ГЛОБАЛІЗАЦІЯ ТА РОЗВИТОК НАЦІОНАЛЬНОГО АПК - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ГЛОБАЛІЗАЦІЯ ТА РОЗВИТОК НАЦІОНАЛЬНОГО АПК

02.03.2015 21:50

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Остапенко Тетяна Василівна, здобувач, Чернігівський національний технологічний університет


Сьогодні глобалізація, на перший погляд, відкриває додаткові можливості для економіки, пов'язані з освоєнням новітніх технологій, отриманням доступу до додаткових джерел ресурсів та ринків збуту, досягненням економії на виробничих витратах. Однак практика показує, що неконтрольовані процеси глобалізації несуть в собі ряд викликів, котрі мають негативні наслідки для різних сфер соціально-економічного життя. До галузей національної економіки, котрі є особливо вразливими перед викликами глобалізації, відноситься агропромислове виробництво. Його специфіка, особливо на першій сільськогосподарській стадії, не дозволяє швидко підлаштовувати діяльність агропідприємств відповідно до структурних та якісних зрушень у  споживчому попиті, вирішальний вплив природних факторів ускладнює можливості підвищення продуктивності виробництва навіть за допомогою новітніх досягнень НТП, а загальнопланетарна проблема збереження земельних, водних, мінеральних ресурсів, а також підтримання біорізноманіття вимагає від агровиробників впровадження екологічно орієнтованих заходів, котрі пов'язані зі значними капіталовкладеннями. Тому варто ідентифікувати глобалізаційні виклики, котрі чинять найбільший вплив на розвиток агропромислового комплексу, та визначення на цій основі пріоритетних напрямів його подальшого розвитку в Україні. 

Процеси глобалізації агропромислового виробництва починають відроджуватись тільки з другої половини ХХ ст., при цьому вони набувають якісно нового змісту, оскільки на них починає впливати ряд нових чинників, зокрема:

1) Високі темпи зростання чисельності населення та збільшення попиту на продовольчі товари. 

2) Погіршення структури світового земельного фонду. 

3) Ускладнення екологічної ситуації. 

4) Монополізація агропромислового ринку міжнародними корпораціями. 

5) Розвиток нових технологій виготовлення, зберігання й транспортування агропромислової продукції. 

Вищеназвані чинники формують ряд глобалізаційних викликів – проблем загального характеру, котрі порушують нормальне функціонування механізмів відтворення у агропромисловій сфері, змушуючи АПК здійснювати структурну адаптацію та змінювати концепцію функціонування відповідно до вимог часу. Успішно протистояти їм та використати на власну користь можуть тільки інтегровані бізнес-cтруктури (франчайзингові об'єднання, концерни, кластери, гнучкі віртуальні корпорації, ланцюги поставок і т.п.). 

В свою чергу, суб'єкти агропідприємництва повинні переглянути концептуальні підходи до ведення бізнесу з урахуванням всіх чинників глобалізаційного характеру. Передусім, до них можна віднести: пошук, розробку й освоєння нової продукції, техніко-організаційне удосконалення виробництва; використання більш ефективних методів прийняття рішень, розв'язання стандартних рутинних задач у всіх сферах діяльності підприємства; впровадження соціально орієнтованих методів управління ресурсами й виробництвом; підтримання високого рівня компетентності персоналу та здійснення інвестицій в інтелектуальний капітал.




Література:

1. Виклики і шляхи агропродовольчого розвитку [Текст] / Б. Й. Пасхавер [та ін.] ; ред. Б. Й. Пасхавер ; НАН України, Ін-т економіки та прогнозування. – К. : [б.в.], 2009. – 432 с.

2. Коваль П.В. Інституційні перспективи розвитку АПК України в умовах глобальних викликів. / П.В. Коваль // Агросвіт. – 2012. - № 10 – С. 2-5.

______________________

Науковий керівник: Дерій Жанна Володимирівна, кандидат економічних наук, доцент, Чернігівський національний технологічний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота