformity of requirements, interest community.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота